Teisė į nemokamą dantų protezavimą

Dantų protezavimo išlaidos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų yra apmokamos tik senatvės pensininkams, tam tikrų kategorijų neįgaliesiems, vaikams iki 18-os metų, taip pat asmenims, neturintiems dantų ir negalintiems kramtyti dėl retos sunkios ligos.

Šie asmenys gali pateikti prašymus sveikatos priežiūros įstaigai, teikiančiai dantų protezavimo paslaugas. Gydymo įstaiga patikrina, ar gyventojas tikrai yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu ir ar turi teisę gauti dantų protezavimo paslaugas nemokamai. Neturinčių tokios teisės asmenų prašymai nepriimami. Gydymo įstaigos registruoja gyventojų prašymus ir pateikia juos ligonių kasai, kuri pagal prašymų pateikimo datą įtraukia į šių paslaugų laukiančių savivaldybės gyventojų sąrašą. Pastarasis yra tęstinis ir sudaromas atsižvelgiant į vienintelį kriterijų – prašymo užpildymo datą.

Teritorinės ligonių kasos gyventojams, kurie laukia eilėje dantų protezavimo, yra siunčiami keli pranešimai. Pirmajame pranešime yra informuojama apie gyventojo eilės numerį, o antrame – apie galimybę gauti dantų protezavimo paslaugas. Jei gavote pranešimą, kuriame yra nurodytas jūsų numeris sąraše, tai nei registruotis medicinos įstaigoje, nei vykti į ligonių kasą nereikia. Šiais metais teritorinės ligonių kasos pradėjo sudarinėti pacientų sąrašus siekiant operatyviau suteikti informaciją, o kartu sumažinti dantų protezavimo laukiančiųjų eiles.

Tik tuomet, kai ateis eilė protezuoti dantis, ligonių kasa išsiųs dar vieną pranešimą bei gydymo įstaigų, kuriose galite pasinaudoti šia paslauga, sąrašą. Tada per vieną mėnesį nuo pranešimo išsiuntimo dienos reikia kreiptis į vieną iš nurodytų gydymo įstaigų, nepamirštant su savimi turėti ir anksčiau gautąjį pirmąjį pranešimą (jį būtina išsaugoti).

Ligonių kasų komisija kiekvieną metų ketvirtį, atsižvelgdama į savivaldybės gyventojams tais metais skiriamas PSDF ir savivaldybės biudžetų lėšas, nusprendžia, kiek ligonių kasų sąraše esantiems asmenims užteks lėšų dantų protezavimo paslaugoms bei kompensacijoms. Ligonių kasų komisija po raštiško sprendimo 10-ies dienų laikotarpyje informuoja gyventojus apie galimybę gauti dantų protezavimo paslaugas arba kompensaciją, jei už paslaugas mokės patys.

Gavęs ligonių kasos pranešimą apie įrašymą į eilę pacientas gali ir nelaukti, kol bus pakviestas protezuoti dantis, o šias paslaugas apmokėjęs savo lėšomis gali susitvarkyti dantis ir anksčiau. Svarbiausia yra tai, kad reikia pasirinkti tą gydymo įstaigą, kuri yra sudariusi su ligonių kasa sutartį dėl protezavimo paslaugų teikimo. Vėliau pacientas galės teritorinei ligonių kasai pateikti prašymą dėl išlaidų kompensavimo. Prašymas bus užregistruotas ir atėjus eilei pinigai bus sumokėti pagal paslaugų suteikimo metu galiojusias bazines kainas (lėšos bus pervestos į prašyme nurodytą jūsų asmeninę banko sąskaitą).

2006 m. dantų protezavimui iš PSDF biudžeto yra skirta 8,5 mln. Lt. Šios lėšos teritorinėms ligonių kasoms yra paskirstomos priklausomai nuo apskrityse esančių gyventojų skaičiaus. Daugiausia lėšų – 2,5 mln. Lt tenka Vilniaus teritorinės ligonių kasos veiklos zonos gyventojams. Kauno teritorinės ligonių kasos Kauno ir Marijampolės apskričių gyventojams skirta 2,2 mln. Lt.

Šiais metais daugiausiai lėšų dantų protezavimui skyrė Kaišiadorių rajono savivaldybė – 50 tūkst. Lt. Kauno miesto savivaldybė dantų protezavimui skyrė 100 tūkst. Lt., Jonavos rajono savivaldybė -70 tūkst. Lt, Raseinių rajono savivaldybė – 60 tūkst. Lt., o Kauno rajono ir Kėdainių rajono savivaldybės – po 50 tūkst. Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.