Klaida turi būti ištaisyta

Onkologijos ligoninės prijungimas prie Klinikų palygintas su užgrobimu, dėl kurio nukentėjo sunkiai sergantys žmonės

Nors Seimo Sveikatos reikalų komitetas bei vienas iš Kauno onkologijos ligoninės steigėjų – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pasiūlė ligoninę atskirti nuo Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK), tačiau, atrodo, kad universitetas ir Klinikos šiam siūlymui priešinsis visomis išgalėmis. Kauno vienmandatėse apygardose išrinktų Seimo narių Kauno savivaldybėje surengtoje diskusijoje Klinikų ir universiteto atstovai arogantiškai įrodinėjo, kaip blogai buvo dirbama Onkologijos ligoninėje iki jos prijungimo prie Klinikų ir kaip viskas joje pagerėjo gydymo įstaigai netekus savarankiškumo.

Ciniška lyginti Klinikas ir be investicijų paliktą ligoninę

„Penkiolika metų Onkologijos ligoninei neduoda jokių investicijų, o visi finansiniai srautai keliauja į Klinikas, o pastarosios sako: „Žiūrėkit, kokie mes stiprūs, o jūs silpni”. Tai – pats didžiausias cinizmas. Jei buvo tokia investicijų politika, negalima reikalauti vienodo lygio”, – teigė Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės korupcijos apraiškoms sveikatos apsaugos sistemoje tirti pirmininkas Rimantas Dagys.

Savivaldybėje surengtoje diskusijoje susitikti su Seimo nariais atėjo kelios dešimtys onkologinių ligonių, Kauno apskrities moterų sveikatos draugijos „Alma” narės. Gausus buvo ir Klinikų „desantas”: direktorius operacinei medicinai Dainius Pavalkis, Onkologijos klinikos vadovė Elona Juozaitytė, kiti padalinių vadovai bei gydytojai. Į susitikimą buvo kviestas, tačiau neatvyko KMU rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas. Universitetui atstovavo senato pirmininkas profesorius Vilius Grabauskas. Jis teigė, kad tai, kas vyksta, yra „politinis spektaklis”, o jis norįs išgirsti visą informaciją, konkrečius argumentus.

Antikorupcjos komisijos atstovas R.Dagys priminė, kad ekspertai jau seniai pasisakė, išvados pateiktos, todėl reikia priimti sprendimus, o ne sugrąžinti diskusijas į ekspertinį lygį.

Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorė Rima Vaitkienė kauniečiams sakė, kad ministras Rimantas Turčinskas siūlo Kauno medicinos universitetui atsižvelgti į Vyriausybės užsakymu prieš keletą mėnesių atlikto tyrimo išvadas, į Vyriausybės darbo grupės išvadas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendacinį nutarimą ir išanalizuoti galimybes suteikti Onkologijos ligoninei didesnį organizacinį ir finansinį savarankiškumą.

Pamintas viešasis interesas

Prijungiant Onkologijos ligoninę prie Klinikų nebuvo atsižvelgta į visuomenės nuomonę: buvo surinkta per 46 tūkstančiai gyventojų parašų protestuojant prieš prijungimą.

„Tuometinis premjeras A.Brazauskas sutiko, kad Onkologijos ligoninė būtų prijungta filialo teisėmis, bet su sąlyga, kad būtų išlaikyta ligoninės autonomija, ji turėtų savo sąskaitą. Tačiau Vyriausybės sudarytos darbo grupės išvados, premjero potvarkis, Klinikų pažadai, duoti A.Brazauskui, viešasis interesas buvo paminti ir ligoninė prijungta prie Klinikų”, – apgailestavo Seimo narė Vida Marija Čigriejienė. Ji, remdamasi ekspertų išvadomis, akcentavo, kad po reorganizacijos nukentėjo paslaugų kokybė, jų prieinamumas ligoniams.

Seimo Antikorupcijos komisijos narys R. Dagys pažymėjo, kad Klinikos tampa sunkiai valdomu dariniu. „Onkologijos ligoninė buvo prijungta priėmus sprendimus siaurame pareigūnų rate, didelę tam įtaką turėjo Klinikų generalinis direktorius J.Pundzius, užėmęs daug svarbių sveikatos sistemos postų ir turėjęs daug galios. Tas sprendimas buvo padarytas prieštaraujant Vyriausybės nuomonei, todėl šią klaidą reikia ištaisyti”, – sakė R.Dagys.

Chirurginių lovų sumažėjo perpus

„Almos” draugijos pirmininkė Regina Malžinskienė, kiti onkologiniai ligoniai teigė reikalaują, kad Onkologijos ligoninė vėl taptų savarankiška, nes čia dabar tvyro įtampa, pas gydytojus patekti tapo daug problemiškiau, tenka ilgai laukti eilėse.

Tuo tarpu laikinai Onkologijos ligoninės direktoriaus pareigas einantis Žilvinas Saladžinskas teigė, kad situacija ligoninėje gerėja – gautas 7 milijonų litų finansavimas dvejų metų projektui: ambulatorinių paslaugų, chemoterapijos ir dienos chirurgijos paslaugoms plėsti bei paliatyviosios onkologijos tarnybai gerinti. Pasak Ž.Saladžinsko, lovų skaičius beveik nesumažėjo.

Tačiau ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadovė gydytoja Lilija Butkevičienė tvirtino priešingai: po ligoninės prijungimo prie Klinikų pablogėjo ligonių aptarnavimo kokybė, iš 130 chirurginių lovų liko tik 65. Ligoninėje nebeliko torakalinės chirurgijos, nors, pasak L.Butkevičienės, Klinikų gydytojai jos mokėsi būtent iš Onkologijos ligoninės medikų. „Jei taip toliau, chirurgija turės išnykti iš mūsų ligoninės. Operacijų sumažėjo 27 procentais. Ligoninė palaipsniui naikinama: gydytojai rajonuose ligoniams sako, kad negali jų siųsti gydytis į mūsų ligoninę ir nukreipia į Klinikas, – teigė L.Butkevičienė. – Dabar pas mus patenka daugiausiai sergančiųjų ketvirtos stadijos vėžiu. Po ligoninės prijungimo ligonių mirtingumas išaugo 3-4 kartus. Pacientai pradėjo nepasitikėti ligonine ir dalis jų vyksta gydytis į Vilnių”. Onkologijos ligoninė visada dirbo rentabiliai, tačiau tvirtinama, kad šiemet susidarė didžiulis nuostolis.

Bekalbėdama L.Butkevičienė ėmė kosėti, o vienas iš Klinikų vadovų į tai replikavo: „Dievas nubaudė už melą”. Replikuota ir ligoniui, kuris skundėsi, kad Klinikos jam reikalingo tyrimo liepė laukti keletą mėnesių. „Kodėl savo draugui nepadarote tyrimo?” – su pašaipa Klinikų atstovas pusbalsiu kreipėsi į L.Butkevičienę.

Diagnozė – arogancija

„Pati didžiausia bėda šioje diskusijoje – arogancija. Tai diagnozė, – sakė R.Dagys. – Jei taip ir toliau bus, Seimas turės ieškoti kitokių sprendimų, nes ligoniai bėga iš Kauno”.

Kai Onkologijos ligoninė buvo prijungta prie Klinikų, Vilniaus universiteto Onkologijos institute ligonių iš Kauno padaugėjo 30 procentų.

Profesorius Vacys Sadauskas, iš kurio Klinikų generalinio direktoriaus J.Pundziaus įgalioti teisininkai reikalavo atsisakyti savo nuomonės dėl Onkologijos ligoninės prijungimo, savo požiūrio nepakeitė iki šiol. Ligoninės prijungimą jis palygino su užgrobimu.

„Užgrobė, pakeitė valdžią Onkologijos ligoninėje, pastatė savus žmones, išblaškė gerai funkcionuojančią įstaigą. O kai reikia atgauti ligoninei laisvę ir išvesti tą svetimą kariuomenę, tada jau universitetas ir Klinikos siūlo svarstyti, – stebėjosi prof. V.Sadauskas. – Klinikose yra mažiausiai demokratijos: ten nenormalus psichologinis klimatas. Kaip buvo galima neatsižvelgti į 46 tūkstančių nukentėjusių žmonių – ligonių nuomonę? Nejaugi žmonių kančios ir nusiskundimai nesvarbūs? Užtenka svarstymų, kalbų, reikia radikalaus sprendimo”.

Už savarankiškos ligoninės statusą pasisakė ir Seimo narys Kazimieras Starkevičius.

Kova už išlikimą

Kauno onkologijos ligoninė po reorganizacijos praėjusių metų lapkritį tapo Kauno medicinos universiteto klinikų padaliniu. Tuometinis sveikatos apsaugos ministras, „išeivis” iš KMU Žilvinas Padaiga palaikė Klinikas. Pagrindinis argumentas: sukoncentravus onkologinę pagalbą šioje įstaigoje ji būtų labiau kvalifikuota. Tačiau buvusio Onkologijos ligoninės direktoriaus Felikso Markucko vertinimu, niekas negali paneigti, kad kokybė čia mažai kuo dėta, o KMUK tiesiog nori valdyti nemenkus piniginius srautus, kurie paskui pacientus teka į Onkologijos ligoninę už čia teikiamą pagalbą.

Kauno onkologijos ligoninei dėl savo statuso ir išlikimo tenka kovoti jau beveik devynerius metus. Tiek laiko sklandė idėjos ligoninę paversti Klinikų padaliniu. Ligoninei tam priešinantis prieš keletą metų buvo padaryti „švelnesni” pirmieji veiksmai ta kryptimi: jos steigėjais tapo Kauno medicinos universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija. Iki tol ligoninė buvo pavaldi Kauno apskrities viršininko administracijai. O dabar, kaip teigia profsąjungos pirmininkė gydytoja L.Butkevičienė, „filialas buvo įsteigtas tik formaliai, o iš tiesų esame tik Klinikų skyrius”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.