Kaltuosius atstoja atpirkimo ožys

Savanoriškosios draugijos armijai, aviacijai ir laivynui remti (SDAALR) turtas buvo išgrobstytas. Valdžia neranda kaltųjų, tačiau atpirkimo ožių ieško ilgametė SDAALR turto administratorė Lietuvos techninio sporto draugija.

Pasvalietis Ąžuolas Aleksiūnas, jau beveik penkis dešimtmečius mokantis jaunuolius vairuoti, priverstas bylinėtis dėl nesumokėtų nuompinigių už nenaudojamą SDAALR pastatą.

SDAALR sistemoje, geriau žinomoje DOSSAF trumpiniu, Ą.Aleksiūnas dirbo nuo 1962-ųjų. Jo pastangomis Pasvalyje buvo atidarytas Šiaulių DOSSAF filialas, pastatyta šaudykla. Pasvalietis visus tuos metus darbavosi kaip vairavimo mokytojas. Dirba juo iki šiol.

Iki 2003 metų pabaigos Ą.Aleksiūnas naudojosi DOSSAF patalpomis ir už jas mokėjo nuompinigius į Lietuvos techninio sporto draugijos (LTSD) įkurtą Sporto ir laisvalaikio labdaros ir paramos fondą. Vėliau vyras patalpų atsisakė ir nuomos nemokėjo. Ą.Aleksiūnas tada net nesapnavo, kad taps vieninteliu DOSSAF sistemos buvusiu darbuotoju, kuris kaip atpirkimo ožys figūruos valstybės turto grobstymo istorijoje.

Pareikalavo pinigų

2005 metų pabaigoje Ą.Aleksiūnui LTSD pranešė, kad yra nesumokėta už pastatų nuomą, kaupiasi delspinigiai. „Buvau ramus – nesinaudojau patalpomis ir nesiruošiau už jas mokėti. Be to, sutartis buvo nutraukta”, – pasakojo pasvalietis.

2006-aisiais LTSD kreipėsi į Pasvalio rajono apylinkės teismą, kuris ieškinį atmetė kaip nepagrįstą. Po kurio laiko tas pats teismas ieškinį atmetė dar kartą. „Neabejojau, kad už nebūtą paslaugą ir neturiu mokėti, tačiau Panevėžio apygardos teismas nusprendė kitaip”, – neslėpė apmaudo Ą.Aleksiūnas. Teismas dar kovą jam priteisė sumokėti 7800 litų nuompinigių, tačiau atleido nuo 9334,8 lito delspinigių.

Ą.Aleksiūnas kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą. Jame valstybei kaip trečiasis asmuo atstovavo Šiaulių apskrities viršininko administracija, kuri ieškinio nepalaikė. Kitaip tariant, neturėjo jokių priekaištų Ą.Aleksiūnui. Nuompinigių už valstybės turtą reikalavo LTSD.

Velnias koją nusilaužtų

Vakar LŽ kalbintas Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas nustebo, kad dėl SDAALR turto nuomos vyksta teismai. Tokių atvejų jam iki šiol neteko girdėti. Parlamentaro žiniomis, reikalų su prokuratūra turėjo tik kai kurie LTSD vadovai, pelnęsi iš valstybės turto.

A.Salamakinas mano, kad šiuo metu toks teismo procesas beprasmis: „Pagaliau buvo nuspręsta, ką daryti su SDAALR turtu. Tas, kuris dar naudoja jį jaunimo sporto reikmėms, turi teisę valdyti šį turtą neatlygintinai pagal panaudą. Ir tiek laiko, kiek bus vystoma vaikų sportinė veikla. Jei pastatai naudojami kitoms reikmėms arba nenaudojami, jie turi būti perduoti Valstybės turto fondui.”

Seimo nario žodžiais, natūralu, kad žmogus, daugelį metų atidavęs darbui SDAALR sistemoje, turi teisę pirmas nusipirkti nebenaudojamą turtą. LTSD šiose turto dalybose lieka nuošalyje.

A.Salamakinui keista, kad su Ą.Aleksiūnu teisiasi LTSD, o ne valstybė, mat draugija negali turėti jokių pretenzijų į valstybės pinigus. Seimo narys nebuvo informuotas, kad nuomą daugelis SDAALR turto naudotojų mokėjo ne valstybei, o neaiškios kilmės ir paskirties Sporto ir laisvalaikio labdaros ir paramos fondui. „Velnias koją nusilauš tokioje painiavoje, – kalbėjo A.Salamakinas. – Būtų labai įdomu sužinoti, kur draugija tuos pinigus dėjo.”

Priekaištų neturi

Panevėžio apskrities viršininkės pavaduotojas Alfonsas Pulokas pabrėžė, kad minėto ieškinio nepalaikė. Tik apsidraudė – jei teismas priteistų, pinigai turi atitekti ne LTSD, o valstybei.

A.Pulokas taip pat priminė, kad Panevėžio apygardos teismas buvo nustatęs, jog sutartis tarp LTSD ir Ą.Aleksiūno neturėjo būti sudaryta. Ji neteisėta, nes visuomeninė organizacija neturėjo teisės naudotis valstybiniu turtu kaip nuosavu. Tačiau daug SDAALR turto nuomota su jaunimo techniniu sportu nesusijusiai veiklai: autoservisams, siuvykloms ir net alaus barams. Nežiūrėdamas į minėtas aplinkybes Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad ir neteisėta sutartis yra sutartis, kurią reikia vykdyti. Dabar laukiama Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

Panevėžio apskrities administracija Ą.Aleksiūnui neturi jokių priekaištų, net finansinių. „Žinau, kad žmogus visą gyvenimą dirbo SDAALR sistemoje. Naudojo patalpas tam, kam jos ir buvo skirtos – jauniesiems vairuotojams ugdyti. Patariau jam nenuleisti rankų ir kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą”, – pabrėžė A.Pulokas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.