Lietuvos generolas paskirtas dirbti NATO vadavietėje JAV

Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius taps pirmuoju karininku iš Lietuvos, kuris dirbs strateginiu lygiu NATO vadavietėje JAV.

Planuojama, kad 50 metų brigados generolas A.Pocius spalio mėnesį pradės tarnybą vienoje iš dviejų Aljanso vadaviečių – vyriausioje NATO pajėgų transformacijos vadavietėje Norfolke, kur trejus metus vadovaus transformacijos Jungtiniam mokymų ir doktrinų skyriui.

Kaip BNS sakė kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus, brigados generolas A.Pocius taps vienu iš aukščiausių NATO vadavietės vadų.

„Tai vienos iš perspektyviausių, sunkiai Lietuvos pasiektų, pareigų Aljanso vadavietės struktūroje”, – sakė V.Tutkus, pažymėjęs, kad A.Pocius jau supažindintas su tokiu sprendimu ir savo atsakymą turėtų pateikti artimiausiu metu.

Generolas A.Pocius pakeis prieš tai NATO vadavietėję dirbusį Latvijos generolą. A.Pocius bus atsakingas už visų 26 NATO valstybių kovinių pajėgumų tobulinimą, plėtojimą, lankantis Aljanso šalyse turės vertinti karinius padalinius ir siūlyti pakeitimus, kaip keisti ginkluotę, struktūrą ir aprūpinimą.

Lietuvos kariuomenėje iš viso yra penki generolai. Kariuomenės vadovybės vertinimu, generolo A. Pociaus kandidatūra yra tinkamiausia, nes jis turi tinkamą išsilavinimą ir darbo patirtį.

Lauko pajėgų vadas A.Pocius yra baigęs Valstybinį kūno kultūros institutą, lankė keletą karinių kursų Lietuvoje, mokėsi NATO gynybos koledže Romoje, Vokietijos Bundesvero vadovavimo akademijoje, George’o Marshalo (Džordžo Maršalo) saugumo studijų Europoje centre, JAV sausumos pajėgų karo koledže.

V.Tutkaus teigimu, dar nesvarstyta, kas vadovautų lauko pajėgoms išvykus A.Pociui. Tikėtina, kad naujuoju Lauko pajėgų vadu taps Baltijos gynybos koledžo Tartu vadovas brigados generolas Algis Vaičeliūnas.

Generolo A.Vaičeliūno kadencija koledžo vadovo poste turėtų baigtis šių metų pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.