Kaupiami duomenys pensijai

Vykdydama Vyriausybės nutarimą, „Sodra” antrus metus kaupia gyventojų duomenis, reikalingus valstybinio socialinio draudimo pensijai skirti.

Dalis kauniečių ir rajono gyventojų suprato, kad „Sodros” atliekamas darbas naudingas jiems patiems ir pateikė reikalingus dokumentus. Tačiau kita dalis, ypač jaunesni, neskuba to padaryti, motyvuodami, kad pensija dar už kalnų ir nėra ko skubėti.

Pasak „Sodros” Kauno skyriaus l. e. direktoriaus pavaduotojos pensijoms pareigas Ritos Karalienės, problema ir slypi „tolimoje” pensijoje. Pradėjęs rinkti dokumentus, žmogus susiduria su nenumatytomis kliūtimis. Keičiantis ekonominei situacijai, kinta įmonių ar įstaigų statusas, pavadinimas, jos bankrutuoja ar yra likviduojamos, tačiau neperduoda dokumentų archyvams.

Dėl to sunku įrodyti įgytą darbo stažą ar draudžiamąsias pajamas (atlyginimą). Problemų kyla įrodant 1991-1993 metų laikotarpiu įgytą darbo stažą ir turėtas draudžiamąsias pajamas. Tada „Sodros” duomenų kaupimas, anot R.Karalienės, yra pagalba žmogui, nes kuo anksčiau dokumentai bus pradėti rinkti, tuo daugiau galimybių žmogus turi gauti reikiamus dokumentus apie jo darbo laikotarpius ir draudžiamąsias pajamas.

Žinia, didesnis socialinio draudimo stažas ir draudžiamosios pajamos lemia didesnę pensiją.

Gyventojai, šiandien susitvarkę dokumentus būsimai pensijai gauti, sulaukę pensinio amžiaus, tik užsuks į pensijų skyrių parašyti prašymą išmokai gauti. Kitokioje padėtyje atsidurs tie, kurie tik paskutinėmis dienomis prieš pensiją pradės ieškoti dokumentų. Jie paprasčiausiai gali nerasti savo buvusių darboviečių.

Vyr. duomenų kaupimo specialistė Inga Bernotaitė patikino, kad tokių atvejų užfiksuota nemažai. Tiesa, stažą įrodyti galima teismo keliu, tačiau, pasak specialistės, tai brangus kelias.Vien žyminis mokestis juridiniam faktui (šiuo atveju darbo stažui) nustatyti – 100 Lt, o samdant advokatą, stažo įrodymas kainuoja iki 500 Lt.

Kai kas klausia, kodėl reikia pristatyti dokumentus, kurie, jų manymu, yra sukaupti „Sodros” duomenų bazėje. Pabrėžiame, kad individuali apdraustųjų socialiniu draudimu įskaita vedama tik nuo 1994 metų, todėl joje nėra duomenų apie asmenų iki šios datos įgytą stažą ar turėtą uždarbį.

„Sodros” Kauno skyriaus duomenų kaupimo specialistai ne tik laukia kauniečių pensijų skyriuose, bet ir patys eina į įmones, tariasi su vadovais. Į „Sodros” rūpinimąsi žmonėmis daugelis įmonių reaguoja geranoriškai. Daugiausiai dokumentų būsimos pensijos duomenų kaupimui pateikė AB „Kauno baldai”, „Autrolis”, „Ragutis”, „Lietuvos telekomas”, UAB „Kauno vandenys”, „Omniteksas”, Kauno apskrities ligoninė, Žiegždrių psichiatrijos ligoninė, Kauno 2-oji klinikinė ligoninė, VŠĮ Šančių poliklinika, Raudonojo Kryžiaus klinikinė ligoninė, Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institutas, Kauno miesto ir rajono savivaldybių administracijos.

Bet kai kurie vadovai, kaip ir pavieniai asmenys, duomenų kaupimui neskiria reikiamo dėmesio, manydami, kad šis procesas neskubus, o jų darbuotojai bus apkraunami papildomu darbu. Tokio požiūrio dažniausiai laikosi neseniai įsikūrusių įmonių vadovai, kuriose dirba daug jaunų žmonių. Tačiau vėliau ar anksčiau parengti dokumentus būsimai darbuotojo pensijai vis tiek reikės. Tik vėliau tai teks padaryti per trumpesnį laiką.

Darbdavių ir žmonių patogumui, duomenų kaupimo specialistai siūlo iš anksto suderintu laiku atvykti į įmonę ir padėti surinkti darbuotojų dokumentus.

Dokumentus būsimai pensijai gauti gyventojai gali pateikti centriniame „Sodros” pastate A.Mickevičiaus g. 42, Centro ir Pakaunės pensijų skyriuose, Šv.Gertrūdos g. 4 ir Santakos pensijų skyriuje, Bajorų g. 16.

Dokumentų „Sodrai” nereikia pateikti tiems asmenims, kurie jau gauna senatvės pensiją arba pradėjo dirbti po 1995 m. sausio 1 d.

Jeigu pensinis amžius sukaks iki 2008 m. gruodžio 31 d. (moterys gimusios iki 1948 m. gruodžio 31 d., vyrai gimę iki 1946 m. birželio 30 d) reikia pristatyti: –

darbo knygelę ir jos kopiją; –

karinį bilietą (jeigu atliko karinę tarnybą) ir kopiją;

– darbdavių ar archyvų išduotas pažymas apie draudžiamąsias pajamas (atlyginimą), gautas nuo 1984 m. sausio 1 d. iki 1993 m. gruodžio 31 d. 2.

Jeigu pensinis amžius sukaks po 2009 m. sausio 1 d. ( moterys gimusios po 1949 m. sausio 1 d., vyrai gimę po 1946 m. liepos 1 d.) reikia pristatyti: –

darbo knygelę ir jos kopiją; –

karinį bilietą (jei atliko karinę tarnybą) ir kopiją; –

darbdavių ar archyvų išduotas pažymas apie draudžiamąsias pajamas, gautas nuo 1991 m. birželio 1 d. iki 1993 m. gruodžio 31 d.

Duomenys apie socialinio draudimo ligos, nėštumo ir gimdymo išmokas „Sodroje” yra užfiksuoti tik nuo 1995 m. sausio 1 d., todėl, jei asmuo sirgo ar gavo nėštumo ir gimdymo pašalpas 1994 m., papildomai reikia pristatyti pažymą apie 1994 m. gautas pajamas.

Be to, abiem asmenų grupėms, ateinant į „Sodros” skyrių ir atnešant išvardytus dokumentus, reikia turėti: –

asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; –

valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą; –

jei keista pavardė, dokumentą, liudijantį pavardės keitimą.

Telefonai pasiteirauti: 36 19 80, 36 19 14.

Išsami informacija pateikta „Sodros” interneto svetainėje – www.sodra.lt.

Iškilus neaiškumui, kreipkitės į „Sodros” Kauno skyrių. Duomenų kaupimo specialistai pakonsultuos, paaiškins, padės gauti dokumentus iš archyvų, patars, kur kreiptis dėl pažymų apie stažą ar pajamas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.