Klaipėdoje gali pasirodyti Irako nafta

Vėl prabilta apie galimą Baltarusijai skirtos naftos gabenimą per Klaipėdos uostą.

Šias viltis sustiprino gegužės viduryje įvykęs Irano prezidento Machmudo Achmadinežado vizitas Baltarusijoje.

Nors pastaruoju metu naftos tiekimas iš Rusijos į Baltarusiją vyksta be sutrikimų, tačiau po kranelių sukinėjimo šių metų pradžioje Baltarusija ieško alternatyvių būdų apsirūpinti nafta.

Vienas iš būdų apsirūpinti nafta yra ją pirkti iš Irano. Juo labiau kad Irano ir Baltarusijos valdžia yra panašioje situacijoje. Abi šias šalis ignoruoja Vakarų pasaulis.

Iranui priklauso vieni stambiausių pasaulyje naftos telkinių, kur naftos atsargos sudaro apie 10 procentų pasaulio atsargų. Tačiau Iranui trūksta naftos perdirbimo gamyklų.

Dėl naftos perdirbimo gamybos pajėgumų trūkumo Irane netgi įvesti benzino apribojimai. Tuo tarpu vienas iš Baltarusijos ekonomikos ramščių yra naftos produktų gamyba.

Po to, kai Lietuvos ir JAV prezidentai šių metų pradžioje vykusiame susitikime Vašingtone prabilo apie tai, kad Baltarusijai apsirūpinti nafta galėtų jūros keliu per Klaipėdos uostą ir Būtingės terminalą, Baltarusijos valdžios atstovai tikino, kad toks kelias yra visiškai realus. Tačiau iki šiol jokių konkrečių žingsnių nebuvo žengta.

„Klaipėdos nafta” bendrovės generalinis direktorius Jurgis Aušra tikino, kad bendrovė turi patirties priimti ir tanklaiviais pristatomus naftos produktus ar naftą. Jau anksčiau ji sėkmingai priimdavo iš Venesuelos atvežamą orimulsiją, skirtą Lietuvos šiluminei elektrinei Elektrėnuose. Sugebėdama efektyviai perpilti orimulsiją, ypatingai jautrų temperatūros pokyčiams tamsiųjų naftų produktų klasės produktą, ir šviesiuosius naftos produktus „Klaipėdos nafta”, anot J.Aušros, įrodė, kad puikiai galėtų perpilti ir Baltarusijos importuojamą naftą.

„Klaipėdos naftos” bendrovės atstovai vedė derybas su vienos baltarusių gamyklos atstovais. Derybų rezultatai jau pasijuto. Šiemet per „Klaipėdos naftą” gabenama daugiau Baltarusijos naftos produktų nei ankstesniais metais.

Derybų metu taip pat buvo kalbėta ir apie naftos importą.

Laivais atplukdytą naftą galėtų priimti ir Būtingės naftos terminalas. Ją iš jūros vamzdynais, tais pačiais, kuriais Rusija netiekia naftos Lietuvai, pumpuotų iki Baltarusijos.

Preliminariais duomenimis, „Klaipėdos nafta” per metus papildomai galėtų priimti 4-6 mln. tonų Baltarusijai skirtos naftos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.