Kazachstano prezidento duktė išsiskyrė su nemalonėn patekusiu vyru

Dariga Nazarbajeva, Kazachstano prezidento duktė, išsiskyrė su vyru Rachatu Alijevu, kuriam tėvynėje uošvio nurodymu iškelta baudžiamoji byla, pranešė „Reuters” pats nemalonėn patekęs politikas.
Kazachstano valdžia kaltina R.Alijevą prisidėjus prie dviejų jam pavaldaus banko „Nurbank” aukšto rango pareigūnų pagrobimo.

„Šiandien gavau informaciją apie skyrybas”, – sakė buvęs šalies ambasadorius Austrijoje.

Vyresniąją prezidento dukterį Darigą vedęs R.Alijevas dėl nesutarimų su ilgamečiu šalies lyderiu šiemet buvo išsiųstas dirbti ambasadoriumi į Vieną – analitikai tai vadina „prašmatnia tremtimi”.

„Jie įkišo faksą su informacija pro mano namo tvorą… Jie net suklastojo mano parašą ant dokumento”, – sakė jis.

R.Alijevas su D.Nazarbajeva turi tris vaikus.

„Kalbėjausi su žmona telefonu, – tęsė buvęs ambasadorius. – Ji pasakė: „Tėvas mane labai spaudė”, ir ji nieko negalėjo padaryti”.

R.Alijevas dar kartą pareiškė, jog Kazachstane prarado turėtus aktyvus.

„(Nazarbajevas) konfiskavo mano verslą sovietiškai, jis sugriovė mano politinę reputaciją”, – sakė jis.

Valdžia taip pat išjungė R.Alijevui priklausančio televizijos kanalo KTK transliacijas ir už Kazachstano įstatymų pažeidimus trims mėnesiams uždarė jo valdomą laikraštį „Karavan” – šiuos veiksmus sukritikavo Jungtinių Valstijų ambasada Kazachstane.

Nuo 1989 metų naftos turtingą Vidurio Azijos valstybę valdantis 66-erių N.Nazarbajevas neseniai pasirašė konstitucijos pataisas, teoriškai leidžiančias jam likti poste iki gyvos galvos. Dabartinė prezidento kadencija baigiasi 2012 metais.

Analitikai įsitikinę, kad konstitucinės pataisos ir R.Alijevo byla tėra dalis platesnio proceso, kuriuo siekiama N.Nazarbajevo rankose sutelkti per artimiausią dešimtmetį į didžiausių pasaulio naftos tiekėjų dešimtuką siekiančios iškopti šalies valdžią.

Tačiau kadaise priešinęsis ketinimams Kazachstaną paversti monarchija R.Alijevas gimtojoje šalyje nėra žinomas kaip opozicijos politikas. Šalies opozicija, vadovaujama partijos „Tikrasis šviesusis kelias” (Naghyz Ak Žol), tiek R.Alijevą, tiek N.Nazarbajevą kaltina korupcija ir nepotizmu.

Austrijos valdžia R.Alijevą suėmė birželio 1 dieną, bet už milijono eurų užstatą paleido. Teismo posėdžiai dėl kadaise įtakingo valdininko ir verslininko išdavimo gali tęstis ilgai, nes Kazachstanas ir Austrija nėra pasirašę atitinkamų susitarimų.

„Aš didžiausias Kazachstano priešas”, – kalbėjo politikas. „Jei grįšiu į Kazachstaną, man – galas”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.