Seimo tyleniai nežada atsigriebti

Praėjusios Seimo pavasario sesijos metu per plenarinius posėdžius nė žodžio neištarę parlamentarai neketina pasitaisyti ir aktyviau reikšti mintis rudenį. Anot jų, kalbėti – nereiškia gerai atlikti pareigas.

Parlamentarai jau antra savaitė mėgaujasi poilsiu. Kol Seimo nariai nesuka galvos dėl tiesioginių savo pareigų, LŽ domėjosi jų aktyvumu dirbant Seime, suskaičiavo kalbas per posėdžius, pateiktus įstatymų projektus ir komandiruočių bei kelionių maršrutus.

Šnekučiai ir tyleniai.
Kalbų per Seimo posėdžius skaičiumi nepralenkiamas buvo Egidijus Klumbys. Jis kalbėjo dvigubai dažniau – 320 kartų – nei antrojoje vietoje atsidūręs socialdemokratas Algirdas Sysas (178 kartai). Nuo jo nedaug atsiliko konservatorius Saulius Pečeliūnas ir Julius Veselka. Plenarinių posėdžių metu jie kalbėjo atitinkamai 174 ir 153 kartus.

Tačiau šeši Seimo nariai per praėjusią sesiją nekalbėjo nė sykio. Tarp tokių – „darbiečiai” Romas Venclovas, Romualda Kšanienė, „tvarkietis” Vytautas Galvonas, Socialdemokratų frakcijos nariai Vladimiras Orechovas, Petras Baguška ir Rimvydas Turčinskas. Vos kartą per posėdžius viešai prabilo valstietis liaudininkas Vytas Navickas, dukart – skandalingai pagarsėjęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis ir konservatorius Ramūnas Garbaravičius.

Kai kuriems parlamentarams teko garbė sakyti kalbas per iškilmingus posėdžius. Dažniausiai – 5 kartus – į tribūną lipo Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Vadovaujasi sentencijomis

Vienas aktyviausių Seimo kalbėtojų A.Sysas nemano, kad užgožia kitus kolegas. Jis tvirtina, kad dažnai kalba dėl to, jog visais svarbiais klausimais turi savo nuomonę, o kilus neaiškumams nebijo pasitikslinti detalių. A.Sysas kritikuoja nė karto Seime žodžio neištarusius kolegas. Anot jo, Seimas – ne laisvalaikio leidimo, o intensyvaus darbo vieta, tad čia nuolat turėtų virti diskusijos.

Tačiau V.Galvonui kolegos nuomonė – nė motais. Jo teigimu, tylomis galima padaryti daugiau nei nuolat kalbant. „Dėl statistikos tikrai nesiruošiu kalbėti. Iš daug kalbančiųjų Seime juokiasi, vadina juos kvaileliais”, – aiškino parlamentaras.

V.Galvonas priekaištaujantiems kolegoms atsikirsti yra sukūręs keturias sentencijas. „Gilios upės teka tyliai. Žuvys nekalba, bet mąsto. Erelis skrenda aukštai ir tylėdamas. Višta daug kudakuoja, bet neskrenda”, – atšauna „tvarkietis” visiems, kas suabejoja jo darbu Seime.

Mažiausiai pasiūlė G.Kirkilas
Parlamentarai stengėsi aktyviai dalyvauti Seimo darbe teikdami įvairių įstatymų projektus. Nepralenkiami čia buvo socialdemokratai Julius Sabatauskas ir jau minėtasis A.Sysas. Pirmasis pateikė 154, o jo kolega – 109 projektus. Jonas Lionginas užregistravo 86 dokumentus. Kiti parlamentarai vidutiniškai pateikdavo apie keliasdešimt dokumentų.

Mažiausiai galvą dėl įstatymų leidybos suko premjeras Gediminas Kirkilas, jis pateikė vos vieną dokumentą. Tris užregistravo Valstiečių liaudininkų frakcijos narė Irina Rozova, konservatoriai Egidijus Vareikis ir Emanuelis Zingeris. Jų frakcijos kolegos Audronius Ažubalis ir Ramūnas Garbaravičius, valstietė liaudininkė Leokadija Počikovska, liberalcentristas Raimundas Šukys ir socialliberalas Antanas Valionis pateikė po 6 įstatymų projektus.

Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius nelinkęs smerkti nedaug siūlymų pateikusių kolegų. „Žinoma, tai liudija pasyvumą. Tačiau šie parlamentarai galbūt pasižymėjo tokiose srityse kaip parlamentinė kontrolė”, – sakė jis.

G.Steponavičiaus nuomone, ne visada derėtų girti ir daug įstatymų projektų pateikiančius Seimo narius. „Kiekybė leidžiant įstatymus nereiškia kokybės”, – įsitikinęs jis.

Egzotiškos komandiruotės

Priešpaskutinę šios kadencijos Seimo sesiją parlamentarai gausiau nei anksčiau stengėsi lankyti ir plenarinius posėdžius. Seimo Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, pavasario sesijos metu nė vienas parlamentaras be priežasties nepraleido daugiau nei pusės posėdžių. Rečiausiai plenarinių posėdžių salėje pasirodydavo tie, kurie dar ir Vyriausybėje pluša kaip ministrai.

Pavasario sesijos metu parlamentarai tradiciškai daug keliavo. Komandiruočių pirmūnas E.Vareikis darbo reikalais įveikė tūkstančius kilometrų nuo Prancūzijos iki Kinijos bei Kenijos. Jo frakcijos kolega E.Zingeris taip pat mėgo keliauti. Jo komandiruočių ir kelionių maršrutai nusidriekė per JAV, Vidurinės Azijos valstybes bei kelias Europos šalis.

Semtis patirties į egzotiškas ir tolimas valstybes keliavo „darbietė” Jadvyga Zinkevičiūtė. Parlamentarė viešėjo Turkijoje, Gruzijoje, Kanadoje. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas užsienyje viešėjo aštuonis kartus. Septyniskart į komandiruotes vyko Seimo pirmininkas Č.Juršėnas. Tačiau jo maršrutai daugiausia vedė į gretimas šalis – Lenkiją, Latviją ir Ukrainą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.