Kvapų magas. Arba „kvapų kompozitorius” – taip save vadina penkiasdešimtmetis prancūzas Dominique’as Dubrana, su žmona itale ir dviem dukromis įsikūręs Riminio apylinkėse Italijoje.
Jo gyvenimas primena Paulo Coelho „Alchemiką”, o veikla – Patricko Suskindo „Kvepalus”. Tik nepagalvokite apie pastarajame romane aprašytus šiurpius nusikaltimus. Dubrana pagal užsakymus ruošia personalizuotus natūralių kvapų mišinius. Įmonėms jis kuria „kvapiuosius prekių ženklus”, padedančius atpažinti tam tikrą produktą. Vis dėlto jis nėra eilinė „nosis”. Dubranos tyrimų objektas – uoslės psichologija, kvapų poveikis žmogaus nervų sistemai ir apskritai psichikai.
– Kada nusprendėte pašvęsti gyvenimą kvapams?
– Sulaukęs aštuoniolikos, pasikoktėjęs buržuaziniu gyvenimu, pabėgau iš Prancūzijos – taip prasidėjo daugiau nei dešimtmetį trukusi kelionė: Afrika, Vidurio Rytai, Azija… Atradau aistrą uoslei, nes dažnai, negalėdamas leisti sau pavalgyti, misdavau mane supusiais kvapais. Lankiau parfumerių dirbtuves Egipte, Sirijoje ir Saudo Arabijoje. 1986 metais atvykau į Italiją ir nusprendžiau apsistoti čia.
Kvapą „iškrapšto” vanduo ir alkoholis
– Kaip iš pirminės žaliavos išgaunamas kvapas?
– Pamažėl iš jos pašalinama visa tai, kas nėra kvapas. Metodas priklauso nuo žaliavos rūšies. Eterinis aliejus išgaunamas distiliuojant: vandens garai „skrodžia” augalą, o kvapioji dalis „užkimba” ant jų. Išgautoji esencija sudaro nuo 0,02 iki 0,2 procento distiliuojamos medžiagos. Iš šešių tonų rožių žiedlapių gaunamas litras eterinio aliejaus. Litrui levandų eterinio aliejaus užteks 40 kilogramų žaliavos.
Kitas būdas – gauti bazinę ištrauką. Aromatinės žaliavos merkiamos į alkoholį, kuris absorbuoja jų kvapą. Šafranui užtenka trijų dienų mirkymo, ambrai reikia šešių mėnesių. Tokiai žaliavai kaip jazminai, tuberozos ar bebro sruogliai (lot. castoreum) naudojami įvairūs tirpikliai, pavyzdžiui, benzenas.
– Paskui esencijos sumaišomos kaip kokteilis?
– Sudedamosios dalys dozuojamos lašais, o mišinys paliekamas pastovėti, kad molekulės sukibtų. Paprastai aromatas sudaro nuo 5 iki 20 procentų esencijos, nelygu ingredientų aromatingumas. Likusioji dalis – alkoholis.
Valdyti kvapus – valdyti širdis
– Kaip kvapas sąveikauja su jį pasirinkusiuoju?
– Jau pats pasirinkimas labai priklauso nuo žmogaus būdo savybių. Pačiules mėgsta maištingos prigimties asmenys, prieskonių kvapai mieli ieškantiesiems šilumos, sakų – uždariems žmonėms, gėlių – jautrioms asmenybėms. Medžių kvapus rinksis patikimi žmonės, vaisių – hedonistai.
– Suskindo „Kvepalų” herojus ieško kvapo, kurio dėka taptų įmanoma valdyti žmonių širdis. Tai vien literatūrinė išmonė?
– Instinktas verčia mus laikyti geru viską, kas gerai kvepia. Rinkodara – žmonių širdžių valdymo forma, nes priverčia pirkti tai, ko nė neplanavome įsigyti. Uoslės psichologija ir aromaterapija čia gali įsikišti. Tarkim, iškvėpinus pardavimo erdves galima prailginti kliento buvimo jose laiką. Kai kuriuose anglų prekybos centruose paskleidžiamas šviežios duonos kvapas. Japonai savo firmose eksperimentuoja naudodami kvapus darbingumui kelti (šalavijas, citrina) ar efektyvesniam poilsiui skatinti (levanda).
Partneris – pagal kvapą
– Kalbėdami apie kvapų galią neišvengiamai prisimename feromonus.
– Tai kvapiosios molekulės, reguliuojančios reprodukcinius gyvūnų procesus. Anglų tyrimas rodo, kad kvapas turi didelės įtakos žmogui renkantis partnerį. Pasirodo, moterų nosis geba atskirti vyrus, kurie genetiškai joms būtų netinkami partneriai.
– Papasakokite apie naujausius savo tyrimus.
– Mėginu nustatyti galimus kvapų ir emocijų santykius. Sukūriau uoslinio ugdymo programą, kurią išbandyti siūlysiu Senegalo mokykloms. Mano kvapų fortepijonas turi dešimt klavišų – paspaudus kiekvieną jų išskiriamas atitinkamas kvapas. Septyni klavišai – septyni uosliniai archetipai, esencijos, į kurių kvapą reakcija yra užprogramuota genetiškai: šienas, rožė, cinamonas, pušis, levanda, citrina, mandarinas. Vaikai bus mokomi atpažinti ne tik atskirus kvapus, bet ir atitinkamas „aromatines melodijas”. Likusieji trys klavišai – pačiulė, vetiverija, kvapioji kananga.
Kvepalai iš žmogaus?
– Kokias esencijas išskirti sunkiausia? Kokių žaliavų gauti sudėtingiausia?
– Vilkdalgio šaknis prieš ekstrahavimą džiovinama trejus metus, o štai dumbliai ir grybai turi būti šviežutėliai. Gana reta yra ambra, bet dar retesnis muskusas – nykstančios elnių rūšies liaukų išskyros, cirkuliuojančios juodojoje rinkoje.
– Ar įmanoma išgauti žmogaus kvapą ir jo pagrindu sukurti kvepalus?
– Kad gautume suaugusiojo kvapą, užtenka tamponu patrinti tas kūno vietas, kuriose feromonų koncentracija didžiausia: galvos odą su plaukais, pažastis ar netoli genitalijų. Pabraukius vata per kūdikio kaukolę gausime švelnų naujagimio kvapą.