A.Brazausko bičiulis pavirto politine rakštimi

Tarp kliūčių, trukdančių konservatoriams su socialdemokratais susitarti dėl valdančiosios koalicijos, – ir kieta vieno kairiųjų derybininko Juozo Bernatonio pozicija.

Neatmestina, kad šio įtakingo socialdemokrato elgesiui, kuris kelia alergiją konservatoriams, įtakos turi ir vėl blunkanti jo rožinė svajonė tapti ambasadoriumi.

Netgi nepaisant seno bičiulio, buvusio premjero Algirdo Brazausko pastangų, 54 metų J.Bernatoniui niekaip nepavyksta susikrauti diplomatinio lagamino.

Šalies vadovas tebetyli

Kad laikinojo premjero Zigmanto Balčyčio laikinuoju patarėju dabar dirbantis J.Bernatonis būtų skiriamas Lietuvos ambasados Estijoje vadovu, nepritaria prezidentas Valdas Adamkus.

Pastaruoju metu J.Bernatonis buvo jau oficialiai įvardytas kaip kandidatas į ambasadoriaus postą Estijoje, kur reikėtų pakeisti iš šių pareigų atšauktą ir ambasadoriumi Latvijoje jau paskirtą Antaną Vinkų.

Prieš pasitraukdamas iš premjero posto A.Brazauskas į Prezidentūrą nusiuntė Vyriausybės teikimą skirti J.Bernatonį ambasadoriumi, bet šalies vadovas iki šiol tyli.

Pateikė formalią priežastį

„Į šį klausimą gali atsakyti tikprezidentas”, – tepasakė V.Adamkaus patarėjas užsienio politikos klausimais Valteris Baliukonis, paprašytas paaiškinti, kodėl J.Bernatonis vis dar neskiriamas ambasadoriumi.

Patarėjas svarstė, jog galbūt šalies vadovui paskirti ambasadoriumi J.Bernatonį sutrukdė ta aplinkybė, kad tik neseniai iš Vyriausybės buvo gauti dokumentai, leidžiantys jam suteikti diplomatinį rangą: „Kol asmuo jo neturi, negali būti skiriamas ambasadoriumi”.

Taikėsi į kelias valstybes

Socialdemokratas J.Bernatonis ambasadoriaus karjeros ėmė siekti kone iš karto po to, kai 2003 metais neteko vidaus reikalų ministro posto ir tapo premjero patarėju.

A.Brazauskas ne kartą siūlė užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui, kad šis J.Bernatoniui padėtų užimti ambasadoriaus Gruzijoje arba Baltarusijoje postą.

Ministras ilgokai priešinosi, bet premjerui pernai pavyko jį įtikinti, kad J.Bernatonis vertas būti ambasadoriumi Čekijoje. Tačiau V.Adamkus neskyrė jo ir į šį postą.

Nepriimtinas iš esmės?

Gali būti, kad tokią prezidento poziciją lemia seniai susiformavusi jo nuomonė apie J.Bernatonį.

Į šalies vadovo nemalonę šis socialdemokratas pateko dar 2005-ųjų rudenį, kai pamėgino Vyriausybėje įdarbinti buvusį pašalinto prezidento Rolando Pakso patarėją Romualdą Senovaitį.

R.Senovaitis skandalingai pagarsėjo kaip vienas slaptos saugumo informacijos apie „Alitos” privatizavimą pagrobimo organizatorių. Ši byla iš Alytaus saugumo skyriaus buvo neteisėtai nuvežta į Prezidentūrą.

Kalbos, kad A.Brazauskas ne kartą prezidento yra prašęs nedaryti kliūčių J.Bernatoniui tapti diplomatu, jau tapo vieša paslaptimi.

Diplomatai juokauja, kad kairiųjų lyderis, mėgindamas padėti savo bendražygiui, panaudojo visas galimybes, tačiau nepalaužė prezidento nuostatos.

Netinka atstovauti Lietuvai?

Nuo metų pradžios V.Adamkus paskyrė daugybę naujų ambasadorių – Prancūzijoje, Ukrainoje, Austrijoje, Čekijoje, Latvijoje, Moldovoje, Austrijoje. Nė vieno jų kandidatūra prezidentui neužkliuvo. Paskyrimai buvo pasirašyti greitai.

Iš kai kurių šalies vadovo užuominų jau anksčiau buvo galima suprasti, kad J.Bernatonis jam neatrodo tinkamas atstovauti Lietuvai užsienyje.

Tokiai prezidento pozicijai įtakos galėjo turėti tai, kad, būdamas Seimo narys, o vėliau vidaus reikalų ministras, J.Bernatonis pelnė skandalingo politiko reputaciją.

Trukdo asmeninės savybės

Kai kurie J.Bernatonį artimai pažįstantys politikai užsimena, kad jis dėl asmeninių savybių yra įgijęs nemažai priešų.

Kai J.Bernatonis buvo Seimo vicepirmininkas, ne vienas parlamentaras savo kailiu patyrė jo kandumą bei griežtą nuostatą visus skirstyti į savus ir priešus.

Būdamas vidaus reikalų ministras, J.Bernatonis siekė nušalinti šalies policijos vadovą Vytautą Grigaravičių.

Tačiau šio plano jam nepavyko įgyvendinti net ir suvienijus jėgas su R.Paksu.

Nepasitvirtinus vadinamajam šalies vadovų ir kitų aukštų valdžios pareigūnų sekimo skandalui, J.Bernatonis prarado ministro portfelį.

Kai per 2004 metų rinkimus socialdemokratui nepavyko patekti į Seimą, seną savo bendražygį priglaudė premjeras A.Brazauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.