Mokslo metų pradžioje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnai patikrino 1230 Lietuvos mokyklų maisto tvarkymo skyrių pasirengimą naujiems mokslo metams.
Šiemet mokyklų maisto tvarkymo skyriuose nustatytų įvairių pažeidimų kiekis yra mažesnis negu pernai, todėl galima tvirtinti, jog geriau pasiruošta mokinių maitinimui.
Savikontrolės sistema, kurią privalo turėti visos maistą gaminančios įmonės, iki šiol dar nepradėta diegti 1,5% (18) tikrintų mokyklų maisto tvarkymo skyrių. Praėjusiais metais savikontrolės neturėjo net 20% mokyklų. Šiemet geriamojo vandens programinės priežiūros nevykdė 9% mokyklų maisto tvarkymo skyrių (115), o pernai – 29%. Taip pat šiemet 9% mokyklų maisto tvarkymo skyrių neturėjo patiekalų receptūrų, pernai – 33%.
„Nors mokinių maitinimo organizavimas gerėja, bet kai kuriuose mokyklų maisto tvarkymo skyriuose situacija išlieka nepakitusi per ilgą laiką. Blogiausia padėtis nedidelėse kaimų ar miestelių mokyklėlėse”,- sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė Rita Sadūnaitė.
Pavyzdžiui, Šilutės pradinės mokyklos maisto tvarkymo skyriuje VMVT pareigūnai nustatė, kad buvo nevisiškai įdiegta savikontrolės sistema, nevykdoma geriamojo vandens programinė priežiūra, higienos reikalavimų neatitiko sandėliavimo patalpos, nepakankamai pasirūpinta lankytojų indais, plovimo, dezinfekavimo medžiagomis, nerasta receptūrų. Darbuotojai nebuvo pasitikrinę sveikatos, neišklausę higieninio mokymo. Darbuotoja nušalinta nuo darbo, atsakingajai darbuotojai skirta bauda.
Anykščių rajono Kurklių pagrindinės mokyklos maisto tvarkymo skyriuje trūko šaldymo įrangos, gamybos ir sandėliavimo patalpos neatitiko higienos reikalavimų. Utenos apskrities VMVT buvo sustabdžiusi mokyklos maisto tvarkymo skyriaus veiklą iki rugsėjo 15 dienos.
Vilniaus apskrities Švenčionių rajono Kaltanėnų pagrindinės mokyklos maisto tvarkymo skyriuje netinkamomis sąlygomis laikomos maisto žaliavos, nerasta parengtų receptūrų, technologinių aprašymų, nustatyta kryžminė tarša, technologinio proceso pažeidimai. Higienos reikalavimų neatitiko gamybos, sandėliavimo, buitinės patalpos. Atsakingajai darbuotojai skirta bauda.
„Iš viso 19 mokyklų maisto tvarkymo skyrių veiklą pareigūnai sustabdė, kol bus pašalinti visi rasti pažeidimai. 11 iš jų yra Šiaulių apskrityje, trys Vilniaus, po du Panevėžio ir Kauno apskrityse bei vienas Alytaus apskrityje”,- dėstė R. Sadūnaitė.
Atsakingiesiems darbuotojams pagal ATPK skirtos 23 baudos, 6 atsakingieji darbuotojai įspėti pagal ATPK.
Tikrinimų metu nustatyti Lietuvos higienos normos HN 21:2005 „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai.” (Žin., 2005, Nr. 76-2770) pažeidimai:
1. Mokyklų perspektyviniai valgiaraščiai parengti pagal nustatytą tvarką ir suderinti su teritoriniais visuomenės sveikatos centrais tik Vilniaus apskrities, Klaipėdos ir Palangos miestų mokyklose. Šiuo metu valgiaraščių rengimas ir derinimas vyksta 10 apskričių .
2. 5 apskričių mokyklose nebuvo suderintas su visuomenės sveikatos centru apskrityje tiekiamo mokykloms maisto asortimentas.
3. Tausojantis maitinimas pagal indikacijas nebuvo organizuojamas 9 apskrityse, nes pediatrai nepateikė mokinių sveikatos tikrinimo pažymose rekomendacijų skirti tausojantį maitinimą.
4. Telšių, Alytaus, Klaipėdos apskričių mokyklose neįrengti maisto produktų prekybos automatai. Prekybos automatai įrengti 82 mokyklose, jų asortimentas suderintas su teritoriniais visuomenės sveikatos centrais Kauno, Panevėžio, Vilniaus, Marijampolės, Utenos apskrityse, Kauno, Vilniaus, Klaipėdos miestuose.
5. Šiltas maistas negaminamas 17 mokyklų Telšių apskrityje, Panevėžio apskrities pradinėse mokyklose, 14 Klaipėdos apskrities mokyklų. Vaikai maitinimui gauna jogurtus, vaisius, sumuštinius, arbatą, sultis.
6. Termosais maistas į pristatomas į 98 mokyklas (8 proc. mokyklų).