Pavėlavę deklaruoti pasėlius žemdirbiai gaus mažesnę paramą

Birželio 15 d. baigėsi 2006 metų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų deklaravimo terminas. Preliminariais duomenimis, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) gavo 188,6 tūkst. paraiškų tiesioginėms išmokoms ir daugiau kaip 55 tūkst. paraiškų – paramai už ūkininkavimą mažiau palankiose vietovėse gauti.

Žemdirbiai, kurie nesuspėjo deklaruoti pasėlių iki nustatyto termino, tai padaryti dar gali iki liepos 10 d. Tačiau už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinė paramos suma bus mažinama 1 proc., išskyrus tuos vėlavimo atvejus, kurie nepriklauso nuo pareiškėjo valios (pvz., pareiškėjo mirtis, ilgalaikis profesinis nepajėgumas, stichinė nelaimė, padariusi stiprų poveikį valdai).

Per šį laikotarpį tiesiogines išmokas bei kompensacinę paramą pagal Kaimo plėtros 2004–2006 m. plano (KPP) priemonę „Mažiau palankios ūkininkauti vietovės ir vietovės su aplinkosaugos apribojimais” norintys gauti ūkininkai seniūnijoje dirbančiam savivaldybės darbuotojui pagal valdos centro adresą turi pateikti žemėlapio fragmentus su pažymėtomis laukų ribomis, taip pat laisvos formos dokumentą su pagrindiniais paraiškai užpildyti reikalingais duomenimis (pasėlių pavadinimai, laukų plotai) ir, esant galimybei, praėjusiais metais pateiktos paraiškos tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus 2005 m. gauti kopiją.

„Ankstesnių metų patirtis rodo, kad paraiškas teikti žemdirbiai suskumba paskutinėmis dienomis. Todėl tikimės, kad iki liepos 10 d. žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus deklaravusių žemdirbių skaičius išaugs”, – sako Sonata Miškinienė, Rinkos reguliavimo programų departamento direktorė.

Birželio 20 dienos duomenimis, kartu su pavėluotai pateiktomis paraiškomis, žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus deklaravusių žemdirbių skaičius jau siekia 205 tūkst.

Praėjusiais metais žemdirbiai tuo pačiu metu buvo pateikę beveik 210 tūkst. paraiškų tiesioginėms išmokoms ir daugiau kaip 110 tūkst. paraiškų paramai už ūkininkavimą mažiau palankiose vietovėse gauti. Išankstiniai duomenys apie šiais metais gautų paraiškų skaičių leidžia teigti, kad mažėjančiam pareiškėjų ir deklaruotų plotų skaičiui įtakos turėjo geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės reikalavimai žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotams. 2005 metais nemažai pareiškėjų negalėjo užtikrinti šių reikalavimų laikymosi ir šiais metais nusprendė nebedeklaruoti žemės ūkio naudmenų, kadangi už geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės reikalavimų nesilaikymą taikomos griežtos sankcijos.

2006 metais tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus iš ES ir Lietuvos nacionalinio biudžeto numatoma skirti apie 668 mln. litų, o KPP priemonei „Mažiau palankios ūkininkauti vietovės ir vietovės su aplinkosaugos apribojimais” – beveik 180 mln. litų.

Siekiant paspartinti paramos administravimą, šiemet pirmą kartą žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus deklaravusių žemdirbių pateiktų paraiškų duomenys buvo suvedinėjami seniūnijose: tam buvo sukurtos kompiuterizuotos darbo vietos, pradėjo dirbti NMA apmokyti žemės ūkio specialistai. Ši naujovė leido išvengti klaidų, pateikiant ir suvedant paraiškų duomenis, kadangi pareiškėjui netinkamai nurodžius savo duomenis, klaidos buvo pastebimos dar paraiškos pateikimo metu ir pareiškėjai galėjo iš karto jas pataisyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.