Rinkimams rengiamasi piktai dėbčiojant į partnerius

Socialdemokratai nepatenkinti, kad Darbo partija bando pervilioti jų rinkėjus

Valdantieji socialdemokratai ieškos būdų, kaip prieš artėjančius savivaldos rinkimus neutralizuoti populiarią Darbo partiją. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdyje smarkiai kritikuotas „darbiečių” pasiūlytas naujas savivaldos modelis.

Ragino bendrauti su žmonėmis

Šeštadienį vykusiame tarybos posėdyje socialdemokratai diskutavo, kaip pasirengti po metų vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams.

Rinkimų kampanijos strategiją pristačiusi LSDP pirmininko pavaduotoja Milda Petrauskienė pabrėžė, kad svarbiausias artėjančių rinkimų faktorius – valdančiosios koalicijos partnerės Darbo partijos dalyvavimas juose. „Ši partija pirmą kartą dalyvaus savivaldybių rinkimuose. Į tai būtina atsižvelgti, rengiant kampaniją”, – sakė ji.

LSDP vicepirmininkė atkreipė dėmesį, kad „darbiečiai” jau dabar yra pradėję gana aktyvią kampaniją, kuri nukreipta į kairiųjų pažiūrų rinkėjus. „Tad siekiama patraukti mūsų elektoratą. Reikia dėti visas pastangas, kad rinkėjai nuo mūsų nenusisuktų, įtikinti juos, kad reikia balsuoti už mus”, – sakė M.Petrauskienė.

Ji paragino partijos vietinius skyrius elgtis panašiai, kaip daro Darbo partija, tai yra aktyviai bendrauti su žmonėmis. „Turime išnaudoti ir mūsų turimą potencialą dabartinės kadencijos savivaldybėse, kad realiai spręstume žmonių problemas, o ne tik žadėdami jas išspręsti po būsimų rinkimų”, – mokė M.Petrauskienė kolegas.

LSDP šiuo metu turi 324 mandatus savivaldybių tarybose, 18 merų, 12 vicemerų, 12 administracijos direktorių, 91 seniūną.

Kritikavo koaliciją

Europarlamentaras Aloyzas Sakalas abejoja, ar socialdemokratams pavyks neutralizuoti populistinius šūkius svaidančią Darbo partiją ir įtikinti rinkėją nebalsuoti už ją. Pasak A.Sakalo, LSDP „rankos surištos, nes ji yra su „darbiečiais” valdančiojoje koalicijoje”.

„Aš visuomet skeptiškai pasisakiau apie tą koaliciją”, – „Kauno dienai” sakė europarlamentaras. Jo nuomone, Darbo partiją geriausiai pavyktų neutralizuoti, jeigu jai būtų suteikta daugiau valdžios svertų. „Tada socialdemokratams ją galima būtų lengviau kritikuoti ir taip rinkti papildomus balus, artėjant savivaldybių rinkimams”, – sakė A.Sakalas.

Tačiau ši pozicija LSDP tarybos posėdyje nesulaukė paramos.

M.Petrauskienės pateiktame tarybos nutarime dėl partijos pasirengimo savivaldos rinkimams pabrėžiama būtinybė „suaktyvinti bendravimą su žmonėmis”. Nutarime taip pat pritariama siūlymams savivaldybių tarybų rinkimus surengti 2007 metų vasario-kovo mėnesį, bet ne anksčiau, kaip buvo siūlyta kai kurių politikų.

Atvyko gerokai pavėlavęs

LSDP narys, Druskininkų meras, Savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas smarkiai kritikavo Darbo partijos pateiktą pasiūlymą keisti savivaldos modelį. „Dėl jo būtina kuo greičiau apsispręsti, bet tai, ką pasiūlė Darbo partijos vicepirmininkas Viktoras Muntianas, yra baisiau negu baisu”, – pabrėžė R.Malinauskas.

V.Muntiano pasiūlyme dėl tiesioginių merų rinkimų numatyta, kad toks meras vadovautų tik savivaldybės administracijai, tuo tarpu taryba turėtų savo atskirą vadovą.

Pasak R.Malinausko, panašus savivaldos modelis Lietuvoje veikė 1990-1995 metais. „Tuomet buvo ne darbas, bet kova už būvį, nes daug kur meras ir tarybos pirmininkas kovojo tarpusavyje. Negalima leisti, kad tai pasikartotų”, – sakė jis.

Savivaldybių asociacijos prezidentas siūlo, kad tiesiogiai išrinktas meras vadovautų ir tarybai, ir administracijai. „Tai nebūtų vietinių karaliukų įteisinimas, kaip kai kas baiminasi. Meras dabar yra karaliukas, kai jis turi garbingas pareigas, bet už nieką neatsakingas”, – kalbėjo jis.

Tačiau LSDP taryba nepriėmė jokio sprendimo, koks savivaldos modelis turėtų veikti Lietuvoje.

Seime šiuo metu diskutuojama dėl tiesioginių merų rinkimų įvedimo, bet nesutariama, kokius įgaliojimus turės toks meras.

LSDP pirmininkas, premjeras Algirdas Brazauskas diskusijoje dėl partijos pasirengimo savivaldybių rinkimams nedalyvavo, nes į tarybos posėdį atvyko gerokai vėliau, vos grįžęs iš Briuselyje vykusio Europos Sąjungos viršūnių susitikimo.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.