Gintarė: „Nenukritau iš dangaus”

„Tikėjausi medalio, bet iš tiesų jam dar buvau nepasirengusi”, – praėjus dienai po istorinės Pekino olimpinių žaidynių dienos „Lietuvos žinioms” sakė sidabrą iškovojusi buriuotoja iš Kauno 25-erių Gintarė Volungevičiūtė.

Lietuvos buriuotoja per finalinį plaukimą aplenkė lyderę amerikietę Anną Tunnicliffe, tačiau varžovė bendrojoje įskaitoje surinko mažiau baudos balų ir iškovojo auksą.

Į tikslą – užtikrintai.
Lietuvė finalinio plaukimo pradžioje laikėsi trečiojoje vietoje, o amerikietė gerokai atsiliko. Tačiau vėliau ji susiėmė ir, galingai finišavusi, spėjo nučiupti aukso medalį. Tą patį vakarą visos buriuotojos rinkosi į klubą ir smagiai paminėjo varžybų pabaigtuves.

Daugiau nei savaitę trukusiose varžybose lietuvė per pirmąjį plaukimą finišavo trečia, antrąjį – trylikta, trečiąjį – aštunta, laimėjo ketvirtąjį ir penktąjį plaukimus, o po šeštojo, kuriame finišavo ketvirta, bendrojoje įskaitoje buvo tapusi lydere. Septintąjį plaukimą G.Volungevičiūtė baigė 21-a ir nukrito į trečiąją vietą, tačiau aštuntajame etape buvo 6-a ir bendrojoje įskaitoje pakilo į antrąją poziciją. Devintajame plaukime lietuvė finišavo ketvirta ir turėdama 40 baudos taškų išsaugojo antrąją vietą. Varžybose dalyvavo 28 buriuotojos, o finaliniame plaukime lenktyniavo tik dešimt geriausiai pasirodžiusiųjų per pirmuosius devynis etapus.

Buriavimo pasaulyje žinoma

Nuo devynerių sportuojančios Gintarės treneris Linas Eidukevičius LŽ sakė, kad buriavimo pasaulyje lietuvė žinoma ir vertinama. „Oficialiai iš jos buvo reikalaujama užimti 1-8 vietą, o mano plane skaičiai buvo kiek kitokie – 1-10 vieta, – kalbėjo treneris ir pabrėžė, jog medalio buvo laukta. – Tiesa, oro sąlygos sportininkių nelepino, varžybos buvo alinančios – ant vandens kasdien praleisdavome 5-6 valandas. Gintarė niekuo nenusileido auksą iškovojusiai amerikietei. Tik per didelis taškų skirtumas neleido mūsiškei laimėti aukščiausio apdovanojimo. Aš didžiuojuosi savo auklėtine.”

Kada treneris patikėjo, kad Gintarė, su kuria dirba jau dvylika metų, iškovos medalį? „Tik po paskutinio finišo”, – prasitarė L.Eidukevičius.

25 metų Lietuvos sportininkė dar kelias dienas leis su buriuotojais. Beje, olimpinių žaidynių buriavimo varžybos vyko Cingdao mieste. Nuo jo iki Pekino – apie 700 kilometrų. Į olimpinį kaimelį G.Volungevičiūtė atvyks tik žaidynėms baigiantis. O treneris L.Eidukevičius nori kuo greičiau grįžti į Lietuvą, nes buriavimo ir pasirengimo žaidynėms maratonas jį išvargino. „Tegul Gintarė pasimėgauja žvaigždžių valanda”, – juokėsi treneris.

Tačiau olimpinė vicečempionė prestižinėse „Laser Radial” klasės jachtų varžybose nemano, kad ji jau žvaigždė.

Lauktas medalis

– Sveikiname su olimpiniu medaliu, Gintare. Praėjo beveik para po laimingiausios jūsų dienos. Ar jau supratote, kas įvyko?

– Oi, daug visko įvyko (juokiasi). Šiandien prabudusi pagalvojau: gal tai tik sapnas. Bet sapnas tebesitęsia.

– Ar didelę palaikymo grupę turėjote?

– Buvo tėtis. Bet jis jau šiandien išvyksta. Penki žmonės sekė mano pasirodymus. Bet turiu nemažai draugių buriuotojų, kurios mane labai palaikė. (Netoliese pasigirsta vyriškio traukiama daina.) Tai mano tėtis dainuoja (sportininkė nuoširdžiai kvatoja). Visi vis dar labai džiaugiasi sidabru.

– Nuoširdžiai pasakyk – ar tikėjaisi medalio?

– Visada tikiuosi medalio. Aš nenukritau iš dangaus. Tik Lietuvoje gal taip įsivaizduoja. Mano rezultatai visada būna stabilūs. Savo šalyje per mažai dėmesio sulaukdavau, todėl niekas iš manęs medalio ir nelaukė.

Sulaukė savo vėjo

– Jums nedaug trūko, kad rankose turėtumėte aukso medalį.

– Per visas varžybas dariau daug klaidų. O viską lėmė paskutinis plaukimas. Po dviejų ženklų aš pirmavau, amerikietė tada susigriebė ir iš devintosios vietos pakilo į viršų. Ji ir buvo šių varžybų favoritė. Tai rodo jos aukšti rezultatai per kitas varžybas.

– Varžovės jus priskyrė prie favoričių?

– Merginos sakė, kad tai „mano vėjas”. Ir pernai čia plaukiau tokiu oru, sekėsi puikiai.

– Tai koks tas jūsų vėjas?

– Silpnesnis. Esu iš ežerų krašto, tad man parankūs silpnesni vėjai. Dvi dienas visoms reikėjo galynėtis su dideliu vėju, sunkiai visoms sekėsi plaukti, tačiau per vėjuotą plaukimą buvau ketvirta ir tuo labai džiaugiuosi.

Valgė, kad nekristų svoris

– Buvote lengviausia iš visų dalyvių?

– Buvo ir lengvesnių. Tačiau prieš varžybas numečiau nemažai svorio, atvykusi dalyvauti pastebėjau, kad jau tik šešiasdešimt kilogramų sveriu. Tad pradėjau daug visko valgyti, kad svoris nebekristų (juokiasi).

– Ar jau pajutote, ką reiškia būti žvaigžde?

– Gal dar netapau žvaigžde? (Dvejoja.) Tikėjausi medalio, bet dar nebuvau tam pasirengusi. Nežinojau, kad iškovojus medalį būna tiek dėmesys. Sveikinimai iki šiol plaukia, visi nori su manimi bendrauti (juokiasi).

– Turbūt dabar Lietuvoje daugiau dėmesio bus skiriama ir buriavimui?

– Jau būtų laikas. Iki tol mes buvome nematomi. O juk turime ir jūrą…

– Kokie dabar jūsų norai?

– Ko aš dar galiu norėti? Esu laimingiausia moteris (juokiasi).

G.Volungevičiūtės iškovojimai

2005 m. Europos taurės varžybos Austrijoje – I vieta; Pasaulio taurės varžybos Vokietijoje – I vieta.

2006 m. Europos čempionatas Italijoje – II vieta; olimpinė savaitė Barselonoje – III vieta; tarptautinė regata Varnemiundėje – III vieta.

2007 m. pasaulio čempionatas Portugalijoje – III vieta; olimpinė savaitė Barselonoje – II vieta; tarptautinė regata JAV – II ir III vietos.

2008 m. pasaulio čempionatas Naujojoje Zelandijoje – IV vieta.

2008 m. Pekino olimpiadoje – II vieta

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.