Lietuviškus mėsos gaminius pamėgę pirkėjai jau netrukus turės dar labiau paploninti pinigines – prognozuojama, kad artimiausiu metu dešros bei kai kurie kiti produktai brangs apie 15-20 procentų.
Pasak Mėsos perdirbėjų asociacijos prezidento Mindaugo Kuklieriaus, tai įvyks dėl daugelio priežasčių.
„Pirmiausia du kartus pabrango grūdai. Netrukus bus skerdžiamos jais nupenėtos kiaulės, todėl natūralu, kad augintojai mėsą pardavinės brangiau.
Savo ruožtu perdirbėjų sąnaudos taip pat kyla: brangsta elektra, kyla darbuotojų atlyginimai”, – „Lietuvos rytui” sakė asociacijos vadovas.
Tiesa, Lietuvos perdirbėjai gali kelti kainas ir pasinaudodami padėtimi kitose šalyse.
Lenkija susitarė su Rusija ir pastaroji nutraukė ilgai trukusį lenkiškos kiaulienos embargą. Natūralu, kad šios šalies perdirbėjai stengsis eksportuoti į Rusiją, o ne į nykštukinę Lietuvos rinką.
Kadangi lenkai mūsų šalyje savo produkciją pardavinėjo kone dempingo kainomis, Lietuvos gamintojai buvo priversti prie jų taikytis. Dabar importas iš Lenkijos greičiausiai sumažės, todėl vietos perdirbėjai pasinaudos proga pabranginti produkciją.
„Taip negalėjo ilgiau tęstis, tegu lenkai savo „brudą” gabena į Rusiją. Lietuvoje kilogramas skerdienos parduodamas po 4,7 lito, o iš Lenkijos vežamos dešros kaina muitinėje buvo nurodoma 4,71 lito už kilogramą.
Iš kokios mėsos ji gali būti – neįsivaizduojama”, – stebėjosi M.Kuklierius.
Tuo tarpu „Financial Times” įspėja, kad maisto produktų infliacija pasaulyje neišvengiama.
Nors derlius kiekvienais metais vis didėja, paklausa auga kur kas greičiau, ypač besivystančiose šalyse. Kainų augimą skatina ir biokuro pramonė.
Išsivysčiusiose šalyse šiais metais maisto produktų kainos išaugo 3-5 procentais, tačiau daug didesnio šuolio analitikai tikisi 2008 metais.