Deklaracijose – milijardai litų

Dvi kaimynės pernai deklaravo uždirbusios 4,5 milijardo litų, o kaunietis studentas praėjusiais metais už studijas esą sumokėjo 211 milijonų litų.

Tai – tiktai kelios klaidos, kurių Mokesčių inspekcija, tikrindama gyventojų pajamų deklaracijas, aptinka ne taip jau mažai.

Mokesčių inspekcijos duomenimis, vienuolika žmonių Lietuvoje šiemet per klaidą pasiskelbė milijonieriais.

Šios deklaracijos smarkiai iškreipė Lietuvos gyventojų sumokėtų mokesčių bei grąžintinų sumų statistiką.

Pavyzdžiui, kompiuteriams užfiksavus minėtus 211 milijonų, netrukus Mokesčių inspekcijos statistika parodė, kad kiekvienas šalies studentas praėjusiais metais mokslui išleido po 5 tūkstančius litų – tris kartus daugiau nei prieš metus.

Padidėjo pajamos ir išlaidos

Gegužę pradėjus skelbti pirmuosius statistinius duomenis, įsitikinta, kad jie gerokai skiriasi nuo bankų, draudimo bendrovių ar aukštųjų mokyklų nurodytų sumų.

Tačiau Mokesčių inspekcijos gyventojų pajamų mokesčio administravimo skyriaus vedėja Inga Gedminienė tikino, kad daug žalos tokios klaidos deklaracijose padaryti negalėjo.

Aptikę staigų gyventojų pajamų ar išlaidų padidėjimą, mokesčių inspektoriai suranda deklaracijų su klaidingai nurodytais milijonais ir prašo kuo skubiau klaidas ištaisyti.

Mokesčių mokėtojai juokauja

Tačiau kai kurie mokesčių mokėtojai mėgsta ir pajuokauti. Ant deklaracijų surandama užrašų ar prierašų.

Pavyzdžiui, prašymuose, kur gyventojai pareiškia valią skirti 2 procentus subjektams, turintiems teisę gauti paramą, kai kurie jų įrašė politikų pavardes ir aprašė įvykius, kurie paskatino juos taip apsispręsti.

Vienoje deklaracijoje su pašaipa buvo įrašytas Lietuvos premjeras ir prezidentas. Tokios deklaracijos yra pripažįstamos galiojančiomis.

Šiais metais mokesčių mokėtojai linksminosi ir nurodydami dokumento pildymo metus. Buvo įrašyti 1906, 2095 ir net 2226-ieji.

Ketina eksponuoti muziejuje

Ypač didelį įspūdį valdininkams padarė siuvimo mašina specialia apmėtymo siūle per visas keturias kraštines sutvirtinti deklaracijos lapai.

Ne mažiau įspūdingai atrodė ir dokumentams sukabinti panaudotas masyvus varžtas su veržle.

Kuriozinius deklaracijų pildymo atvejus Mokesčių inspekcija ketina eksponuoti savo kuriamame muziejuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.