A.Paulauskas įsijautė į griovėjo vaidmenį

Naujausias incidentas Kuršių nerijoje pagaliau privertė aplinkos ministrą trinktelėti kumščiu į stalą. Jis siūlo drąsiai griauti nelegaliai iškilusius statinius. Bet kodėl apie tai prabilta tik dabar?

Žiniasklaidai pranešus apie ciniškas nelegalias statybas Nidoje, greta rašytojo Thomo Manno namelio, prezidentas Valdas Adamkus įspėjo Aplinkos ministeriją dėl neveiklumo. „Lietuvos akivaizdoje begėdiškai niekinamas unikalus gamtos kampelis. Ministerijos ir vietos savivaldybės valdininkai tik pasyviai stebi, kaip kyla nelegalūs pastatai”, – tuomet piktinosi šalies vadovas.

Tad aplinkos ministras Artūras Paulauskas vakar sumanė prezidentui pateikti savitą atsakymą. Jo nuomone, potencialius pažeidėjus nuo nelegalių statybų atgrasytų griežtesnė policijos pozicija ir supaprastintos statinių griovimo sąlygos.

Reikia jėgos

Atsakingų pareigūnų nesusikalbėjimas dėl nelegalių statybų vadinamas epistoliniu žanru, kai valdininkų bejėgiškumas tik kenkia valstybės autoritetui. „Visi susirašinėja – tarsi ir atlieka savo pareigas, o statybos vyksta toliau jau pagal visai kitus savavališkumo dėsnius. Kai pradėjome ryžtingą kovą su nelegaliomis statybomis, pareigūnai, matyt, ne iki galo suprato, kad tai nėra tik dokumentų surašymas ir pažeidėjo paieškos, bet ir realūs veiksmai stabdyti tokias statybas”, – dėstė A.Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad tarp atsakingų institucijų – policijos, prokuratūros ir teismų – trūksta veiksmų koordinavimo. „Vien savivaldybės ir apskrities valdininkų nepakanka, čia reikia panaudoti ir jėgos struktūras. Policijos pareigūnai galėtų apjuosti tokią statybvietę, kaip nors tas statybas stabdyti”, – aiškino Aplinkos ministerijos vadovas.

Vidaus reikalų ministras Regimantas Čiupaila pripažįsta, kad didžiausia kliūtis inspektoriams – patekti į nelegalias statybvietes. „Kartu su generaliniu komisaru jau svarstėme, kiek čia galėtų rastis vietos policijos pareigūnų veiklai. Jei teisinė analizė pasirodys esanti palanki, galbūt policija galės labiau prisidėti”, – LŽ sakė jis. R.Čiupaila tikino pačią A.Paulausko idėją palaikantis.

Griauti – be teismo

Aplinkos ministras įsitikinęs, kad iš savavaliautojų galvų dar neišmuštos nebaudžiamumo nuostatos. Geras dalykas tas, kad nuo 2006 metų statinių, atsiradusių be leidimų ir pažeidžiant įstatymus, jau esą neįmanoma įteisinti. „Dabar vienintelė galima priemonė – savavališkai pastatyto namo griovimas. Kai žmonės pradeda suvokti, kad investuoti į savavališką statybą neprotinga, turėtų suveikti ne baudžiamieji stabdžiai, bet ir ekonominiai. Juk tai reiškia, kad žmogus meta pinigus vėjais”, – aiškino A.Paulauskas.

Tačiau iki galutinės pergalės kažko dar trūksta. Ypač viskas ima strigti teismuose, kai ten ginčijamasi dėl statybų teisėtumo, o pats statinys kyla toliau. „Pažeidėjai turi suprasti, kad valstybė nejuokauja ir demonstruoja savo galią”, – išdidžiai kalbėjo A.Paulauskas.

Todėl Aplinkos ministerija sugalvojo išeitį – sulyginti neteisėtus statinius su žeme be jokio teismo. „Turėtų pakakti pareigūno, vykdančio valstybinę statybų priežiūrą, nutarimo. Šis dokumentas leistų statinį griauti. Ne tik griauti, bet ir daryti tai už pažeidėjo lėšas”, – siūlė receptą ministras. Anot jo, kad tokia priemonė galėtų būti taikoma, pirmiausia reikia keisti Civilinį kodeksą, o paskui – ir atitinkamus įstatymus.

Tačiau vidaus reikalų ministras labiau linkęs kliautis teismais. „Tik problema, kad teismų sprendimai nevykdomi”, – nuogąstavo R.Čiupaila.

Aplinkos ministras A.Paulauskas vakar tikino, kad visi išaiškinti nelegalūs statiniai jau pasmerkti, o kada jie bus nušluoti nuo žemės paviršiaus – tik laiko klausimas. Šiemet Lietuvoje jau užfiksuota apie 130 savavališkų statybų. 28 statiniai jau nugriauti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.