NASA astronautai atvirame kosmose „sulopė” pažeistą TKS saulės bateriją

Amerikos astronautai Scottas E.Parazynski (Skotas E.Parazinskis) ir Douglas H.Wheelockas (Daglas H.Vylokas) iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) išėjo į atvirą kosmosą ir suremontavo apgadintą saulės bateriją.
E.Parazynski penkiomis sąvaržomis sutvirtino suplėšytą TKS saulės baterijos dalį, pranešė NASA Johnsono (Džonsono) kosmoso centro budėtoja.

„Astronautas Scottas Parazynski baigė sutvirtinti suplėšytas saulės baterijos laikančiojo mechanizmo dalis. Tai pirmoji pagrindinės šio išėjimo į atvirą kosmosą užduoties dalis”, – pridūrė ji.

Pasak Centro budinčiosios darbuotojos, dabar S.E.Parazynski turi įsitikinti, kad viskas padaryta taip, kaip planuota, ir sutvirtintos dalys tvirtai laikys.

S.E.Parazynski, atlikęs sudėtingiausią darbo dalį, keturias valandas trukusios operacijos rezultatus apibūdino vienu žodžiu: „Puiku!”.

„Šauniai padirbėjote, vaikinai!”, – atsiliepė Skrydžių valdymo centras Hiustone.

Antradienį bandant išskleisti TKS saulės baterijos dešiniojo „sparno” sukimosi mechanizmą pastebėtas gedimas. Inžinieriai spėja, kad greičiausiai 35 metrų „sparnas” užsikabino už pagrindinio laido ar jo atramos.

S.E.Parazynski apžiūrėjo apgadintą sparną ir sutvirtino jį savos gamybos kilpomis, arba, pasak NASA inžinierių, „sąsagomis”.

Dabar saulės bateriją galima visiškai išskleisti ir pritvirtinti tokioje padėtyje.

Operacija prasidėjo šeštadienį 10 val. Grinvičo laiku.

46-erių S.E.Parazynski turi didelę išėjimų į atvirą kosmosą patirtį, tad NASA specialistai nedvejodami patikėjo jam tokią atsakingą užduotį.

D.H.Wheelockas padėjo jam nuo TKS platformos.

Pažeistu mechanizmu teka daugiau kaip 100 voltų įtampa, todėl skafandras ir įrankiai, kuriais naudojosi astronautas, buvo apvynioti trigubu izoliacinės juostos sluoksniu.

Nors kitų TKS turimų saulės baterijų užtenka, kad būtų galima gauti stočiai reikiamą energijos kiekį, gedimą būtina pašalinti iki tol, kai į orbitą šių metų gruodį ir kitų metų sausį bus nugabenti du nauji moduliai, kuriems reikės daugiau elektros energijos.

Jei nebūtų pavykę išskleisti saulės baterijos per visą ilgį, stotis neatlaikytų krūvio susijungimo su 2000 kg sveriančiu erdvėlaiviu, metu.

„Discovery” spalio pabaigoje nuskraidino naują modulį TKS, kuri yra atnaujinta jau 60 proc. Kol bus baigtos TKS statybos, atsieisiančios 100 mlrd. dolerių, NASA planuoja surengti dar 11 statybinių misijų ir du aprūpinimo skrydžius.

NASA šiuos darbus turi užbaigti per trejus metus, kol bus nutrauktas dabartinės erdvėlaivių flotilės eksploatavimas.

Prie stoties prijungtas naujasis modulis „Harmony” – pirmasis naujas elementas gyvenamojoje stoties erdvėje nuo 2001 metų. Jis tarnaus kaip jungties mazgas naujoms Europos ir Japonijos mokslo laboratorijoms, kurias planuojama paleisti gruodžio mėnesį ir 2008 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.