Medininkų žudynės: smogikas lieka suimtas

Omonininkas Konstantinas Michailovas, įtariamas septynių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų sušaudymu ir vieno sužalojimu Medininkuose, lieka suimtas iki bylos tyrimo pabaigos.

Lietuvos apeliacinis teismas vakar atmetė buvusio sovietų ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogiko, įtariamojo Medininkų žudynių byloje Konstantino Michailovo (anksčiau turėjusio pavardę Nikulinas) skundą. Teismas neišgirdo jo prašymo paleisti į laisvę ir paliko galioti prieš mėnesį Vilniaus apygardos teismo priimtą nutartį, kuria smogikui buvo pratęsta kardomoji priemonė suėmimas trims mėnesiams. Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Nesutinka su teismais.
Švelnesnės kardomosios priemonės K.Michailovas reikalauja nuo pat jo suėmimo, tačiau įvairių instancijų Lietuvos teismai yra pareiškę, kad įtariamojo byloje surinkta užtektinai faktinių duomenų, kurie leidžia manyti, kad K.Michailovas padarė jam inkriminuotą nusikalstamą veiką, o dėl gresiančios griežtos bausmės išleistas į laisvę gali mėginti slapstytis. Įtariamasis teismą tikino, kad nėra prasmės jį ir toliau laikyti suimtą, nes jis anksčiau nesislapstė, be to, savo šalyje buvo saugomas kaip liudytojas.

40-metis Latvijos pilietis K.Michailovas, kuriam Lietuvoje pareikšti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo – tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo, su teismų sprendimais jį suimti nesutinka ir skundžia kiekvieną teismo sankciją laikyti jį už grotų. Be to, įtariamasis yra pareiškęs, jog nedalyvavo žudant pareigūnus Medininkuose, nors neneigia, kad lemtingomis 1991-ųjų dienomis lankėsi mūsų šalyje. Latvijoje, kur gyvena K.Michailovo sugyventinė ir mažametis sūnus, buvęs omonininkas buvo teistas du kartus.

Nauji įrodymai

Lietuvos apeliaciniam teismui vakar skelbiant nutartį paaiškėjo naujų detalių – ikiteisminiame tyrime remiamasi ir įslaptintų liudytojų parodymais. Vienas jų įvardijamas skaičių kombinacija 011. Tačiau prokuroras Rolandas Stankevičius po teismo posėdžio nekonkretizavo, kokios šalies piliečiai yra liudytojai ir kada jie buvo apklausti.

K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius po teismo posėdžio pripažino nelabai tikėjęs, kad jo ginamajam gali būti skirta švelnesnė kardomoji priemonė. Anot advokato, šiai bylai daug dėmesio skiria visuomenė. A.Marcinkevičiaus tvirtinimu, teismas neišanalizavo nė vieno skundo argumento, o teismo nutartis esanti prieštaringa.

Įtariamieji nepasiekiami

K.Michailovas – vienintelis iš keturių įtariamųjų Medininkų byloje, kuris realiai gali stoti prieš Lietuvos teismą. Kitus du buvusius omonininkus Rusija išduoti atsisako, dėl trečiojo dar laukiama galutinio atsakymo. Rusija atsisakė išduoti įtariamuosius omonininkus Česlovą Mlyniką ir Andrejų Laktvionovą Lietuvai, motyvuodama, kad šie asmenys yra Rusijos piliečiai ir pagal galiojančią sutartį šalys savo piliečių neišduoda. Dėl trečiojo įtariamojo omonininko Aleksandro Ryžovo ekstradicijos galutinis sprendimas dar nepriimtas. Šiuo metu A.Ryžovas yra sulaikytas, tačiau dėl įtarimų padarius kitą nusikaltimą.

Generalinės prokuratūros prokuroras Algimantas Kliunka anksčiau yra minėjęs, kad visos Medininkų bylos iki šių metų pabaigos užbaigti neketinama, o ikiteisminis tyrimas kitų Rusijos neišduodamų įtariamųjų atžvilgiu nebus nutrauktas. Šiemet ketinama baigti ikiteisminį tyrimą tik Konstantino Michailovo atžvilgiu ir bylą atiduoti teismui. Kitų įtariamųjų esą laukia atskiras ikiteisminis tyrimas.

Byla tiriama 17 metų

Šiemet sukako 17-osios tragedijos metinės. Tada per žiaurų omonininkų išpuolį Medininkų pasienio poste buvo nužudyti septyni pareigūnai – 1991 metų liepos 31-osios rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje žuvo budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro” pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas. Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Pagal Lietuvos įstatymus už tyčinį daugiau nei dviejų asmenų nužudymą įtariamiesiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.