Parduotas sklypas jau teikia vilčių archeologams

Klaipėdos istorija gali būti papildyta naujomis žiniomis apie gyvenimą prieš keletą šimtmečių. Aukciono parduotame sklype Jūrininkų prospekte, kur plėsis autotransporto įmonė, bus atliekami nauji archeologiniai tyrinėjimai.

Tikimybė, kad čia gali būti įdomių radinių, neatmetama, juolab kad gretimame sklype praėjusią vasarą archeologai aptiko su senovine Žardės gyvenviete siejamų įdomybių.

Vakar aukcione už 2 mln. 415 tūkst. litų buvo parduotas 81 aro ploto komercinės paskirties sklypas Jūrininkų prospekte 35. Varžantis dviem aukciono dalyviams kaina pakilo beveik dvigubai – atplėšus vokus nustatyta pradinė pardavimo kaina buvo 1 mln. 235 tūkst. litų.

Anot Valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos vykdymo komisijos vedėjos Raimondos Gružienės, jokių rekordų nebuvo – maždaug tokia, apie 30 tūkst. litų už arą, ir yra vidutinė komercinės paskirties sklypų kaina mieste.

Pasak didžiausią kainą pasiūliusio autotransporto įmonės savininko Antano Griciaus, šioje vietoje planuojama įrengti aikštelę transporto priemonėms, nes gretimame sklype, kur pernai pradėti statyti įmonės pastatai, pritrūko vietos.

„Tris hektarus pernai buvome nusipirkę iš privatininkų, po 15 tūkstančių litų už arą. Iš valstybės dukart brangiau išėjo”, – po aukciono konstatavo A. Gricius.

Jis taip pat patikino, jog naujai įsigytame sklype bus atliekami archeologiniai tyrinėjimai.

Pasak pernai įmonės sklype tyrinėjimus atlikusios archeologės Ievos Masiulienės, čia buvo aptikta labai daug – židinių, stulpaviečių, sidabrinio Lietuvos ilgojo pinigo fragmentas. Pora didelių židinių – duobių, prikrautų akmenų ir malkų, – tikriausiai buvo naudojami gaminti medžio anglims.

„Medžio anglį gamindavo, kad galėtų užsiimti metalurgija”, – sakė I. Masiulienė, primindama, jog netoliese istorikas Jonas Genys buvo radęs geležies lydymo krosnelę.

Kiti židiniai tikriausiai yra susiję su keramikos degimu, o treti naudoti šildyti patalpoms.

Šiuo metu atliekami radiokarbono tyrimai, kad radinius būtų galima datuoti. Spėjama, kad jie yra iš XII-XIV amžiaus.

„Yra tikimybė, kad ir naujame sklype bus radinių, nes praktiškai visoje pernai tyrinėtoje teritorijoje jų buvo, tik arčiau pelkėtos vietos mažiau”, – vylėsi archeologė.

Jau žinoma, kad šiemet iš aukciono bus parduotas dar vienas komercinės paskirties sklypas Jūrininkų prospekte, taip pat keturi Melnragėje ir du – Tilžės gatvėje. Šiaurinėje miesto dalyje numatoma parduoti vieną sklypą daugiabučio statybai, ir vieną, maždaug 6 ha ploto – individualių namų kvartalui. Mažaaukščiams namams statyti bus parduodamas ir maždaug 8 ha ploto sklypas Giruliuose.

Pasak R. Gružienės, šiemet iš aukcionų planuojama surinkti maždaug 30 mln. litų, iš kurių pusė patektų į Savivaldybės biudžetą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.