SPA – sanitas per aqua

„Sveikata per vandenį” – taip pažodžiui verčiamas šis lotyniškas posakis, kurio santrumpa SPA puikuojasi daugelio grožio bei sveikatingumo centrų pavadinimuose

Vandens procedūros populiarios jau keletą tūkstantmečių – turbūt neatsitiktinai, nes beveik 70 proc. žmogaus kūno sudaryta iš vandens. Senovės graikai, romėnai, babiloniečiai lepindavosi vandens malonumais milžiniškose termose, baseinuose ir taip rūpinosi savo kūno švara, sveikata bei dvasine ramybe.

Atostogų malonumai

Šiuolaikinis žmogus, atitrūkęs nuo gamtos, išvargintas stresų, vėl ieško atgaivos ten, kur jos semdavosi protėviai. Miesto žmogui, negalinčiam taip dažnai, kaip norėtųsi, atsidurti gamtos prieglobstyje, lieka galimybė patekti į ramybės ir poilsio oazę netoli namų. Moderniuose SPA centruose dera civilizacijos išradimai ir gamtos turtai. Čia galima mėgautis ne tik vandens teikiamais malonumais ir gydomosiomis savybėmis, bet ir pasilepinti įvairiais masažais, veido bei kūno priežiūros procedūromis. Ypač tam tinkamas metas – atostogos, kai niekur neskubama ir pagaliau galima skirti laiko sau. Jau pamėgę SPA malonumus ar apie juos dar tik svajojantieji šiemet juos išbandyti galės ir Palangoje. Viešbutyje „Palangos Vėtra” duris atvėrė „Femina Bonos SPA namai”. Čia siūlomas procedūras galima užsisakyti ne tik sau – galima įsitikinti jų poveikiu kartu su drauge ar mylimuoju.

Nesvarumo lova ir garų vonia

Pasak „Femina Bonos” direktorės Editos Keliauskienės, SPA centre Palangoje šį sezoną siūlomos dvi naujovės: nesvarumo lova ir garų vonia.

Nesvarumo lovos esmė – suteikti nesvarumo pojūtį malonioje vandens apsuptyje. Kadangi vandenyje nejaučiama gravitacijos, greit atsipalaiduoja stuburo ir kaklo raumenys, dingsta fizinis ir psichologinis nuovargis. Sustiprinti malonius pojūčius padeda ir šviesos terapija. Žmogus pasirenka norimą spalvą, o jos raminamasis (žalios) ar stimuliuojamasis (raudonos) poveikis dar pagerina procedūrą. Pasak direktorės, jausmas, kurį patiria taip besiilsintis žmogus, primena kūdikio pojūčius motinos įsčiose – patenkama į panašias sąlygas.

Kiek kitokiu poveikiu pasižymi garų vonia. Tai uždaras gultas, tik žmogaus galva lieka išorėje. Į vidų pučiami karšti garai, visas kūnas jaučia turkiškos pirties efektą, tačiau galvos nesvaigina nemalonūs pojūčiai. Pagal individualius poreikius galima reguliuoti temperatūrą viduje, apsipilti vėsiu dušu. Tokia procedūra stimuliuoja kraujagysles, pakelia organizmo tonusą, išvalo šlakus ir toksinus, gali būti taikoma kaip papildoma lieknėjimo procedūra. Stimuliuojama kraujotakos sistema, audiniai geriau aprūpinami deguonimi.

Abi procedūros gali būti atliekamos derinant su kūno įvyniojimu. Nuo karščio išsiplėtusios poros padeda greitai įsisavinti jų naudingąsias medžiagas, o atsipalaidavęs vandens vonioje kūnas taip pat imlesnis procedūrų poveikiui.

SPA procedūromis galima mėgautis visais metų laikais, tačiau jos itin atgaivina per vasaros karščius. Be to, per atostogas žmonės paprastai niekur neskuba ir gali atsipalaiduoti bei lepintis vandens teikiamais malonumais. Tada ir procedūrų poveikis geresnis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.