Pusė milijono litų – studentų mokslinėms praktikoms

Vasara – atostogų metas! Sakote, – geras laikas patinginiauti, pasivartyti kur nors ant šilto smėliuko? Visai ne – pasakytų jums daugiau nei šimtas Lietuvos studentų, pernai dalyvavusių projekte „Studentų mokslinė praktika-2005”. Galima patinginiauti, o galima ir padirbėti su būsimąja specialybe susijusį darbą, susipažinti su garsiais Lietuvos mokslininkais, pamatyti savo akimis, kas daroma mokslo centruose ir universitetuose, na ir, žinoma, gauti visai neblogą stipendiją, galinčią papildyti visuomet tuščią studento kišenę.

Ir šiais metais Lietuvos mokslo taryba kartu su Švietimo ir mokslo ministerija tęsia „Studentų mokslinių praktikų” projektą. Vienas pagrindinių projekto tikslų – sudaryti galimybę aktyviems ir mokslo siekiantiems studentams įsijungti į geriausių Lietuvos mokslininkų bei tyrėjų kolektyvus, pajusti mokslininko „duonos” skonį ir įsitikinti, jog mokslininko darbas tai – įdomi, kūrybos ir atradimų aistros kupina veikla, patraukianti vis daugiau jaunų žmonių Lietuvoje ir pasaulyje.

Praėjusių metų projekto dalyviai – ir studentai, ir mokslininkai – labai entuziastingai įvertino mokslinių praktikų idėją. Štai fizikas T.Mineikis (VU, III k.), dirbęs Fizikos institute, savo ataskaitoje rašė: „…daugybė studentų norėtų pradėti daryti mokslinius darbus, tačiau jiems kyla daug problemų, nes nežino nuo ko pradėti…” O chemiko S.Kutanovo (VU, IV k.) teigimu, užuot Suomijoje skynęs braškes, jis gavo galimybę susipažinti su Lietuvoje vykdomais moksliniais tyrimais”. „Praktika skatino studentus dalyvauti konkurse, rašyti motyvacinius laiškus ir ataskaitas, praktikai pasibaigus. Tokios patirties studentams labai trūksta….”,- pasakoja Biotechnologijos instituto II metų doktorantė R. Gerasimaitė, vadovavusi praktikai.

Šiais metais jau išaugęs projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos Socialinio fondo ir iš valstybės biudžeto, daugėja lėšų, tad taip pat išauga galimybės vis didesniam studentų skaičiui dalyvauti projekte: šiemet numatoma finansuoti 250 bakalaurų ir maždaug 100 magistrų mokslinės praktikos vietų. Bendra lėšų iš visų finansavimo šaltinių suma mokslinėms praktikoms viršija pusę milijono litų.

Praktikų metu, kurios organizuojamos liepos-lapkričio mėnesiais, studentai dirbs laboratorijose, bibliotekose, mokslo centruose ar lauko ekspedicijose, vadovaujami aktyviai dirbančių mokslininkų ar tyrėjų. Naujovė yra tai, jog praktiką galima bus atlikti ne tik valstybiniuose mokslo institutuose bei universitetuose, bet ir privačiose aukštosiose mokyklose, aukštųjų technologijų kompanijose, vykdančiose mokslinius tyrimus ar eksperimentinę plėtrą, žinoma, jei tik jos panorės dalyvauti šiame projekte. Praktikos trukmė – 9 savaitės. Atvirą konkursą laimėjusiems studentams bus skiriama 1500 Lt finansinė parama. Studentams, atvykusiems iš kitų regionų, bus kompensuojamos (iš dalies; 100-200 Lt) išlaidos pastogei praktikos metu.

Kaip ir pernai, praktika organizuojama dviem etapais. Gegužės mėnesio pradžioje paskelbtas atviras konkursas mokslininkams ir tyrėjams, norintiems būti praktikos vadovais jau baigėsi. Šio konkurso nugalėtojai įgijo teisę ne tik administruoti praktikoms skiriamas lėšas, nustatyti praktikos laiką, bet ir turės lemiamą balsą, atrenkant į praktikos vietą konkrečius studentus. Taigi, studentus atrinks ne kažkokia komisija, o pats praktikos vadovas – mokslininkas ar tyrėjas.

Informacija apie konkurso metu atrinktus praktikos vadovus, jų siūlomas mokslinės praktikos temas bei konkrečius laikus skelbiama Lietuvos mokslo tarybos tinklapyje adresu: www.lmt.lt/praktika. Visi moksline veikla besidomintys studentai jau šiandien gali kreiptis į praktikos vadovus, o pastariesiems sutikus priimti studentą praktikai, bus pasirašyta trišalė sutartis tarp studento, vadovo institucijos ir Lietuvos mokslo tarybos.

Pretenduoti į praktikos vietas gali visi Lietuvos studentai, nepriklausomai nuo to, kokioje aukštojoje mokykloje jie studijuoja. Vienintelis griežtas reikalavimas – studento pažangumas. Paskutiniųjų dviejų semestrų vidurkis (pirmakursiams – pirmojo semestro vidurkis) negali būti mažesnis nei aštuoni. Formuojant konkurso sąlygas siekiama, kad praktika vyktų vasaros mėnesiais, be to, skatinamas regioninis studentų mobilumas bei kolegijų studentų dalyvavimas. Tikimasi, jog ir šiais metais studentai aktyviai dalyvaus „Studentų mokslinių praktikų projekte”, kuris galbūt ne vienam atvers kelią į kupiną įdomybių mokslo pasaulį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.