Ei, šiandien mano tortadienis!

Gimtadienis vaikystėje – tai viena laukiamiausių ir įsimintiniausių švenčių. Mažyliams gimtadienis žada ne tik tortą, žvakutes, išskirtinį aplinkinių dėmesį ir dovanas, bet ir linksmybes, smagias išdaigas, žaidimus bei būrį draugų. O ką jis žada tėveliams? Be abejo, išlaidas, stirtą nešvarių indų, šurmulį ir organizacinius rūpesčius. Vadinasi, be pakilios nuotaikos, ryžto ir fantazijos neišsiversite…

Skirtingai nuo kitų amžiaus grupių, vaikai dažniausiai neturi pasirinkimo laisvės – ką tėveliai duoda, kaip suruošia gimtadienio šventę, tokia ji ir yra. Mažyliai iki trejų metukų moka džiaugtis bet kuo, visos dovanos jiems mielos, o gardumynai verčia laižytis pirštukus. Vėliau vaikai tampa įnoringesni ir kaprizingesni. Juos sunkiau nustebinti ne tik dovanėlėmis, bet ir vaišėmis: mažyliai užsigeidžia ypatingų užkandžių ir atrakcijų, o svarbiausia, į savo šventę jie nori pasikvieti kuo daugiau bičiulių, kiemo ir klasės draugų. Matote, lūkesčių apstu. Kaip juos suderinti su galimybėmis? Kaip išpildyti vaikų svajones, bet nepradėti vykdyti kiekvienos jų užgaidos? Sostinės Psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė Vita Čioraitienė pataria apie viską su mažyliais kalbėtis, aptarti detales ir drauge planuoti gimtadienio šventę.

Tegu svečius renkasi patys

„Dažnai vaikams jų gimtadienių šventė būna tarsi primesta: tėvai nusprendžia, kur, kada ir su kokiais žmonėmis bus švenčiama. Neretai vaikų gimtadieniai apskritai tampa pretekstu susiburti tėvų draugams ir giminaičiams. Suaugusiesiems linksminantis jubiliatai knapso prie kompiuterio ar televizoriaus – argi čia šventė?” – svarsto psichologė. Ji pataria įsiklausyti į mažylių pageidavimus – leisti patiems rinktis svečius. Galite kartu su vaiku pagaminti kvietimus į gimtadienį: net ir visai mažam veikėjui pakaks jėgų pačiam priklijuoti prie atvirutės žaismingą aplikaciją – saulutę ar drugelį. Jei menkai pažįstate vaiko draugų tėvelius ir nerimaujate, kad bus nejauku su svetimais žmonėmis, kvietime įrašykite, kelintą valandą ir kokiu adresu atvežti mažuosius svečius į jūsų namus ir kada atvykti jų pasiimti – taip išvengsite papildomų rūpesčių.

Ir per šventes aplanko liūdesys

Vaikui jo gimimo diena – labai svarbi. Neretai ši šventė tampa puikia priemone suvesti sąskaitas su bendraamžiais, ypač kai atžalėlės savarankiškai nusprendžia, kas vertas dalyvauti jų vakarėlyje, o kas ne. Pakviesdamas į šventę kitus vaikus mažylis parodo savo prielankumą. Deja, kartais tenka skaudžiai nusivilti, ypač tuomet, kai į gimtadienį neateina geriausias draugas arba net keli kviestiniai svečiai. Šventė sugadinta, ką čia bepridursi. Kaip tokiu atveju elgtis tėveliams? Guosti savo numylėtinį ir nukreipti jo dėmesį į linksmesnius dalykus? „Žinoma, pradžiuginti reikia, tačiau neneigiant ir neužtušuojant tiesos. Natūralu, kad mažylis nuliūs ir nusivils. Vis dėlto jis turi išgyventi šiuos jausmus. Paaiškinkite jam, kad net ir gimimo dieną gali atsitikti nemalonių dalykų”, – pataria Čioraitienė.

Nežaiskite vaikų išgyvenimais

Psichologė mano, jog neatvykęs draugas yra mažesnė nelaimė nei tėvų manipuliavimas vaiko jausmais. Pavyzdžiui, nedera jo drausminti sakant, jog jei bus negeras, tėvai neorganizuos gimtadienio šventės arba neleis pasikviesti draugų. Jei jau nutarėte rengti šventę, nedemonstruokite nepasitenkinimo dėl užgriuvusių rūpesčių ar pernelyg didelių išlaidų – tai kelia vaikams stresą, baimę ir nepasitikėjimą savimi. Priešingai, pasistenkite įtraukti vaiką į pasiruošimo gimtadieniui verpetą – tegul jis būna pirmasis jūsų pagalbininkas. Žinoma, ši „pagalba” pareikalaus daug ištvermės ir kantrybės, tačiau jūsų mažylis pasijus itin svarbus ir reikalingas.

Ruošiantis šventei galite vaikui papasakoti jo vardo kilmę arba išrinkimo niuansus – jam tikrai bus įdomu ir gera prisiminti suaugus.

Kurkite mini spektaklius

Apsvarstę, ką kviesite, kaip sutiksite svečius ir kokiais skanėstais juos vaišinsite, neužmirškite itin svarbios šventės dalies – žaidimų ir kitokių pramogų. Kaip žinoma, vaikai labiau už viską mėgsta improvizuoti ir kurti, todėl turėkite užantyje idėjų, kuriomis galėtumėte pasidalyti su mažyliais, kad jie nenuobodžiautų.

Didesnių vaikų gimtadienius galima daryti teminius: berniukams itin patinka vaidinti piratus, indėnus, o mergaitėms – princeses. Jei jūsų namuose susirinks berniukiška kompanija, pasirūpinkite, kad tądien kompiuteris nebūtų įjungtas, kitaip ir geriausi sumanymai gali baigtis nesėkme ir nesulaukti svečių palaikymo.

Galite organizuoti ir mini spektaklius: tam paprasčiausiai parinkite visiems žinomą pasakojimą, kuriame būtų daug veikėjų ir tiesioginės kalbos – liksite priblokšti savo atžalų aktorinių sugebėjimų, kūrybiškumo ir prisikvatosite ligi soties. Pastebėta, kad įvairius spektaklius, kurių vaidmenis sukuria patys, vaikai prisimena ir apie juos kalba dar gerokai po gimtadienio.

Kiekvienam gimtadieniui – atskira diena

Vaikams patinka žaisti smagius vienijančius žaidimus, kuriuose kiekvienas gali pasijusti nugalėtoju. Reikėtų vengti komandinių žaidimų, nes visada atsiranda nepatenkintų ir neišvengiama nusivylimo bei ašarų.

Neretai nuskriausti jaučiasi tie vaikai, kurių gimtadieniai yra vasarą. Mažyliams liūdna, kad jų gimimo dienos mokykloje ar darželyje nesulaukia išskirtinio dėmesio. Dažniausiai visų vasarą gimusių vaikų gimtadieniai būna atšvenčiami paskutinę mokslo metų dieną. „Įsivaizduokite, kokie septyni gimtadieniai sugrūdami į vieną dieną – mažai džiaugsmo ir jubiliatams, ir vaikams, kurie per kelias dienas turi nupiešti kelis atvirukus. Tai tampa nebe švente, o prievole. Kažkas panašaus į gimtadienius darbe, kuriuos išprovokuoja kolegos. Nežinau, kas geriau: ar švęsti taip, ar iš viso neminėti vasarą gimusių vaikų gimtadienių. Ko gero, geriausia būtų švęsti skirtingomis dienomis, kad kiekvienas vaikas jaustųsi ypatingas”, – sako Čioraitienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.