Devyni vaikų temperamento bruožai

Tyrimais, nagrinėjančiais vaikų vystymąsi, buvo nustatyti devyni vaikų temperamento bruožai:

Aktyvumas. Šis bruožas apibūdina, koks aktyvus ar tingus vaikas yra apskritai. Ar kūdikis visada juda ir rangosi? Ar kūdikį dėl to yra sunku pervystyti? Ar mažyliui patinka sėdėti ir tyrinėti aplinką? Ar vaikelis visada bėginėja po kambarį? O gal vaikui labiausiai patinka paprasčiausiai sėdėti ir įsijungti į ramią veiklą? Ypač aktyvūs vaikai gali išlieti savo energiją sportuodami, pasiekti aukštumas daug energijos reikalaujančioje profesinėje srityje.

Išsiblaškymas. Šis bruožas apibūdina koncentracijos ir dėmesio laipsnį tuomet, kai vaikas yra kuo nors užsiėmęs. Ar kūdikis lengvai išsiblaško išgirdęs kokį garsą ar pamatęs ką nors neįprasta tuomet, kai yra maitinamas? Ar kūdikis yra lengvai nuraminamas, kuomet jis sutrukdomas, pasiūlant alternatyvų užsiėmimą? Išsiblaškymas yra teigiamas tuomet, kai vaiką lengvai galima atitraukti nuo nepageidaujamų užsiėmimų, tačiau ypač neigiamas, kai vaikas lengvai išsiblaško, ruošdamas namų darbus.

Energingumas. Kiek teigiamai ar neigiamai ir kaip emocionaliai vaikas reaguoja į tam tikrus įvykius. Ar kūdikis stipriai ir garsiai reaguoja į viską, netgi į visiškai menkus dalykus? Ar vaikas pakankamai dramatiškai rodo savo susierzinimą ir patirtą malonumą? O gal paprasčiausiai vaikas savo įniršį tramdo tylėdamas? Energingi vaikai labiau linkę patys suvokti savo poreikius, daug dažniau jaučiasi patenkinti ir savo džiaugsmais dalinasi su kitais.

Reguliarumas. Šis bruožas yra susijęs su tokių biologinių funkcijų, kaip apetitas ir miegas, nuspėjimu. Ar vaikasišalksta ir jaučiasi pavargęs nuspėjamu laiku ar ne? Nereguliarią gyvenseną praktikuojantys vaikai, užaugę daug geriau prisitaiko prie nenuspėjamų aplinkybių.

Jautrumas. Bruožas yra susijęs su tuo, kaip jautriai vaikas reaguoja į fizinius stimuliatorius. Yra tam tikri stimuliatoriai (garsai, skoniai, prisilietimai, temperatūros pasikeitimai) į kuriuos vaikas vienaip ar kitaip reaguoja. Ar vaikas reaguoja teigiamai, ar neigiamai į tam tikrus garsus? Ar vaikas labai išsigąsta neįprastų garsų? Ar vaikas maistui išrankus, ar valgo beveik viską? Labiau jautrūs vaikai dažniau yra linkę būti menininkais.

Atvirumas/Užsisklendimas. Bruožas, susijęs su vaiko reakcija į naujas situacijas ar nepažįstamus žmones. Ar vaikas lanksčiai elgiasi naujose situacijose ir su naujais žmonėmis, ar jis atrodo priešiškai nusiteikęs, atsidūręs naujoje situacijoje ir nepažįstamų žmonių rate?

Adaptacija. Šis bruožas apibūdina, kaip greitai vaikas prisitaiko, pereidamas nuo vienos veiklos prie kitos. Ar vaikas turi problemų ir sunkumų, kai keičiasi kasdienė rutina ar reikia pradėti naują veiklą? Ar vaikui reikia daug laiko, kad jis pasijustų patogiai naujoje situacijoje? Lėčiau prisitaikantis vaikas rečiau pakliūna į pavojingas situacijas bei yra mažiau įtakojamas bendraamžių spaudimo.

Užsispyrimas. Šis bruožas susijęs su tuo, kiek ilgai vaikas stengiasi susidoroti su iškilusiomis kliūtimis. Ar vaikas toliau bando sukonstruotidėlionę, jeigu jam pasirodo, kad tai yra pakankamai sudėtinga, ar paprasčiausiai palikęs ieško kito užsiėmimo? Ar vaikas smarkiai reaguoja, jeigu yra pertraukiamas jam ką nors beveikiant? Kuo labiau yra užsispyręs vaikas, tuo labiau jam sekasi siekti savo tikslų.

Nuotaika. Tai yra tendencija reaguoti į pasaulį teigiamu ar neigiamu požiūriais. Ar vaikas apskritai jaučiasi laimingas? Ar vaikas jaučiasi nereikalingas ir koncentruojasi į neigiamus gyvenimo aspektus? Ar vaikas dažnai atrodo rimtas?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.