Rusija be figos lapo

Rusijos veiksmai Gruzijoje dar kartą parodė pasauliui, kad visi jos vadovų gražbyliavimai apie žmogaus teises, apie tarptautinę teisę, apie pačios Rusijos prisiimtų ir parašais bei antspaudais patvirtintų įsipareigojimų vykdymą tėra figos lapas, kuris būtinas tam, kad pasaulis neišvystų to, ko Rusija nenori rodyti, ir matytų tik tai, ką teikiasi parodyti. Ir šio pasaulio galingieji Vakaruose dažniausiai tai ir mato.

Štai prieš tapdama Europos Tarybos nare Rusija prižadėjo išmokėti kompensacijas tiems, kurie gulago salyne statė komunizmą. Stambulo sutartimi Maskva įsipareigojo išvesti savo karius iš Padnestrės ir kitų karštų taškų. Rusija taip ir neratifikuoja energetikos sutarties, o jos vadovų kalbos apie valdomą demokratiją, apie laisvas VIP, apie įstatymo viršenybę gali įtikinti tik tuos, kurie nenori matyti fabrikuojamų bylų režimo oponentams ir valdžiai paslaugių teismų.

Visa tai buvo ir yra gerai žinoma Vakarų politikams. Tačiau nuo jų visi tie argumentai atšoka kaip nuo žąsies vanduo. Kaip kitaip paaiškinti norą sudaryti naują ES ir Rusijos sutartį, jei nevykdomos senosios? Ar nereikėtų pareikalauti, kad Rusija jas pirmiau įvykdytų, o tik tada pradėtų kalbėti apie naujas. Bet ne, ES užsienio politikos pagrindinis vykdytojas Javieras Solana nėrėsi iš kailio, kad Rusijos naujojo prezidento inauguracijos dieną jam ant auksinės lėkštutės būtų įteikti naujos sutarties pagrindiniai principai. Kitaip sakant, dovanėlė tokia iškilminga proga. Ir jei dovanėlė nebuvo įteikta, tai tik dėl mūsų užsienio politikos vadovų principingų veiksmų. Ar manote, kad J.Solana taip stengėsi neturėdamas pagrindinių ES vadų palaiminimo?

Tačiau grįžkime prie Rusijos veiksmų Gruzijoje. Jau matėme, kaip Rusija susidorojo su čečėnais, dabar ji žengė Stalino epochą primenantį žingsnį – įsibrovė į suverenios valstybės teritoriją. Atseit gindama savo piliečių teises. Bet taip galima pateisinti intervenciją į bet kurią kitą šalį. Taip buvo okupuota ir Lietuva 1940 metais. Jei Lietuva nebūtų NATO narė, tokia grėsmė tykotų ir dabar. Juk bet kurioje valstybėje visada galima rasti parsidavėlių ir, jiems gerai pamokėjus, gauti pageidaujamą efektą. Gal šis atvejis, neturintis šiuolaikinio precedento, praplaus smegenis ir Vakarų valstybių vadovams. Nors, kaip matyti iš spaudos, ne visiems. Italijos užsienio reikalų ministras jau išreiškė Rusiją iš dalies palaikančią poziciją.

Ar galėjo karo Gruzijoje nebūti? Mano nuomone, galėjo, jei Vakarų valstybės būtų neatidėjusios Gruzijos priėmimo į NATO iki žiemos. Galėjo, jei Gruzijos prezidentas būtų geriau įvertinęs savo atsako į Rusijos ir jos statytinių provokacijas pasekmes. Tačiau to nebuvo, todėl yra kaip yra. Reaguodamas į pasaulio reakciją Rusijos prezidentas jau liepė savo kariams nutraukti kovos veiksmus.

Dabar užvirs diplomatinės kovos. Lietuvos užsienio politikos vadovai jau pradėjo jas ir sulaukė Rusijos grasinimų, kad mums tai dar atsirūgs. Tiesa, nepasakė kaip. Lieka tik spėlioti, kas nugalės: morali politika ar energijos išteklių troškulys. Norėtųsi moralios politikos pergalės, o ji bus tada, jei Rusija išves savo „taikdarius” iš Gruzijos teritorijos. Tai būtų ir pagarbos ženklas dėl savo tėvynės Gruzijos mirusiems kariams. Ir kartu gėda tiek okupacinės kariuomenės eiliniams, tiek jų vadams. Suprantama, ir politikams. Ir tiems, kurie davė komandą okupuoti Gruziją. Ir tiems, kurie Gruzijos neapsaugojo, nors galėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Rusija be figos lapo"

  1. Vilis

    Už Rusijos naftą ir dujas Gruzijos vynas yra svarbesnis, nes galima nugirdyti tautą, paversti ją avinų banda. na ir kas, kad brangiai už viską lietuviai moka, juk valdininkai gauna dešimtimis tūkstančių, jiems nebaisu, kad savižudybių ir alkoholikųrekordininkė yra Lietuva, tik prakalba tada, kai pasako Europa. LAISVĘ OSETINAMS!!!

  2. šaras

    Kuo lietuviams nusikalto osetinai. Kas gali paaiškiti?

  3. Kukas

    Kvaileli šarai, lietuviams osetinai nepatinka todėl, kad neatsiunčia vyno.

  4. Svečias

    Gruzinai pirmi užpuole osetus ir jei ne Rusija, tai pietu osetų nebeliktų. (Tiksliau gruzinai norejo padaryti osetų genocida). O dabar kai rusai tvarka padare, jie(gruzinai) dar ir nekalti liko, lyg ne jie pradetų karinius veiksmus osetijoje.
    Pasižiuresim ką darys mūsų pusdurniai kurie yra prie valdžios lovio, kai už dujas mokesim dvigubai daugiau, nei vokiečiai.

  5. gurus

    Skauda širdį, kad taip galvoja vienas iš socialdemokratų vadovų. gaila, kad ponas profesorius A. Sakalas nesupranta osetinų nepriklausomybės troškimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.