Rugsėjo 1-osios abstinencija

Lietuva, atrodo, yra vienintelė civilizuoto pasaulio šalis, kur rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Viešojo maitinimo įmonių savininkai tuo piktinasi, pedagogai ir policija – džiaugiasi, o prekybininkai tvirtina, kad jiems tas pats.

Šiandien daugelis mokytojų ir mokinių tėvelių po oficialiosios naujųjų mokslų metų šventės dalies norėtų užsukti į kavinę išgerti taurę šampano ar vyno, tačiau to padaryti negalės. Jiems bus pasiūlyta tik sulčių ir vandens, kavos bei arbatos. Svaigalais „pakelti tonuso” negalės ir į daugelyje šalies klubų rengiamas šventines diskotekas šį vakarą susirinkę paaugliai. Pardavinėti alkoholinius gėrimus vieną vienintelę dieną per metus – rugsėjo 1-ąją – draudžia Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa. Už šio reikalavimo nesilaikymą įmonės gali būti baudžiamos nuo 500 iki 2 tūkst. litų bauda, o už minėtą pažeidimą, padarytą pakartotinai per dvejus metus nuo baudos paskyrimo, mokėti reikėtų jau nuo 2 iki 5 tūkst. litų.

Labiausiai šia Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa džiaugiasi viešosios tvarkos sergėtojai. „Pernai, kai pirmą kartą įsigaliojo naujoji tvarka, pagal kurią draudžiama pardavinėti svaigalus, mieste buvo daug ramiau nei ankstesniais metais, – LŽ sakė Albinas Strumyla, Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas. – Kiek tiksliai neblaivių nepilnamečių buvo atvesta į teritorinius komisariatus, negaliu pasakyti, tačiau nusikaltimų buvo užregistruota mažiau. 2006 metų rugsėjo pirmąją, kai įstatymas dar negaliojo, mieste užregistruota apie 20 nusikaltimų, o pernai – tik vienuolika.”

Verslininkai įsiutę

Klaipėdos centre kelias kavines ir restoranus valdanti verslininkė Eugenija Odebrecht draudimą vartoti ir pardavinėti alkoholinius gėrimus vertina kaip kvailystę, kuri užuot sumažinusi girtuokliavimo mastą tik dar labiau jį padidina. „Draudimais tikslo, kad ir koks kilnus jis būtų, tikrai nepasieksime, – tvirtino verslininkė. – Juk mūsų toks būdas, kad uždraustas vaisius visada yra saldesnis. Tad ir šis draudimas ne mažina, o priešingai – skatina svaigalų vartojimą. Nemanau, kad didieji prekybos centrai dėl tokio sprendimo nukentės, juk norintieji išgerti alkoholiu pasirūpins iš anksto. Ne paslaptis, kad tarp paauglių populiarus „krūto bičo”, sugebančio nusipirkti alkoholinių gėrimų, įvaizdis. Tačiau dėl draudimo kenčia niekuo dėti piliečiai, kurie šią šventinę dieną ateina į kavinę ir norėtų išgerti taurę vyno.”

E.Oderbrecht svarstė, kad ne draudimais reikėtų mažinti jaunimo piktnaudžiavimą alkoholiniais gėrimais, o griežtesne prekybininkų kontrole ir auklėjimu šeimoje. „Juk įstatymo nuostata, kuria draudžiama nepilnamečiams pardavinėti svaigalus, vis dar galioja. Manau, reikėtų tik atidžiau stebėti, kaip prekybininkai jos laikosi, ir nereikės visuotinio sausojo įstatymo”, – ragino verslininkė.

Nepadės

Klaipėdos jaunimo centro direktorius Aleksas Bagdonavičius prisiminė, kad prieš kelerius metus rugsėjo 1-ąją organizuojant miesto šventes tikrai susirinkdavo būriai apsvaigusių jaunuolių, kurie keldavo grėsmę. Todėl jis pats kaip pedagogas sveikina šį sprendimą. Tačiau kaip pilietis yra įsitikinęs, kad draudimas problemos tikrai neišspręs. „Gal būtų tikslinga leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais tik kavinėse ir restoranuose. Juk tokiose įstaigose rugsėjo 1-ąją jaunimas tikrai nelinkęs lankytis. O jei suaugusieji tądien nori paminėti kokią nors sukaktį ar šeimos šventę, jie priversti tenkintis tik mineraliniu vandeniu. Kita vertus, „kietesni” vyrukai „bambalių” alaus ir sidro nusiperka išvakarėse, todėl toks draudimas jiems nebaisus. Manyčiau, reikėtų daugiau prekybininkų, parduodančių svaigalus jaunimui, sąmoningumo.”

Užprogramavo aparatus

Didžiausio Lietuvos prekybos tinklo „Maxima LT” atstovė spaudai Renata Saulytė pripažino, kad pernai, rugsėjo 1-osios išvakarėse, stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas išties buvo suaktyvėjęs: „Apie alų ir sidrą to negalėčiau pasakyti, tačiau stipriųjų gėrimų pardavėme tikrai daugiau nei įprastomis dienomis.”

Tačiau šiandien šiam tinklui priklausančiose parduotuvėse alkoholinių gėrimų tikrai nenusipirksime: „Mes ne tik griežtai laikomės šios įstatymo nuostatos, apie tai informuodami gėrimų skyriuose ir prie kasų, bet net kasos aparatus užprogramavome taip, kad nebūtų galima nuskaityti svaigalų etikečių”, – tvirtino R Saulytė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

6 atsiliepimai į "Rugsėjo 1-osios abstinencija"

  1. ash

    Labai dziugu, kad mes pirmieji tai idiegiame savo saly. Tapkime pavyzdziu. Matai savininkai piktinasi. Zinoma, jiems pelno maziau, bet tauta baigia prasigerti…
    Anglijoje nepamatysi vienisu vaiku, paaugliu nei aprduotuvej nei mieste, jau nekalbu apie viesa girtuokliavima.

  2. apci

    na ,cia tai geras 🙄 😀 gudruoliai tie lietuviai…

  3. abstinentas

    😕 as zinoma pries alkoholi ir girtus piemenis,tik tuo vienos dienos draudimu cia nieko NEPADARYSI,labai kvailas istatymas,mokiniai alkoholiu apsirupina is anksto.Neturiu supratimo ar kas nors konkreciai zino ka daryti,kad tauta neprasigertu.Dabartiniai paaugliai ir zalias jaunimelis tures savo vaikus ir kokie tie vaikai BUS? 😉

  4. žaldokas

    labai geri ,kad ir kaip piktinasi verslininkai .Girtų paauglių mažiau šlitinėja faktas ir draudimai padeda , 8)

  5. :(

    TAI KAD KIOSKUOSE IŠ UŽ NUGASROS PARDAVINĖJA 😡

  6. gu

    Uzdrasukim alkoholi per Kaledas, Naujuosius, Jonines ir visas kitas sventes…Ar jaunimas tada negeria? Rugsejo 3 uzdrauskim… Pire ko cia ta Rugsejo 1… balvonai valdzioj sedi ir viskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.