Pusė Lietuvos moterų nežino krūties vėžio požymių

Rinkos analizės ir tyrimų grupė UAB „RAIT” atliko Lietuvos gyventojų apklausą, kurios metu paaiškėjo, jog pusė moterų nepažįsta krūties vėžio požymių. Jauniausios Lietuvos moterys yra mažiausiai susipažinusios su krūties vėžio požymiais.

Krūties vėžiu susirgusi moteris dažniausiai nejaučia skausmo, tačiau keičiasi jos krūties forma, įdumba ar susitraukia spenelis, iš jo teka skystis, keičiasi kinta odos struktūra ar spalva, čiuopiami mazgeliai ar sustandėjimai krūtyse ir pažastyse.

2000 05 31 SAM įsakymu Nr.301 patvirtinta tvarka skelbia, jog krūtų apžiūrą ir apčiuopą bendrosios praktikos gydytojai privalo kas dvejus metus atlikti moterims iki 35 metų amžiaus, o vyresnėms – kasmet.

„Tyrimo metu paaiškėjo, jog tik vienai iš trijų moterų bendrosios praktikos ar šeimos gydytojas yra tikrinęs bent vieną kartą krūtis. Kas trečia moteris nėra nieko girdėjusi apie mamografijos tyrimą”, – sako Inga Nausėdienė, UAB „RAIT” vadovė.

Apklausa parodė, jog tik viena iš 4 moterų, kurioms rekomenduotina mamografija, yra dariusi šį tyrimą bent kartą savo gyvenime. Pasaulio sveikatos organizacija šį tyrimą rekomenduoja atlikti moterims nuo 40 iki 50 metų kas 2 metus, o nuo 50 metų – kasmet. Nors ūkininkės turi nemažai žinių apie mamaografiją, vos 7 procentai jų tyrėsi mamografu. Didžiausias procentas atlikusių mamografiją yra tarp įmonių vadovių ir tarnautojų. Kas šešta dariusi mamografiją moretis papildomai mokėjo, kitoms šis tyrimas buvo atliktas nemokamai. Nuo 2005 metų spalio mėnesio pagal atrankinės mamografijos programą moterims nuo 50 iki 69 metų amžiaus tyrimas atliekamas nemokamai.

„Jau ketvirtus metus „Nedelsk” autobusėlio komanda keliauja per Lietuvą kasdien susidurdama su naujais krūties vėžio atvejais. „Rožiniame autobusėlyje” savityros išmoko bei onkologų buvo patikrintos dėl krūties vėžio daugiau nei 24 tūkstančiai moterų. 272 iš jų rasti krūties vėžio ženklai,” – sako projekto „Nedelsk” iniciatorė Agnė Zuokienė. RAIT tyrimas atliktas projekto „Nedelsk” prašymu.

2 iš 3 moterų, girdėjusių apie projektą „Nedelsk”, teisingai nurodė, jog jis skirtas onkologinio budrumo skatinimui ir ragina moteris daugiau dėmesio skirti sau, savo sveikatai.

RAIT apklausė 1118 nuolatinius 15-74 metų Lietuvos gyventojus. Iš jų buvo apklaustos 574 moterys. Apklausa vyko gegužės 4-8 dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.