Paskui didžiąją Bilio svajonę

Naujas Keistuolių teatro spektaklis „Luošys iš Ainišmano salos”, pasakojantis apie jauno žmogaus vilties bei atradimų kelionę, žiūrovą skatins mąstyti, gal net įkvėps svajoti ir siekti savo tikslo

Šiandien, kovo 16-ąją, ir rytoj Keistuolių teatre – spektaklio „Luošys iš Ainišmano salos” premjera. Tai režisierių bei pedagogų Vlado Bagdono ir Aido Giniočio kartu su dailininke Ramune Skrebūnaite ir jaunais aktoriais, 2006 metais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigusiais bakalauro studijas, sukurtas spektaklis pagal garsaus šiuolaikinio airių dramaturgo Martino McDonagho pjesę. Kaip LŽ pasakojo Giniotis, šis kūrinys – vienas iš prieš metus parengtų diplominių spektaklių. Jis pavyko, tad nuspręsta įtraukti į Keistuolių teatro repertuarą; šią savaitę jau parodytas Kaune ir Šiauliuose. Po tokio Keistuolių teatrui būdingo „apšilimo” „Luošys iš Ainišmano salos” pristatomas Vilniaus publikai.

Apsivertęs gyvenimas

Pjesės veiksmas vyksta 1934 metais vienoje salų, esančių įlankoje prie vakarinės Airijos pakrantės. Sala yra tarsi nedidelės žmonių bendruomenės namai, kur paprasti žmonės ramiai gyvena įprastą gyvenimą. Staiga viskas apsiverčia aukštyn kojom. Tada, kai septyniolikmetis luošas vaikinas Bilis, po tėvų žūties gyvenantis pas jį globojančias tetas, išgirsta, jog gretimoje Ainišmano saloje amerikiečių kino pradininkas Robertas Flaherty kuria dokumentinį filmą. Biliui ne tik pavyksta patekti į filmavimus, bet ir nuvykti į visų Ainišmano gyventojų svajonių šalį Ameriką. Per melą ir apgaulę įgyvendinęs savo svajonę vaikinas užsitraukia bendruomenės nemalonę ir… pelno pagarbą. Juk jam, luošiui iš Ainišmano, pavyko tai, ko kiti net sapnuoti nedrįsdavo!

Sceninis ansamblis

Kaip LŽ pasakojo Giniotis, McDonagho pjesę rado Bagdonas, atnešė ją studentams, parengė egzaminui. „Ir dabar, kuriant šį spektaklį, Bagdonas – režisierius. Jis daugiausia dirbo su jaunimu: analizavo tekstą, dėliojo vaidybos, spektaklio koncepcijos dalykus. Žodžiu, „minkė” medžiagą, – kalbėjo Giniotis. – Esu šio spektaklio režisierius statytojas, man teko visi techniniai kūrinio pastatymo dalykai.”

Spektaklyje vaidina dvylika jauniausių Keistuolių teatro aktorių. Susibūrę į teatrinę laboratoriją „Atviras ratas” jie jau pelnė žiūrovų simpatijų ir net įvertinti Auksiniu scenos kryžiumi už spektaklius vaikams ir jaunimui.

Geras tarpusavio supratimas, puiki sceninė darna, pasak Giniočio, labai padėjo aktoriams atsiskleisti ir šiame spektaklyje, kur nėra mažų, antraplanių vaidmenų. Juolab kad „Luošys iš Ainišmano salos” išsiskiria įdomiais, išraiškingais charakteriais, logiškais, psichologiškai motyvuotais veiksmais, šmaikščiais dialogais. Įsimintiną luošio Bilio vaidmenį kuria Giedrius Kiela, jo tetules Eilyn ir Keit – Agnė Kaktaitė ir Benita Vasauskaitė, gandų nešiotoją Džonį – Eimantas Bareikis. Spalvingus vaidmenis sukūrė ir kiti jaunieji aktoriai: Judita Urnikytė, Ieva Stundžytė, Marija Korenkaitė, Vesta Šumilovaitė, Jonas Šarkus, Vytautas Leistrumas, Algirdas Urbonas, Justas Tertelis.

„Spektaklis „Luošys iš Ainišmano salos” nėra įprasta linksma komedija. Tai dramos kūrinys, skatinantis mąstyti, įsiklausyti į artimąjį ir ilgam įtraukiantis į savo pasaulį, – pasakojo Giniotis. – Juk pasakojama apie nedidelėje saloje gyvenančią šviesių ir paprastų žmonių bendruomenę, kuri sprendžia kiekvienam suprantamas problemas. Nors veiksmas nukelia į 1934 metus, kažkur į Airijos salas, tai nėra retro spektaklis, – viskas tebėra aktualu, tarsi čia ir dabar vyktų. Tad ir jauni aktoriai scenoje atvirai kalba apie tai, kas ir jiems rūpi bei skauda. Šis aiškus, paprastas ir šiltas spektaklis man net primena Antono Čechovo ar Nikolajaus Gogolio kūrybos dvasią.”

Garsėjantis dramaturgas

1970 metais gimęs airių dramaturgas Martinas McDonaghas – vienas populiariausių šiuolaikinių dramaturgų ne tik Europoje, bet ir

pasaulyje. Sėkmę 1996 metais atnešė debiutinė jo pjesė „Lineino grožio karalienė” – už ją McDonaghui buvo paskirtas Londono teatro kritikų apdovanojimas kaip perspektyviausiam dramaturgui.

Garsi ir paaugliams bei jaunimui skirta pjesė „Luošys iš Ainišmano salos”. Ji – dalis „Arano salų” trilogijos, kurią sudaro ir „Leitenantas iš Ainišmano” bei „Ainišmano šmėklos”.

McDonagho kūriniai jau minimi su garsiausių airių dramaturgų, tokių kaip Bernardas Shaw, Oscaras Wilde’as, Samuelis Beckettas, Williamas Butleris Yeatsas ir kitų darbais; jis vertinamas kaip autorius, šiuolaikinę teatrinę kultūrą praturtinęs savitais airiškais akcentais. Beje, praėjusiais metais McDonaghas buvo apdovanotas ir už darbą kine: Amerikos kino akademija jam įteikė „Oskaro” statulėlę už geriausią trumpametražį filmą „Šeši šauliai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.