Politikai po mėnesio už grotų vėl išvydo Saulę

Vakar iš tardymo izoliatoriaus paleisti kyšininkavimu įtariami Šiaulių miesto tarybos nariai Romanas Čokovas ir Igoris Strupeikis. Jiems kardomoji priemonė suėmimas pakeista į rašytinį pasižadėjimą neišvykti, tačiau kaltinimai nėra atšaukti.

Pusdienį prie Šiaulių tardymo izoliatoriaus budėjęs pulkas žurnalistų kantriai laukė, kada pro duris į laisvę išeis Šiaulių politikai – buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas” narys Romanas Čokovas ir taip pat buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Igoris Strupeikis. Partijos šiuos politikus iš savo gretų išmetė nedelsdamos, vos tik miesto valdžią sudrebino kyšininkavimo skandalas, o minėtiems asmenims buvo uždėti antrankiai. Tačiau abu politikai iki šiol išliko miesto tarybos nariais.

R.Čokovas ir I.Strupeikis už grotų praleido mėnesį. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir prokurorai izoliavo įtariamuosius, nes siekė užkirsti kelius jų galimiems bandymams paveikti tyrimo rezultatus. „Šiandien kardomoji priemonė R.Čokovui ir I.Strupeikiui sušvelninta, nes nebeliko pavojaus pakenkti tyrimui”, – paaiškino Šiaulių apygardos prokuroras Egidijus Jurgelis. Čia pat jis pridūrė, kad kaltinimai politikams išlieka tokie pat.

Politikos nemes

Izoliatoriaus durys politikams buvo pravertos tik po pietų. Pirmasis su šypsena išėjo I.Strupeikis ir paklaustas, ar sunku buvo kalėti, atsakė, jog prastai jautėsi tik pirmosiomis dienomis. Vėliau apsiprato. Po to įtariamasis ėmė dalytis artimiausiais planais: esą į miesto tarybą dirbti neskubėsiąs, o iškart prašysiąs atostogų, gal važiuosiąs prie jūros – reikia atsigauti po suėmimo ir kitų stresų. I.Strupeikis apgailestavo, kad kameroje mažai sportavo ir priaugo svorio. Nuo izoliatoriaus prieigų jį nusivežė šeimos nariai.

R.Čokovas buvo ne toks kalbus, tačiau, skubėdamas prie pasitikti atvykusio automobilio, tarstelėjo, jog už grotų labiausiai trūko bendravimo su artimais žmonėmis, šeimos. R.Čokovas tikino iš politikos nesitrauksiąs ir liksiąs miesto taryboje.

Korupcijos šešėlis

Teismo sprendimu I.Strupeikis ir R.Čokovas buvo suimti liepos 2 dieną. Jiems pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo stambiu mastu. Neoficialūs šaltiniai teigia, jog politikai reikalavo kyšio už tai, kad padėtų pakeisti prestižinėje miesto vietoje, Salduvės parke, esančio keturių hektarų žemės ploto paskirtį iš komercinės į namų statybos. STT teigė, jog apie kyšio reikalavimą pranešė pats šiuo sklypu suinteresuotas verslininkas.

Politikai iki šiol neigia kaltę, tvirtindami, jog buvo suimti neteisėtai. Jie apskundė teismo sprendimą juos suimti. Tačiau šis abiejų politikų skundas prieš porą savaičių buvo atmestas.

Neoficialių šaltinių duomenimis, už pažadą pasiekti pageidaujamą miesto tarybos sprendimą buvo pareikalauta šimtatūkstantinių sumų. Iš pradžių kalbėta apie ketvirtį milijono. Tiesa, vėliau nusiderėta iki 160 tūkst. litų.

Kiti tarybos nariai atvirai stebėjosi – kokia prasmė papirkinėti du politikus, kai sprendimui priimti būtina tarybos narių balsų dauguma. Prokurorai yra sakę, kad tiriamoje byloje minimos ne tik I.Strupeikio ir R.Čokovo, bet ir daugelio kitų miesto politikų pavardės.

Sklypo Salduvės parke ateitis kol kas neaiški. Sprendimas dėl jo detaliojo plano įstrigo dėl korupcijos skandalo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.