Bankų sukčiai ėmėsi verslo Lietuvoje

Kaune su įkalčiais sulaikyti dar keturi Šri Lankos piliečiai, įtariami banko mokėjimo kortelių padirbinėjimu ir lėšų savinimusi.

Kauno policijos pareigūnams vienas po kito įkliūva užsieniečiai, turintys padirbtų mokėjimo kortelių. Praėjusį sekmadienį buvo sulaikytas vienas, o šį antradienį – net keturi asmenys iš Šri Lankos. Šie tamsaus gymio vyrai įtariami banko mokėjimo kortelių klastojimu ir disponavimu.

Kaip tvirtina policijos pareigūnai, Šri Lankos piliečiai įkliuvo per specialią operaciją, surengtą Kaune. Pas juos rasta beveik du šimtai netikrų banko mokėjimo kortelių, įranga joms gaminti ir daug pinigų. 25-erių, 26-erių, 27-erių ir 34-erių asmenys, kilę iš Šri Lankos, sulaikyti viename viešbutyje miesto centre. Visi jie turėjo laikinus leidimus gyventi Didžiojoje Britanijoje ir kelionės dokumentus. Apie šių žmonių areštą informuota Didžiosios Britanijos atstovybė.

Kauno policijos duomenimis, sulaikytieji puikiai išmanė savo neteisėtą verslą. Kad užsieniečiai – šios srities profesionalai, įrodo ir tai, jog jie iki kaklo buvo apsirūpinę naujausiomis technologijomis. Viešbučio kambariuose teisėsaugininkai aptiko tris nešiojamuosius kompiuterius, du atmintukus, kurių vienas buvo su programine įranga, skirta mokėjimo kortelėms įrašyti, prie kompiuterio jungiamą magnetinių kortelių duomenų įrašymo prietaisą, dvi navigacines sistemas, bankomatų ir jų adresų sąrašus.

Be to, Šri Lankos piliečių lagaminuose ir per asmenų apžiūrą rasta apie 75 tūkst. litų įvairių šalių valiuta: 25 tūkst. litų, per 10 tūkst. eurų, 260 Anglijos svarų ir beveik 6 tūkst. JAV dolerių. Pareigūnai taip pat aptiko 145 netikras banko mokėjimo korteles „Tuxedo blue diamond”, ant kurių buvo užrašyti PIN kodai, ir 40 tuščių kortelių.

Policijos duomenimis, visi šie užsieniečiai, naudodamiesi netikromis kortelėmis, ėmė pinigus iš įvairių bankomatų ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai mėgina nustatyti, kokių šalių bankų sąskaitos buvo tuštinamos ir kiek pinigų Šri Lankos piliečiams pavyko pasisavinti. Šiuo metu visi keturi įtariamieji 48 valandoms sulaikyti. Šiandien ketinama kreiptis į teismą dėl jų suėmimo.

Ikiteisminis tyrimas dėl netikrų mokėjimo instrumentų, skirtų atsiskaityti negrynais pinigais, neteisėto disponavimo pradėtas rugpjūčio 31-ąją. Tą dieną pareigūnai gavo informacijos, kad prekybos centre „Savas”, esančiame Savanorių prospekte, iš banko „DnB Nord” bankomato imami pinigai naudojantis padirbtomis kortelėmis. Pareigūnai netrukus sulaikė 31 metų Londone gyvenantį tamsaus gymio vyrą. Policijai apie galimą neteisėtą veiką pranešė minėto banko atstovai. Pas sulaikytąjį rastos 28 suklastotos banko mokėjimo kortelės „Tuxedo blue diamond”, ant kurių žymekliu buvo užrašyti PIN kodai, ir 1300 litų. Teismas Šri Lankos pilietį leido suimti dviem mėnesiams.

Pastaruoju metu nusikaltimai elektroninėje erdvėje įgauna vis didesnį pagreitį. Ne vieną Lietuvoje veikiantį banką tai paskatino imtis papildomų saugumo priemonių – nuolat vaizdo kameromis stebėti bankomatus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.