Rinkimų kampanija darosi purvinesnė

Demokratų partijos kandidatas į JAV prezidentus Barackas Obama ima prarasti populiarumą. Dar prieš mėnesį jis lenkė respublikoną Johną McCainą net 12 procentų. Dabar juos abu vienodai palaiko po 44 proc. amerikiečių.

Demokratų kandidato populiarumas labiausiai sumažėjo „neapsisprendusiose” valstijose – Pensilvanijoje, Ohajuje ir Floridoje. Pirmenybę J.McCainui ima teikti ir vadinamieji nepriklausomi rinkėjai. B.Obamos rinkimų štabas aiškina, kad tai „purvinos” respublikonų kampanijos prieš juodaodį senatorių pasekmė, o politologai primena, kad vasarą atliktais sociologiniais tyrimais neverta tikėti, nes iki lapkritį vyksiančių rinkimų dar daug kas gali pasikeisti.

Susitarė dėl debatų.
Vis labiau kritikuojantys vienas kitą kandidatai jau susitarė dėl debatų grafiko. Pirmiausia jie pamėgins įtikinti savo tiesa akademinę publiką. Pirmą kartą viešai vienas su kitu padiskutuoti jie atvyks rugsėjo 26 dieną į Misisipės valstijos universitetą, o paskui pratęs diskusijas Tenesyje ir Niujorke esančiuose universitetuose. Spalio 2 dieną į Vašingtono universitetą Sent Luise abu kandidatai pažadėjo atvykti su galimais viceprezidentais, nors nė vienas jų dar nepranešė, ką pasirinks savo dešiniąja ranka.

J.McCainas labiau norėjo debatus pradėti miestų rotušėse – tai Jungtinėse Valstijose buvo ypač populiaru, kol jie nebuvo transliuojami per televiziją. B.Obama pasiūlė pirmą diskusiją surengti ekonomikos klausimais, o antrą skirti užsienio politikai, tačiau nepavykus susitarti dėl laiko debatų rotušėse buvo atsisakyta.

J.McCainas pereina į ataką
Amerikiečiai pastebėjo, kad J.McCainas vis labiau kritikuoja varžovą, kaltina jį nekompetentingumu ir net lygina su tokiomis tuščiagarbėmis mergužėlėmis kaip Britney Spears ir Paris Hilton. Be to, rugpjūčio 4-ąją, t. y. savo gimimo dieną, B.Obama sulaukė dovanos, kuria apsidžiaugė J.McCainas, – Jungtinėse Valstijose pasirodė pirmoji kritiška knyga apie B.Obamą. Jos autorius, konservatyvus žurnalo „National Review” apžvalgininkas Davidas Freddoso teigia, kad B.Obama – reformatorius tik žodžiais ir kad jis mėgsta klausytis radikaliai nusiteikusių patarėjų. Toks pasveikinimas B.Obamai nebuvo malonus, nes iki šiol pasirodydavo tik jį giriančios knygos arba jis jas parašydavo pats.

D.Freddoso rašo: „Kalbu ne apie tai, kad Obama – blogas žmogus. Bloga yra tai, kad jis toks pats kaip kiti. Jis ne reformatorius. Jis ne mesijas. Jis toks pats, kaip ir kiti Vašingtone. Toks kaip visi liberalai.” Be to, autorius pataria J.McCainui nelyginti B.Obamos su B.Spears ir P.Hilton, nevaizduoti jo kaip musulmono, nes tai tik leidžia demokratų kandidatui išvengti tikros kritikos.

D.Freddoso pateikia faktų ir apie pirmus B.Obamos metus Senate, teigdamas, kad senatorius buvo labai susijęs su „politine mašina” ir saviškių protegavimu. Knygos autorius įsitikinęs, kad jei B.Obamos „radikalus liberalizmas” taps plačiai žinomas, rinkimus jis pralaimės.

Tai geras patarimas respublikonų rinkimų štabui, kuris tebėra įsitikinęs, kad negalima laimėti prezidento rinkimų nepereinant į asmeniškumus, nes pastaruoju metu respublikonams vis labiau kliūva varžovo odos spalva.

J.McCainas pareiškė, kad per savo kampaniją B.Obama „nuo pat pradžios lošia rasine korta. Tai gėdinga, neteisinga ir kelia vaidus”. Tokią respublikonų reakciją sukėlė praėjusią savaitę B.Obamos pasakyta kalba Misūrio valstijoje, kur jis sukritikavo respublikonų apie jį parengtas reklamas ir jų aštrų toną. B.Obama sakė, kad J.McCainas nesugeba pasiūlyti šalį krečiančių problemų sprendimo, todėl tik gąsdina rinkėjus savo varžovu. B.Obama priminė J.McCaino pasakytus žodžius, kad „jis nepanašus nė į vieną prezidentą, kuris buvo nupieštas ant dolerių banknotų”, kad jis nepakankamai patriotiškas, linkęs rizikuoti ir kad jo vardas labai keistai skamba. Tai buvo bene griežčiausia B.Obamos reakciją į tai, kad respublikonams nepatinka jo odos spalva. Tačiau respublikonai ir toliau jį vaizduoja kaip pasipūtusį, bejausmį ir nepasirengusį eiti prezidento pareigų juodaodį politiką.

Nenorėdamas atrodyti kaip spalvotųjų kandidatas B.Obama net pasisakė prieš tai, kad JAV valdžia vergų palikuonims išmokėtų kompensacijas. Jis aiškino, kad su vergijos pasekmėmis reikia kovoti gerinant švietimą, sveikatos apsaugą ir plėtojant šalies ekonomiką. B.Obama net neišsigando, kad toks jo pareiškimas gali jį supykdyti su juodaisiais amerikiečiais ir jų lyderiais. Jis pabrėžia, kad kaip kandidatas į JAV prezidentus nori suvienyti visus šalies gyventojus, o ne rodyti palankumą kuriai nors vienai grupei.

Veikiausiai įsižeidęs dėl „rasinės kortos” B.Obama apkaltino J.McCainą neturint naujų įdėjų, o jo štabą – stengiantis jį apjuodinti bet kokia kaina. „Jūs per visą mėnesį neišgirdote apie mane nė vieno teigiamo žodžio. Visas jų darbas – tai skleisti apie mane visokiausias šlikštynes”, – sakė B.Obama per susitikimą su rinkėjais, turėdamas galvoje reklaminį klipą, kuriame jis lyginamas su B.Spears ir P.Hilton, taip pat respublikonų tvirtinimą, kad jis ketina padidinti mokesčius ir atsisakyti naftos išgavimo Aliaskoje.

Reaguodami į respublikonų kritiką B.Obamos šalininkai sukūrė savo reklaminį klipą, kuriame J.McCainą sulygino su George’u W.Bushu, kurio reitingas dabar žemas kaip niekada.

Iš tiesų, abiejų kandidatų nuomonės bene labiausiai ir skiriasi mokesčių ir naftos gavybos klausimais. J.McCainas vienu savo kozirių laiko pažadą nedidinti mokesčių, nes B.Obama siūlo juos padidinti turtingiems amerikiečiams, o vidurinei klasei sumažinti 1000 dolerių per metus dėl augančių naftos produktų kainų. J.McCainas ragina spręsti energetikos problemą siūlydamas JAV pastatyti 45 naujas atomines elektrines, taip pat imti išgauti naftą JAV šelfe Aliaskoje. Tuo metu B.Obama siūlo visas jėgas skirti alternatyvių energijos šaltinių paieškai. Jo šalininkai net sukūrė reklaminį filmuką, kuriame J.McCainas vaizduojamas kaip naftos korporacijų įrankis, nes jos jo rinkimų kampanijai paaukojo 2 mln. dolerių (nors iš tiesų tik 1,3 mln.). Rodant ekrane G.W.Bushą skamba žodžiai: „Jau turime prezidentą, sėdintį naftos korporacijų kišenėje, ir negalime leisti, kad kitas būtų toks pat.” Respublikonų reakcijos ilgai laukti nereikėjo – B.Obamai buvo priminta, kad naftos bendrovės paaukojo beveik 400 000 dolerių ir jo rinkimų kampanijai.

Atkirtis šou verslui

Kad nelošia „rasine korta”, B.Obama pademonstravo ir pasirodžius naujam reperio Ludacriso kūriniui. Šis juodaodis B.Obamos šalininkas sukūrė dainą, pavadintą „Politika”, kurioje nepagailėjo įžeidimų politikams. Hillary Clinton jis išvadino „sterva”, o G.W.Bushą – „protiškai atsilikusiu ir pačiu blogiausiu JAV prezidentu”. Reperis įžeidė ir 72 metų J.McCainą, pareikšdamas, kad „jam nepriklauso jokia kėdė, kol jis nebus suparalyžiuotas”. Ludacrisas nepasigailėjo ir buvusio B.Obamos dvasinio vadovo pastoriaus Jeremy Wrighto, kurio kalbos labai pakenkė demokratų kandidatui. Dainoje Ludacrisas dar paragino: „Pakelkite savo užpakalius, juodieji žmonės, nes atėjo laikas eiti balsuoti”, ir net pasiūlė ateityje Baltuosius rūmus perdažyti juodai.

B.Obamos rinkimų štabas sureagavo greitai, nes toks reperio „palaikymas” demokratų kandidatui galėjo labiau pakenkti nei padėti. Buvo padarytas oficialus pareiškimas, kad Ludacrisui turėtų būti gėda už tokią dainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.