Egzaminų skandalą ramina senąja tvarka

Apie tai, ar reikia egzaminų neišlaikiusiems abiturientams suteikti antrąją galimybę, diskutuojama jau keleri metai. Šiemet po šalį sukrėtusio egzaminų skandalo abitūros sesijoje esminiai pokyčiai neplanuojami. Naujoji Nacionalinių egzaminų centro direktorė Danutė Šukienė nusprendė, kad abiturientams galimybė perlaikyti brandos egzaminų neatimta.

Sprendimas pačiu laiku

„Sprendimas priimtas pačiu laiku, tačiau mes dar oficialaus patvirtinimo negavome”, – apie tai, kad ir šiemet pagrindinės sesijos neišlaikę abiturientai turės galimybę egzaminus perlaikyti, sakė Panevėžio švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Akvilija Aleliūnienė.

Specialistės teigimu, vaikai jau dabar kreipiasi ir teiraujasi apie galimybę perlaikyti egzaminus. Tad šį naujosios Nacionalinio egzaminų centro direktorės Danutės Šukienės sprendimą reikėtų kuo greičiau įteisinti.

D.Šukienė, anot Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktos informacijos, Nacionalinio egzaminų centro direktore tapo prieš porą savaičių. Ji pakeitė po egzaminų skandalo atsistatydinusį Vidmantą Jurgaitį.

PB kalbinta A.Aleliūnienė nesiėmė vienareikšmiškai vertinti, ar sprendimas geras. Žvelgiant iš mokinių pozicijos, šiemet po pavasarį patirtos įtampos toks sprendimas idealiausias. Leidimas perlaikyti egzaminus sumažins psichologinę įtampą.

A.Aleliūnienė sutiko, kad dalis vaikų pasirinkdami laikyti valstybinius egzaminus rizikuoja, nes žino turėsiantys antrąją galimybę. Mokytojams, be abejo, darbo padaugėja, bet tai, anot pašnekovės, išsprendžiama. Dėl pakartotinų sesijų sutrumpėjusias atostogas pedagogai esą gali atsiimti kitu metu.

Apie tai, ar abiturientams verta suteikti antrąją progą, diskutuojama jau kelinti metai. Taip pat svarstoma apie privalomųjų egzaminų sumažinimą iki trijų.

„Tačiau šiemet esminių pokyčių neplanuojama. Vaikai gali būti ramūs”, – užtikrino Švietimo skyriuje dirbanti A.Aleliūnienė.

Perlaikyti neleistų

Prieš porą metų J.Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas mūsų dienraščiui teigė, kad leisti abiturientams perlaikyti egzaminų nederėtų. Tokią galimybę galima suteikti tik tiems, kurie egzamino negalėjo laikyti dėl pateisinamų priežasčių – ligos, artimųjų mirties ir pan.

„Ir savo nuomonės nepakeičiau. Pasaulyje tokių dalykų beveik nėra”, – apie egzaminų perlaikymą be pateisinamos priežasties PB sakė R.Dambrauskas.

Direktoriaus nuomone, naujosios Nacionalinio egzaminų centro vadovybės sprendimui įtakos turėjo pavasarį iškilęs egzaminų skandalas. Kaip PB ne kartą jau rašė, skandalas kilo paaiškėjus, kad lietuvių kalbos egzaminų užduotys pasirodė internete dar iki egzaminų pradžios.

Pasak R.Dambrausko, nebeturėdami galimybės perlaikyti egzaminų, abiturientai juos rinktųsi atsakingiau. Dėl pakartotinių sesijų užsitęsia pedagogų darbas jų atostogų sąskaita. „Egzaminai turėtų baigtis liepos 1-ąją”, – įsitikinęs buvęs Lietuvos gimnazijų asociacijos prezidentas.

Nors šiemet priimtas sprendimas, R.Dambrausko manymu, riba vis tiek turės būti prieita, ir anksčiau ar vėliau abitūros egzaminų pakartotinių sesijų neliks.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.