Konservatorius įtaria Vyriausybę gudraujant

Parlamentaras Ramūnas Garbaravičius teigia, kad Vyriausybė, pasinaudodama liepos 1-ąją įsigaliojusio Akcinių bendrovių įstatymo nuostatomis, stengiasi pamaloninti privačius nacionalinio investuotojo „Leo LT” akcininkus.

Seimo Tėvynės sąjungos (TS) frakcijos narys R.Garbaravičius įsitikinęs, kad „ne energetika dirba šaliai, o Vyriausybė – energetikai”.

Pervesti milijonai.
R.Garbaravičiaus teigimu, vidurvasarį Lietuvoje vyksta keisti dalykai, kuriems niekas neskiria deramo dėmesio. Parlamentarą papiktino liepos viduryje paskelbta informacija, kad VST akcininkams numatyti dividendai – per 620 mln. litų – buvo pervesti „Leo LT”. Tai atlikta sumaniai pasinaudojus naujos redakcijos Akcinių bendrovių įstatymu, kuriame numatyta ir daugiau naujovių – turto vertinimo, įstatinio kapitalo didinimo bei mažinimo tvarkos pakeitimai ir kt. R.Garbaravičius mano, kad šios pataisos leidžia numatyti, kuria kryptimi toliau judės „Leo LT”.

„Teigiama, kad 620 mln. litų, numatytų dividendams, atsirado dėl turto perkainojimo, tačiau iš tikrųjų jie „ištraukiami” iš įmonės. Tai rodo, kad įmonė arba nugyvenama arba paskirstymo tarifas gerokai per didelis”, – sakė R.Garbaravičius.

Paklaustas, kas bloga, kad pinigai iš VST buvo pervesti į „Leo LT”,

konservatorius teigė, jog milijonai galėjo būti panaudoti VST reikmėms. „Dabar 10 proc. šios sumos galės pasinaudoti „NDX energija”. Ar manote, kad tai padaryta netyčia?” – retoriškai klausė R.Garbaravičius.

Šiuo metu 61,7 proc. „Leo LT” akcijų valdo Vyriausybė, 38,3 proc. – privataus kapitalo bendrovė „NDX energija”. „Leo LT” taip pat yra didžiausia VST akcininkė, jai priklauso 97,9 proc. visų akcijų (anksčiau jas valdė „NDX energija”, dabar ši įmonė akcijų nebeturi).

Bėda – ne įstatymas

R.Garbaravičius tikino nekaltinąs „NDX energijos”, nes visus sprendimus iš esmės priima Vyriausybė ir „Leo LT” valdyba, kurioje dirba buvęs „Lietuvos energijos” vadovas Rymantas Juozaitis ir buvęs premjero patarėjas Saulius Spėčius. „Kyla klausimas, ar per derybas jie tikrai gynė viešąjį interesą. Susidaro įspūdis, kad Vyriausybė daro tai, kas naudinga „Leo LT”, ir visiškai nesirūpina energetikos reikalais”, – kalbėjo konservatorius.

LŽ paklaustas, ar gegužės 15 dieną vieningai Seimo priimtas („už” balsavo 75 parlamentarai, niekas neprieštaravo ir nesusilaikė – aut.) naujasis Akcinių bendrovių įstatymas yra taisytinas, R.Garbaravičius pripažino, kad bėda – ne pats įstatymas, o tai, kaip Vyriausybė juo naudojasi. „Kodėl reikėjo iš VST pinigus perpumpuoti į „Leo LT”? Vyriausybė tiesiog neatlieka savo pareigų, o mėgina pergudrauti Seimą ir visą Lietuvą”, – pažymėjo parlamentaras.

A.Abišalą – į Pekiną
Konservatorius taip pat abejoja Vyriausybės pastangomis priešintis Ignalinos atominės elektrinės uždarymui. Pasak jo, jau tada, kai premjeras Gediminas Kirkilas TS frakcijos nariui Egidijui Vareikiui pasiūlė vadovauti deryboms su Europos Komisija dėl jėgainės darbo pratęsimo, tapo akivaizdu, kad ieškoma atpirkimo ožio. R.Garbaravičius tikino vertinąs dabartinį derybininką Aleksandrą Abišalą, tačiau šis neturi oficialaus statuso. „Gal geriau būtų, jei A.Abišala važiuotų žiūrėti olimpinių žaidynių į Pekiną, o G.Kirkilas keliautų po Europos šalių sostines ir kalbėtųsi dėl galimo Ignalinos atominės II bloko darbo pratęsimo”, – šmaikštavo Seimo narys.

Pasak R.Garbaravičiaus, akivaizdu, kad Vyriausybė negalvoja apie 2009 metų gruodžio 31-ąją, kai gali tekti uždaryti elektrinę. Tai nebūsiąs paprastas procesas, jam reglamentuoti būtinas specialus įstatymas, o jo taip pat nėra. „Jau šiandien žinome, kad Elektrėnų elektrinė prašo daugiau kaip 30 centų už pagamintą kilovatvalandę. Kiek žmonėms kainuos elektra ir koks bus energetikų pelnas, kai Ignalinos atominė bus uždaryta?” – klausė parlamentaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.