Pasaulio prekyba – bananų įkaitė

Buvusios Europos šalių kolonijos grasina blokuoti svarbų prekybinį susitarimą, turintį sumažinti Europos Sąjungos (ES) tarifus iš Lotynų Amerikos importuojamiems bananams.

Į Afrikos, Karibų ir Ramiojo vandenyno (ACP) prekybos grupę susibūrusios šalys pareiškė, jog 35 proc. tarifų mažinimas, dėl kurio sekmadienį susitarė ES ir Lotynų Amerikos šalių pareigūnai, yra nepriimtinas. Netrukus grupė turėtų pateikti alternatyvų pasiūlymą.

Anksčiau Europos Bendrija ne kartą sulaukė kaltinimų, jog teikia pirmenybę buvusioms europiečių kolonijoms. Pastarieji nesutarimai dėl bananų importo tarifų tik dar labiau išryškino esamą susipriešinimą. ES pareigūnų bandymai peržiūrėti nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio galiojančią prekybos su 79 šalimis, priklausančiomis ACP grupei, tvarką neatsitiktinai sukėlė didelį pastarųjų nepasitenkinimą. ACP grupės valstybės turėjo teisę be papildomų mokesčių eksportuoti į ES daugelį produktų, tarp jų ir bananus, kai Lotynų Amerikos šalių produkcija buvo apmokestinama.

Kai kurios bananus auginančios šalys perspėja, kad naujausias ES ir Lotynų Amerikos šalių susitarimas gali padaryti rimtą žalą jų ekonomikai.

Derybos dėl bananų importo – dalis būsimo visuotinio prekybos susitarimo, dėl kurio pastaruoju metu deramasi Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) būstinėje Ženevoje. Baiminamasi, jog nesutarimai dėl bananų gali galutinį susitarimą atidėti dar bent keletui metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.