Turgaviečių prekiautojai šiemet lankytojus pasitinka menkesniu daržovių derliumi ir didesnėmis kainomis. Vasaros liūtys ūkininkams pridarė milžiniškų nuostolių – kai kurie prarado net pusę savo derliaus. Baiminamasi, jog daug daržovių supus, jas netiks laikyti žiemą.
Pūva laukuose
Senajame turguje daržovėmis prekiaujanti 45-erių Zita skundėsi, jog dėl lietingo oro šiemet patyrė nemenkų nuostolių. Kretingalėje gyvenanti ir ūkininkaujanti Zitos šeima prarado pusę bulvių derliaus – 3 hektarai jų supuvo. „Bulvių, kurios buvo apsemtos, nė kast nebereikės. Paliksim jas pūti laukuose”, – sakė ji. Likusias sveikas bulves veža parduoti į turgų bei maitinasi patys.
Taip pat nemažai sugedo kopūstų, morkų, agurkų. Lietingi orai nedaug pakenkė burokėliams. Pašnekovė teigė, jog daržovės, kurios nebuvo apsemtos, išsilaikys, tačiau ilgiau pabuvusios vandenyje – supus.
Iš žemės ūkio pragyvenanti penkių asmenų Zitos šeima šiemet parduos kur kas mažiau daržovių. Moteris mano, kad nuostolius šiek tiek sumažins pakilusios kainos. „Visame turguje kainos didesnės nei pernai. Praėjusiais metais bulvės tokiu metu kainavo 30-50 centų, o dabar – kai kur net po litą”, – lygino Zita.
Nespėja subręsti
Ginduliuose užaugintomis daržovėmis prekiaujanti Jadvyga taip pat skundėsi, jog supuvo daug bulvių. Tačiau, palyginti su kitomis gyvenvietėmis, anot moters, jiems dar pasisekė. „Mūsų gyvenvietė yra ant kalno, todėl vandens daug nebuvo. Truputį apsėmė, tačiau nenuskendome”, – pasakojo ji.
Pašnekovė teigė, jog labiausiai nuo lietaus nukentėjo salotos, krapai, agurkai. Mažiau Jadvyga parduos ir klaipėdiečių pamėgtų cukinijų, kurios kainuoja apie 2 litus. Šiemet šios daržovės pradeda pūti dar joms nesunokus.
Pasisekė grybautojams
Nemažai prekiautojų į turgų suvažiuoja iš kitų Vakarų Lietuvos miestų. Grybus bei daržoves uostamiesčio turguje pardavinėjantys skuodiškiai Povilas ir Linas pasakojo, jog jų regione potvynis nebuvo itin didelis. Skuodo krašto daržininkai skundžiasi tik pūvančiomis bulvėmis.
Skuodiškiai džiaugėsi, jog šie metai geri yra grybautojams. Grybų sezonas prasidėjo dar rugpjūčio viduryje. Iš pradžių daug jų buvo sukirmijusių, tačiau dabar – sveikesni. Povilas ir jo sūnus Linas per dieną iš miško parsineša apie penkis kibirus grybų. Juos veža parduoti į Klaipėdą, nes daug skuodiškių patys mėgsta grybauti, todėl perka retai.
Kilogramą didelių baravykų vyrai pardavinėjo po 6 litus, mažų – po 15 litų, o litras voveraičių – 4 litai.
Gina Kubiliūtė