Vaikų namuose – smurtas prieš personalą

Medikų pagalbos prireikė vaikų globos namų „Smiltelė” auklėtojai. Ją sumušė, įtariama, nuo neaiškių medžiagų apsvaigęs 12-metis auklėtinis.

Vaikų globos namų „Smiltelė” auklėtoja Diana Kolman vis dar negali atsigauti po patirto šoko, tačiau darbo mesti neplanuoja. Šiandien ji turi susitikti su globos namų direktore, Vaiko teisų apsaugos tarnybos atstovėmis.

„Mes, vaikų namų auklėtojai, prie smurto, užgauliojimų beveik pripratę, nors aišku, kad tai negerai. Tapome reformos įkaitais: į globos namus pagal ES normas integruojami vaikai su specialiais poreikiais, psichikos sutrikimais. Taip į mūsų įstaigas pateko vaikai iš specialiųjų globos įstaigų. Situacija tampa nevaldoma, nes jie neprognozuojami. Mūsų direktorė seniai prašo įvairių institucijų pagalbos, tačiau niekas nereaguoja”, – pasakojo nukentėjusi auklėtoja.

Anot moters, penktadienį ji atėjusi į darbą bei parėmusi pamainą iš naktį budėjusios auklytės. Ši papasakojo, kad vaikų namų „verchu” prisistatanti 13-metė su psichikos sutrikimais naktį neklausiusi: jos lovoje atsidūręs nepilnametis, buvęs specialiųjų vaikų globos namų auklėtinis.

„Anot auklytės, 13-metės akių vyzdžiai buvo išsiplėtę. Gal ji ir kiti nepilnamečiai rūko kvaišalus, o gal alkoholį maišo su vaistais… Toks pat buvo ir 12-metis jos draugas, kurį išsikvietėme pasikalbėti. Jis man trenkė, apstumdė. Laimei, auklytė padėjo”,- sunkiai apie įvykį pasakoja D. Kolman.

Auklėtoja buvo išvežta į ligoninę. Suteikus pirmąją pagalbą dėl veido, rankos sumušimo ir nubrozdinimo, D. Kolman buvo išleista namo. Tuo tarpu ją nuskriaudęs auklėtinis pabuvojo vaikų ligoninėje.

„Grįžau į darbą, auklėtinis atsiprašė. Man padėti atėjo kitos auklėtinės. Sunkiau buvo su 13-mete – ją visą dieną reikėjo prižiūrėti. Išgirdusi, kas nutiko, ji šaukė, kad reikėjo mane užmušti”,- sakė D. Kolman.

Nuo 1993 m. vaikų globos namuose „Smiltelė” dirbanti moteris sakė, kad nenori mesti darbo – gaila kvalifikacijos, kitų vaikų.

Pasak jos, darbuotojai auklėtinių agresiją, kerštą patiria gana dažnai, o policija jiems negalinti padėti. Jei po auklėtojų skundų koks auklėtinis ir būna išvežamas į nepilnamečių koloniją, tai grįžęs stengiasi atkeršyti.

Žinia, pagal šalies įstatymus nepilnamečiui baudžiamoji atsakomybė nenumatoma, net jei jo kaltė įrodoma. Už savo veiksmus atsako tik sulaukusieji 16 metų, o už kai kuriuos itin sunkius nusikaltimus baudžiami nuo 14-kos. Piniginės baudos už jaunesnių vaikų prasižengimus numatytos tik jų tėvams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.