Pirkėjų ir turistų akiratyje – pirmieji grybai

Pirmieji turguje pasirodę grybai traukia ne tik pirkėjų, bet ir užsienio turistų akį.

Senasis turgus dabar maudosi spalvose: ryškiaspalvės morkos sudėtos vos ne kaip gėlių puokštės, voveraitės, avietės, mėlynės bei kitos daržo, sodo ir miško gėrybės tiesiog traukia akį.

Tad nenuostabu, kad tarp įprastų prekeivių nemažai ir su fotoaparatais besisukinėjančių užsienio turistų.

Kol mes kalbėjome su grybus parduodančiais prekeiviais, ne vienas pirkėjas negalėjo ramiai praeiti pro šalį – stovėjo ir džiaugėsi. Užsieniečiai iš visų pusių fotografavo iš Jurbarko parvežtus baravykus.

Grybautoja Stefa iš Žemgulių kaimo, Klaipėdos rajono, tikino, jog tokių smalsuolių – ne vienas ir ne du. Kai kurie pajuokauja, esą grybai šiltnamyje auginami, kad taip anksti pradėta jais prekiauti.

Ant prekystalių sukrauti baravykai, raudonikiai ir voveraitės sulaukia itin didelio turistų susidomėjimo – užsieniečiai pageidauja įamžinti ne tik miško gėrybes, bet ir pačias pardavėjas.

Tačiau įdomių dalykų čia sužino ne tik turistai – Triušelių kaimo gyventojas Juozas sakė tik miesto turgavietėje išgirdęs, kad jau metas ruoštis grybauti.

Pirmieji grybautojai, čia pasirodę prieš porą trejetą dienų, aiškino, kad ryt poryt pardavėjų su grybais bus pilna.

Klaipėdietis grybautojas Vladas pasakojo, kad pirmųjų grybų tenka ilgokai ieškoti. Pavyzdžiui, vakar miške jis praleido aštuonias valandas, kad turėtų ką šiandien ant prekystalio padėti.

„Pirmieji baravykai jau prasidėjo. Dabar auga jie ir raudonikiai, kitų grybų kol kas nėra nėra. Aišku, reikia žinoti, kur jų ieškoti. Ir grybautojų vos vienas kitas, tik erkių daug”, – pasakojo Vladas.

Stefa aiškino, kad reikia žinoti, kokių grybų kur ieškoti: voveraičių – Švėkšnoje, raudonikių – Kretingos rajone. Baravykų aptikti jai kol kas nepavyko.

Miško gėrybes iš gimtojo Jurbarko parvežanti klaipėdietė Daiva siūlė pirkti voveraites ir mėlynes kartu, tada ir nuolaidą pritaikytų. „Jurbarkas – lyg antroji Dzūkija”, – sakė moteris, rodydama gražius, kur kas ryškesnius už vietinius baravykus.

Vladas siūlė ne tik įprastų baravykų, bet ir taip vadinamus žemės taukus – grybus, neva gydančius nuo reumatizmo ar skrandžio skausmų. Krūvelė tokių „vaistų” kainuoja penkis litus.

Pora kilogramų baravykų kainuoja 40 litų, krūvelę raudonikių galite įsigyti ir už 8 litus, o už litrą voveraičių sumokėsite 7-9 litus. Tiesa, kai kur už puslitrį voveraičių prašė ir dešimt litų.

Litras aviečių ar mėlynių kainuoja apie 7 litus, žirnių – 4, morkų ryšulėlis – 1,5-2 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.