Vaikai streikuoja dėl savo namų

Vaikai streikuoja dėl savo nPakruojo rajono Beinoraičių kaime streikuoja vaikai. Trys nepilnamečiai nakvoja palapinėse ir sako, jog nuo sekmadienio nieko nevalgė. Tokia nevaikiška akcija vaikai siekia atsiimti iš nuomininko savo namą.

„Mama laukiasi ketvirtojo vaiko, o mes visi gyvename viename daugiabučio kambaryje. Norime susigrąžinti savo namus”, – pasakojo palapinėse jau kelintą naktį miegantys vaikai. Ant palapinės pakabintas užrašas – „Mes norime į savo namus. Čia mes gimėme, augome ir gyvensime”. Vaikai pasakojo, kad buvo atvykę ir policijos pareigūnai, jie jų veiksmuose nieko nelegalaus neįžvelgė.

Streikuojančių vaikų motina Vilma Gendvilaitė sakė, jog prieš penkerius metus po vyro mirties ji bijojusi gyventi savo namuose – jai priklausė ir tebepriklauso pusė medinio namo Beinoraičių kaime. Todėl išnuomojo savo namo dalį R.K. ir apsigyveno su sugyventiniu ir trimis vaikais daugiabučio bute. Dviejų kambarių būstą teko dalintis pusiau su vaikų seneliais, taigi šeimai teko vos vienas kambarys.

Už pusės namo nuomą (kita namo pusė priklauso V.Gendvilaitės broliui), anot moters, buvo sutarta mokėti nuomą – po 150 litų per mėnesį. Moteris paskaičiavo, kad per penkerius metus buvo mokėta tik vieną kartą – 50 litų grynaisiais ir pačių nuomininkų šimtu litų įvertintu prastu magnetofonu.

Grasinimai

V.Gendvilaitė teigė, kad nuomininkus iškeldinti iš savo namo ketino jau pernai, tačiau sulaukė tik grasinimų iš pačios R.K. ir jos artimųjų. Po šių žodžių moteris apsipylė ašaromis. Buvo pagrasinta ir jos vaikams. Moteris sakė tuomet kreipusis į Pakruojo rajono vaiko teisių apsaugos tarnybą, seniūniją, tačiau jokios pagalbos nesulaukusi.

Tik pastarosiomis dienomis į namo tarpdurį buvo įspraustas vaiko teisių sergėtojų kvietimas R.K. atvykti į skyrių dėl iškilusio konflikto.

Anot vaikų ir V.Gendvilaitės, R.K. neišsikrausto iš namo, nes neva daug į jį investavo. Streikuojantys vaikai gynė motiną ir tvirtino, kad nuo sekmadienio pietų jie nieko nevalgė. V.Gendvilaitė sakė, jog vaikus bandė atkalbėti nuo bado akcijos: „Sakiau – turit dviračius, parvažiuokit pavalgyti. O naktimis palapinėse nesušals.”

Spręs teismas

R.K. vakar buvo atvykusi į Vaikų teisių apsaugos skyrių ir su juristais konsultavosi, kokias ji turinti teises į nuomojamą namo dalį. Juristai nieko nekomentavo, tik teigė, jog tai konfidenciali kliento informacija.

Lygumų seniūno pavaduotoja Angelija Elskienė persakė R.K. poziciją – nuomininkė su šeima sutinka išsikelti iš nuomojamo namo, tačiau per teismą sieks prisiteisti kompensaciją už investicijas į šį gyvenamąjį plotą.

Laimutė Malinauskienė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai einanti vedėjos pareigas, LŽ teigė, jog šioje situacijoje teisybę nustatys tik teismas, nes nuomininkė R.K. taip pat turi mažų vaikų – negalima jų išmesti į gatvę. Be to, konfliktuojančios pusės prieš penkerius metus pasirašė sutartį, kuria V.Gendvilaitė sutiko parduoti savąją namo dalį R.K. L.Malinauskienė patikslino, kad V.Gendvilaitė iš tiesų yra namo savininkė ir jo teisiškai nėra pardavusi. Ji taip pat neatmetė galimybės, kad yra manipuliuojama vaikais – jie greičiausiai streikuoja suaugusiųjų paskatinti.
amų

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.