Baudas vairuotojai mokės tik banke

Siekiant išvengti kyšininkavimo, pareigūnai jau nebegalės iš nusižengusių vairuotojų imti pinigų. Kovojant su korupcija keliuose, nuo gegužės 1-osios Lietuvoje įsigalios nauja nedrausmingų vairuotojų baudimo tvarka.
Policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsakymu eismo priežiūros pareigūnai nebegalės iš pažeidėjų priimti grynųjų pinigų. Sumokėti baudą vietoje bus leidžiama tik užsieniečiams.

Patogesnė tvarka eismo dalyviams

Iki šiol galiojęs įstatymas numatė galimybę, kad už kelių eismo pažeidimus, kurių pažeidėjas neginčija bei už kuriuos gresia ne didesnė kaip 200 litų bauda, vairuotojui susimokėti vietoje.

Dabar nusižengimo vietoje vairuotojui bus atiduodama nutarimo kopija. Joje bus parašyta, už ką ir kokia suma jis baudžiamas. Be to, nusižengusiajam bus paaiškinta, kokiu būdu jis gali sumokėti baudą. Baudą bus galima sumokėti per 15 dienų banke arba internetu.

Numatyta ir dar viena naujovė. Iš pažeidėjo nebebus atimamas vairuotojo pažymėjimas, išskyrus tuos atvejus, kai už eismo taisyklių pažeidimus gresia pažymėjimo netekimas.

Bus teisinis pagrindas

Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Virginijus Mačėnas PB teigė, kad įvedus naują tvarką patruliams padaugės darbo, bet jie nebebus buhalteriais.

„Iki šiol patruliai pažeidėjui kelyje išrašydavo tik kvitą, – sakė V.Mačėnas. – Dabar turės išrašyti ir nutarimą. Gal taip ir geriau. Nes iki šiol vairuotojo pražanga buvo fiksuojama tik buhalteriniame dokumente – kvite. O nutarimas – tai jau teisiniu pagrindu išduotas dokumentas”.

Padaugės darbo kitiems

Pasak Eismo priežiūros skyriaus viršininko, vietoje baudą susimokėdavo daugiau kaip pusė prasižengusių vairuotojui. Dabar kiekvienas jų privalės eiti į banką, nes dauguma vyresnio amžiaus vairuotojų tikrai nemoka naudotis internetu. Banke teks gaišti laiką, stovėti eilėje ir dar mokėti aptarnavimo mokestį.

Be o, padaugės darbo kabinetų darbuotojams, kurie tvarko apskaitą. Anksčiau patruliai pristatydavo kvitų šakneles ir pagal jas kompiuteryje būdavo fiksuojama, kad bauda sumokėta. Dabar apskaitą tvarkantys darbuotojai turės žiūrėti į duomenų bazes ir pažymėti, kad bauda sumokėta.

Jei bauda per numatytą terminą (15 dienų) nebus sumokėta, reikės priverstinai išieškoti. Tuomet pažeidėjui teks siųsti į namus ar į darbovietę nutarimo kopiją, vėl rašinėti raštus ir ieškoti užuomaršų.

Tikimasi, kad ši naujovė bus patogesnė eismo dalyviams ir padės kovoti su korupcija policijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.