Pekinas tapo pasaulio centru

Lietuvos trispalvė Šarūno Jasikevičiaus rankose. Didžiausia Lietuvos delegacija per visą olimpinių žaidynių istoriją. Olimpinė ugnis ir fejerverkai. XXIX vasaros olimpinės žaidynės Pekine prasidėjo!

Lietuvos delegacija, kurią sudarė net 56 atstovai, vakar Pekine, Nacionaliniame stadione, dar vadinamame „Paukščių lizdu”, žygiavo vilkėdama žalios spalvos marškinėlius ir mūvėdama baltus bridžius. Kolonoje panoro eiti visi krepšininkai ir treneriai, plaukikai, imtynininkai, badmintonininkė, boksininkas, medikai, misijos vadovai. Lietuvos delegacija į stadioną įžygiavo 56-a.

Pirmąkart per olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją valstybės žygiavo ne lotynų, o kinų abėcėlės tvarka. Iki paskutinės akimirkos tikėtasi, kad Pekino olimpiadoje dalyvaus 205 valstybių atstovai, tačiau į Kiniją neatvyko nė vienas Brunėjaus – valstybės Pietryčių Azijoje, Borneo saloje, kuri ribojasi su Malaizija ir Pietų Kinijos jūra, – atstovas.

Kinai į šias žaidynes investavo net 44 mlrd. dolerių – triskart daugiau nei prieš ketverius metus olimpiadą rengę graikai.

28 sporto šakų varžybose rungtyniaus 10 708 sportininkai iš 204 pasaulio valstybių. Geriausi planetos atletai 37 stadionuose ir arenose kovos dėl 302 medalių komplektų. 12 arenų buvo pastatyta specialiai šioms varžyboms.

Žaidynių atidarymo ceremonijoje nedalyvavo asmeninių sporto šakų atstovai – jiems olimpinis startas prasideda jau šiandien. Pirmasis iš lietuvių varžybas pradės ir baigs dziudo atstovas Albertas Techovas (iki 60 kg). Pirmas jo varžovas bus imtynininkas iš Venesuelos, kitas – japonas.

Dar šiandien irkluos Mindaugas Griškonis, žais badmintonininkai Akvilė Stapušaitytė ir Kęstutis Navickas. Grupinėse lenktynėse dalyvaus dviratininkai Ignatas Konovalovas ir Dainius Kairelis. 100 metrų krūtine plauks Giedrius Titenis, kovos boksininkas Daugirdas Šemiotas (iki 81 kg). Per pirmąjį ratą 25-erių Daugirdas susikaus su Kazachstano atstovu Jerkebulanu Šinalijevu. Abu boksininkai pernai pasaulio čempionate pelnė bronzos medalius. Jei lietuvis įveiktų kazachą, antrojo rato varžybose jo lauktų iranietis arba Puerto Riko atstovas. Sekmadienį į bokso ringą lips Egidijus Kavaliauskas (iki 64 kg). Burtai per pirmojo rato kovas jį suvedė su prancūzu Aleksiu Vastine.

Lietuvos olimpiečių atstovas spaudai Bronius Čekanauskas pranešė, kad nedidelį sumušimą patyrė plaukikas Paulius Viktoravičius. Kaip pasakojo pats sportininkas, jam tiesiai į antakį baseine galva įsirėžė juodaodis plaukikas. Mat vandenyje plūduriuoja nemažai silpnų plaukikų, pakviestų į žaidynes „dėl skaičiaus”. Jie nepaiso jokių baseino taisyklių, plaukia takų viduriu. Gydytojams teko tvarstyti žaizdą, laimė, antakio siūti nereikėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.