Vairavimo mokymo paslaugų apmokestinimas PVM

1. Kokiai kategorijai – profesiniam mokymui ar kvalifikacijos tobulinimui ir perkvalifikavimui gali būti priskiriamas vairavimo mokymas?

Pagal Švietimo įstatymo 12 straipsnio (Žin., 1991, Nr. 23-593, 2003, Nr. 63-2853) nuostatas vairavimo mokymo paslaugos pagal savo pobūdį gali būti priskiriamos tiek profesiniam mokymui, tiek kvalifikacijos kėlimui arba perkvalifikavimui, kaip profesinio mokymo porūšiui (tęstiniam profesiniam mokymui).

2. Kaip vairavimo mokymo paslaugoms taikoma PVM įstatymo 22 straipsnyje nustatyta PVM lengvata?

Pagal Įstatymo 22 straipsnio nuostatas PVM neapmokestinamas profesinis mokymas, jeigu jis yra teikiamas juridinių asmenų, įgijusių teisę jį teikti, taip pat kvalifikacijos kėlimas ir perkvalifikavimas, jeigu šias paslaugas teikia pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka įgiję teisę jas teikti. Kaip jau buvo minėta, vairavimo mokymo paslaugos gali būti priskiriamos tiek profesiniam mokymui, tiek kvalifikacijos kėlimui arba perkvalifikavimui. Todėl atsižvelgiant į tai, kuriai kategorijai vairavimo mokymo paslaugas teikiantys asmenys priskiria savo paslaugas, priklauso šių paslaugų apmokestinimo ar neapmokestinimo PVM klausimo sprendimas, t.y.:

jeigu pelno siekiantis juridinis asmuo (toliau – įmonė) vairavimo mokymo paslaugas savo nuožiūra laiko kvalifikacijos kėlimu ar perkvalifikavimu, tai tokios paslaugos pagal PVM įstatymo 22 straipsnį apmokestinamos PVM;

jeigu įmonė vairavimo paslaugas savo nuožiūra laiko profesiniu mokymu, tai jos pagal PVM įstatymo 22 straipsnį PVM neapmokestinamos.

Taip pat norime pažymėti, kad atsižvelgiant į tai, jog pasikeitė formalųjį ir neformalųjį švietimą reglamentuojančiuose teisės aktuose vartojamos sąvokos, Finansų ministerijoje yra rengiamas kai kurių PVM įstatymo straipsnių pakeitimo ir papildymo projektas, kuriuo numatoma patikslinti ir PVM įstatymo 22 straipsnyje vartojamas sąvokas. Todėl iki bus priimti atitinkami PVM įstatymo pakeitimai, vairavimo mokymo paslaugas teikiantys asmenys gali savo nuožiūra pasirinkti, ar jų teikiamos paslaugos priskiriamos apmokestinamoms, ar neapmokestinamoms PVM paslaugoms (atitinkamai nuo to priklausytų ir teisės į PVM atskaitą realizavimo galimybės).

3. Ar turi būti koreguojama į PVM atskaitą įtraukta prekių, paslaugų, susijusių su vairavimo paslaugų teikimu, pirkimo PVM, jei įmonė vairavimo paslaugas apmokestino PVM?

Jeigu įmonė, PVM mokėtoja, vairavimo mokymo paslaugas apmokestina PVM, tai į PVM atskaitą įtrauktų prekių (paslaugų) pirkimo PVM sumos koregavimo klausimai priklauso nuo to, kokiai kategorijai (profesiniam mokymui ar kvalifikacijos kėlimui) įmonė šias paslaugas priskyrė, t.y.:

jeigu įmonė vairavimo mokymo paslaugas laiko kvalifikacijos kėlimu ar perkvalifikavimu, tai tokios paslaugos pagal PVM įstatymo 22 straipsnį apmokestinamos PVM. Tokiu atveju įmonei į PVM atskaitą įtrauktų, su vairavimo mokymo paslaugomis susijusių prekių (paslaugų) pirkimo PVM sumų koreguoti nereikia;

jeigu įmonė vairavimo mokymo paslaugas laiko profesiniu mokymu, tai jos pagal PVM įstatymo 22 straipsnį PVM neapmokestinamos. Tokiu atveju nors įmonė už vairavimo mokymo paslaugas ir apskaičiavo PVM, šios paslaugos, vadovaujantis PVM įstatymo 58 straipsnio 3 dalies nuostatomis, netampa PVM apmokestinama veikla. Dėl to įmonė turi koreguoti į PVM atskaitą įtrauktas, su vairavimo paslaugomis susijusių prekių ir paslaugų pirkimo PVM sumas.

4. Jeigu įmonės vykdoma veikla yra PVM neapmokestinama, tai:

a) nuo kokios datos įmonė gali išsiregistruoti iš PVM mokėtojų?

b) kokia išregistravimo iš PVM mokėtojų tvarka ir kur šiuo klausimu reikia kreiptis?

Išregistravimo iš Pridėtinės vertės mokesčių mokėtojų registro taisyklės yra patvirtintos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos 2002 m. birželio 26 d. įsakymo Nr. 178 (Žin., 2002, Nr. 68-2744; 2004, Nr. 55-1924). Remdamiesi šių taisyklių nuostatomis, paaiškiname, jog įmonė tam, kad ji būtų išregistruota iš PVM mokėtojų registro, apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai (toliau – AVMI), kurioje yra įregistruota mokesčių mokėtoja, turi pateikti prašymo FR0388 formą, kurioje reikia užpildyti išregistravimo iš Pridėtinės vertės mokesčio registro dalį, t.y. užpildyti minėtos formos 54-57 laukelius (šią formą galima pateikti tiesiogiai AVMI darbuotojui, atsiųsti paštu, atsiųsti elektroniniu būdu, o ją gauti galima AVMI skyriuose, rasti VMI prie FM interneto svetainėje, adresu: www.vmi.lt, duomenų bazės, formos; elektroniniu būdu teikiamo prašymo formą galima rasti VMI prie FM interneto svetainėje, adresu: www.vmi.lt, el paslaugos). Data, nuo kurios PVM mokėtojas pageidauja, kad jis būtų išregistruotas iš minėto registro, nurodoma FR0388 54 laukelyje (ši data turėtų būti ne mažiau kaip 5 darbo dienomis vėlesnė už prašymo išregistruoti pateikimo dieną, kuri nurodoma 57 laukelyje).

5. Ar vairavimo mokymas gali būti laikomas profesiniu mokymu, jei įmonė, teikianti šias paslaugas, savo įstatuose nėra nurodžiusi veiklos ,,Kvalifikacijos tobulinimas”, kurios kodas Elektroninės veiklos rūšių klasifikatoriuje (toliau – EVRK) – 80.42.30?

Pagal Civilinio kodekso (Žin., 2000, Nr. 74-2262) 2.66 straipsnį EVRK kodas nėra privalomas juridinių asmenų registro duomuo. Akcinių bendrovių įstatyme (Žin., 1994, Nr. 74-1046) taip pat nėra nustatyta, kad bendrovės įstatuose privalo būti nurodyti EVRK kodai. Pagal šio įstatymo 7 straipsnio nuostatas bendrovės įstatuose turi būti nurodyta bendrovės veiklos tikslai ir ūkinės veiklos rūšys.

Remdamiesi Mokesčių administravimo įstatymo (Žin., 2004, Nr. 63-2243) 10 straipsnyje nustatytu turinio viršenybės prieš formą principu paaiškiname, kad jeigu įmonė (teisės aktų nustatyta tvarka turinti dokumentą, patvirtinantį teisę teikti vairavimo mokymo paslaugas) faktiškai teikia vairavimo mokymo paslaugas, tai nepriklausomai nuo to, ar ji įstatuose yra nurodžiusi veiklą ,,Kvalifikacijos tobulinimas”, kurios kodas EVRK-80.42.30, ar ne, taikant PVM įstatymo nuostatas, gali būti laikoma, kad įmonės teikiamos paslaugos yra vairavimo mokymo paslaugos, kurios pagal Švietimo įstatymą gali būti priskiriamos profesiniam mokymui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.