Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko nurodymu sudaryta Savivaldybės, visuomenės sveikatos centro, šilumos tiekėjų įmonių pareigūnų komisija aiškinosi Legionella bakterijų atsiradimo atvejus sostinėje.
Komisija išsiaiškino priežastis, dėl ko susidarė palankios sąlygos legionelių plitimui. Nustatyta, jog administruojančios įmonės ir daugiabučių namų savininkų bendrijos neužtikrina karštam vandeniui nustatytų parametrų, UAB „Vilniaus energija” nepakankamai kontroliuoja gyvenamųjų namų administruojančias įmones. Taip pat bakterijos plitimą skatina ir daugiabučių namų savininkų noras taupyti pinigus karšto vandens sąskaita.
Komisija, išanalizavusi priežastis, priėmė priemonių planą legioneliozės židinių susidarymui šalinti.
Buvo apsvarstyti kovos su bakterijomis būdai. Vienas jų – dezinfekcija, vandens chloravimas. Tačiau specialistai gyvenamiesiems namams tinkamesniu ir patikimesniu būdu pripažino termošoką, kurio esmė – pakelti karšto vandens temperatūrą visoje sistemoje ir laikyti ją tam tikrą laiko tarpą.
Komisija įpareigojo administruojančias įmones ir bendrijas kartu su šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojais iki šių metų sausio 25 d. nustatytu laiku didinti karšto vandens temperatūrą iki 66 laipsnių ir išlaikyti ją 25 minutes.
Po šių priemonių nuspręsta įpareigoti gyvenamuosius namus administruojančias įmones atlikti karšto vandens laboratorinius tyrimus. Užtikrinti, kad linijoje cirkuliuojančio vandens temperatūra atitiktų nustatytas normas – nebūtų žemesnė nei 52 laipsniai.
Vilniaus energijai pavesti informuoti administruojančias įmones ir bendrijas apie atsakomybę tiekiant vartotojams karštą vandenį ir kontroliuoti tiekiamo vartotojams karšto vandens kokybę.
Legioneliozė – kvėpavimo sistemos, bakterijų sukelta liga. Ji paplitusi visose pasaulio šalyse, ypač išsivysčiusiose, kur daug terminio vandens generavimo, aušinimo ir kitų technologinių įrengimų. Legionelėms palankiausia vandens temperatūra yra 25 – 46 laipsniai. Žemesnėje nei 20 ir aukštesnėje nei 60 laipsnių vandens temperatūroje jos nesidaugina, per 65 laipsnių temperatūroje žūsta.