Kompiuterizuojama ligoninė susidūrė su darbuotojų įgūdžių trūkumu

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje įdiegta skaitmeninė radiologinė sistema taupo laiką, pinigus ir specialistų sveikatą

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinėje ligoninėje (KRKKL) įdiegta skaitmeninė radiologijos sistema. Ja naudojantis pacientams galima greičiau, pigiau, saugiau atlikti rentgeno tyrimus, patogiau analizuoti jų rezultatus. Dvi savaitės buvo skirtos treniruotėms.

Išmatuoja ir suskaičiuoja

Iš pradžių ligoninė įsigijo fosforo plokščių ir skaitytuvą, kuris nuskaito rentgeno tyrimo metu plokštėse paliktus vaizdus bei juos paverčia skaitmenine informacija. Vėliau į KRKKL atkeliavo laboranto konsolė, specialus spausdintuvas ir daug informacijos galinti apdoroti darbo stotis su keliais galingais ekranais.

Juose atsidaręs rentgeno nuotrauką radiologas vaizdą gali išdidinti, keisti ryškumą, per kelias sekundes išmatuoti atstumus tarp nuotraukoje pavaizduotų kaulų, jų nuokrypio kampus. Tam anksčiau reikėdavo šalia turėti liniuotę, skaičiuotuvą ir sugaišti iki dešimties minučių.

Iki tol laborantas buvo priverstas daryti pauzes. Nuotraukos ryškinimas trukdavo 3,5 minutės. Skaitytuvas „apsisuka” per 40 sekundžių.

Laikas KRKKL radiologams yra ypač svarbus faktorius, nes jie aptarnauja daugiausiai pacientų, lyginant su šalies įstaigų rentgeno kabinetais. Per metus jie vidutiniškai priima iki 90 tūkstančių žmonių, o kiekvienam jų vidutiniškai reikia atlikti po 2 nuotraukas.

„Žiemą per parą priimame apie 250 pacientų”, – apie kabineto apgultį pasakojo ligoninės Radiologijos skyriaus vedėjas Sergejus Savinas.

Galės kaupti archyvą

Naujoji sistema taupo gydytojų ir laborantų laiką, ligoninės pinigus, be to, pagerino darbo sąlygas. Laborantams nereikia kvėpuoti nuotraukų ryškalų kvapo, lindėti aklinai tamsiose patalpose. Dėl naudotų įvairių priemonių anksčiau viena nuotrauka atsieidavo 10 litų, nebuvo nuotraukų dubliavimo galimybės.

„Dabar ir šimtą kopijų galime padaryti. Be to, nuotraukos galime ir nedaryti. Patys pasižiūrime ekrane, o pacientui, jei jis pageidauja, galime įrašyti į kompaktinį diską”, – pasakojo S.Savinas.

Skaitmeninę informaciją patogu kaupti. „Įsigaliojus Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymui, mums labai svarbus tapo nuotraukų archyvas”, – sakė ligoninės direktorius Juozas Skirmantas Paukštys. Pacientui pareiškus pretenzijas dėl gydymo kokybės, diagnozės teisingumo, fotografijas galima greitai ir bet kada surasti bei išsiaiškinti situaciją. Nuotraukų dažnai prašo draudikai.

Eis į kursus

Sistemai įdiegti reikėjo nemažai finansinių išteklių. „Mums pasisekė. Išplėšėme pinigų – 200 tūkstančių litų iš Savivaldybės. 150 tūkstančių litų pridėjome patys”, – pasakojo J.S.Paukštys. Investuotos lėšos, pasak jo, turėtų atsipirkti per pusantrų metų.

Ligoninei tenka investuoti ir į darbuotojų gebėjimų tobulinimą. Nuo sausio 1 dienos KRKKL medikai, kuriems trūksta kompiuterinio raštingumo, pradės lankyti kursus. Susidomėjimą naujomis technologijomis ir gebėjimą jomis naudotis darbe administracija skatins didesniu atlyginimu.

Visa tai dėl to, kad kai kuriems darbuotojams sunkiai sekasi naudotis naujovėmis. „Paromis ligoninėje sėdžiu ir iškilusius klausimus aiškinu. Progresas akivaizdus, bet kai kuriems dar reikia padirbėti. Nesigailiu, kad sistemą įdiegėm, nes ji palengvino gyvenimą”, – kalbėjo S.Savinas.

Jaudulio neišvengė

Radiologijos skyriaus laborantė Stasė Kibildienė sakė, kad su naująja sistema labai įdomu dirbti. „Nuotraukos daug aiškesnės, gražesnės, greitesnis darbo tempas”, – kalbėjo moteris. Ji prisipažino, kad iš pradžių jaudulio buvo, bet greitai viską išmoko.

Ortopedui-traumatologui Kęstučiui Sidarui nereikia ieškoti pasimetusių pacientų rentgeno nuotraukų. Jam pakanka pasinaudoti kompiuterine paieškos sistema ir atsivertus reikiamą nuotrauką ją peržiūrėti. „Labai patogu diagnostikos klausimais. Tai ypač gerai radiologams”, – sakė gydytojas.

Į kompiuterinį tinklą planuojama sujungti visų ligoninės skyrių: valdymo, gydymo, diagnostikos (stacionarių, ambulatorinių, dienos chirurgijos) bei aptarnaujančių tarnybų kompiuterizuotas darbo vietas. Daugiau kaip pusė kompiuterizuotų ligoninės darbo vietų jau sujungtos į tinklą.

Ligoninė dalyvauja išankstinės pacientų registracijos projekte, kad jie pas gydytojus galėtų registruotis internetu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.