Bėglio atgaiva – kaimynai ir draugė

Teisėsaugos ieškomu asmeniu šią savaitę paskelbtas Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas turi patikimą užnugarį Rusijoje. Jo namo kaimynai – įtakingi žmonės, artimi Kremliui.

Politikas yra įsigijęs kelis butus prestižinėse Maskvos vietose. Jis ne tiktai perka nekilnojamąjį turtą, bet ir parduoda.

Maskvoje – irgi nevienišas

Lietuvoje keliais romanais su jaunomis merginomis pagarsėjęs V.Uspaskichas Maskvoje – irgi nevienišas.

„Lietuvos ryto” šaltinių Rusijos sostinėje teigimu, jis jau ne vienerius metus artimai bendrauja su 26 metų maskviete Olga Krasilnikova.

Kai Kėdainių milijonierius pasinėrė į politiką ir neturėjo laiko jos aplankyti Maskvoje, rusaitė jį aplankydavo Lietuvoje.

Šiuo metu V.Uspaskichas – itin dažnas svečias O.Krasilnikovos bute Kutuzovo prospekte.

Šaltinių Maskvoje tvirtinimu, V.Uspaskichas maskvietei draugei daug dosnesnis negu savo širdies damoms Lietuvoje.

O.Krasilnikova iš jo dovanų yra gavusi butą bei grožio saloną, kuriam pati vadovauja.

Ramybę garantuoja sargybiniai

Nors įtariamuoju tapęs V.Uspaskichas pareiškė, kad nuo nieko nesislapsto ir yra deklaravęs gyvenamąją vietą, nekviestam svečiui pasižvalgyti po jo valdas Maskvoje būtų nelengva.

Vienas sėkmingiausių Kėdainių verslininko pirkinių – 140 kvadratinių metrų butas 24 aukštų name, pro kurio langus atsiveria vaizdas į dujų milžinės „Gazprom” dangoraižį.

V.Uspaskicho kaimynai – „Gazprom” milijonieriai. Čia gyvena tik patikimi ir ne kartą patikrinti veikėjai arba jų artimieji.

Prieš devynerius metus Novočeriomuškinskajos gatvėje pastatytas gyvenamasis namas Maskvoje buvo laikomas vienu prabangiausių visame mieste. Jo gyventojai gali naudotis dideliu uždaru kiemu, šį pastatą dieną naktį stebi apsaugininkai.

V.Uspaskichas taip pat yra įsigijęs žemės sklypų. Viename jų jis žadėjo statyti prekybos ir pramogų centrą.

Motina – sandorių partnerė

Maskvoje milijonierius butą turi ne tik „Gazprom” name. Pirmąjį būstą 1993-iaisiais jis įsigijo Rusijos sostinės Varšuvos plente.

Įregistruodamas jį V.Uspaskichas Maskvos registrų rūmams pateikė sovietinį pasą, kurio serija IV IG, o numeris – 526234.

Šis dokumentas jam buvo išduotas Archangelsko srityje.

Tai, kad šis asmens dokumentas tikrai išduotas Rusijoje, galima spręsti pagal politiko motinos Zinaidos Uspaskich pasą. Jų serija visiškai sutampa.

Motinos paso V.Uspaskichui prireikė, kai jis prabangų butą „Gazprom” name 2000 metais perrašė jos vardu.

Tačiau po poros metų Kėdainių milijonierius tą patį butą iš motinos vėl nusipirko.

Atlikdamas šį sandorį V.Uspaskichas inventorizacijos biurui pateikė Lietuvos piliečio pasą, išduotą Kėdainių migracijos tarnyboje 1999 metais.

Šmėkščioja garsūs veikėjai

Su įtakingais asmenimis, turinčiais gerų ryšių Kremliuje, V.Uspaskichas susitinka ne tik „Gazprom” dangoraižio koridoriuose, bet ir prie savo buto durų.

1999 metais jis šiame name nutarė nusipirkti dar vieną, kone dvigubai didesnį, 248 kvadratinių metrų butą. Šitas būstas tuo metu priklausė buvusiam Sovietų Sąjungos naftos pramonės ministrui Vasilijui Ginkovui.

V.Uspaskichas po metų tapęs Seimo nariu šį būstą nusprendė parduoti.

Butas atiteko įtakingam žmogui – „Gazprom” valdybos pirmininko Remo Viachirevo pavaduotojui Nikolajui Guslystui.

Nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, 2000 metais butų „Gazprom” name kvadratinis metras kainavo apie 8 tūkst. JAV dolerių. Dabar kainos gerokai išaugusios.

Paklausimas išsiųstas į Maskvą

Po pasirodžiusio praėjusią savaitę „Lietuvos ryto” rašinio apie V.Uspaskicho sovietinį pasą vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys Migracijos departamentui pavedė išsiaiškinti, ar bėglys nėra nuslėpęs Rusijos pilietybės.

Maskvos institucijoms išsiųstas paklausimas, ar nebuvo V.Uspaskichui suteikta Rusijos pilietybė.

„Tai įrodančių dokumentų Lietuvoje nėra. Juk kiekvieno piliečio prievolė pačiam prisipažinti, ar jis neturi kitos šalies pilietybės”, – sakė Migracijos departamento vadovas Almantas Gavėnas.

Pasak jo, jeigu Rusijos pareigūnai būtų geranoriški, į paklausimą dėl V.Uspaskicho pilietybės atsakytų maždaug per mėnesį.

Kartais panašūs dokumentai iš Maskvos atkeliauja tik per metus arba pusantrų. Kartais iš viso atsakymo nesulaukiama.

„Rusijoje iki šiol nėra bendros duomenų bazės. Informacija apie piliečius išmėtyta po atskiras sritis. Ten sunku susigaudyti”, – pasakojo A.Gavėnas.

Perspėjo apie naujas atakas

Ketvirtadienį Valstybės saugumo departamentas (VSD) perspėjo apie galimus naujus V.Uspaskicho organizuojamus keršto išpuolius prieš Lietuvos valstybės institucijas ir jos vadovus.

Anksčiau V.Uspaskichas buvo viešai paskelbęs, kad jam nori pakenkti Lietuvos VSD, esą bendradarbiaujantis su Rusijos saugumo tarnybomis.

„Šiandien žinome, jog šią ir panašią dezinformaciją vėl bus bandoma skleisti, kad toliau ruošiamasi dalimis spausdinti ištraukas iš rengiamos šio politiko knygos bei galimus jo pasisakymus kai kuriose TV laidose, siekiant kompromituoti valstybės prezidentą, valstybės institucijas”, – pareiškė VSD.

Dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir parlamentaro postų V.Uspaskichas yra įtariamasis byloje dėl jo vadovautos Darbo partijos apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie finansus pateikimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Bėglio atgaiva – kaimynai ir draugė"

  1. Algis

    Na ka cia zmogau gali komentuoti – daug kas tikejo (va rusai pades, darbo duos?!)

  2. X

    O kažkam buvo nenaudinga agurkinis, be to kaip juo pasidomėjo matosi iš „dosjė” 😯 be to patys lietuviai sumoka GAZPROM todėl nėra ko pykti ant žmogaus, kuris sugebėjo dvigubą biznį padaryti iš dujų ir iš kitos veiklos, ko nesugebėjo lietuviai 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.