Konstitucijos dvasių ieškos LRT

Audriaus Siaurusevičiaus vadovaujamas Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) toliau vykdo saviškių įtvirtinimo misiją. Nuo rudens televizijos žiūrovai matys naują laidą, tarp kurios vedėjų – buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Egidijus Kūris.

LRT, prieš kelias savaites pranešė apie nuo rudens nacionalinio transliuotojo žiūrovų laukiančius pokyčius, tačiau neužsiminė, kad daugelio žiūrovų pamėgtas laidas keis kitos, kuriose šmėžuos televizijos vadovams mieli žmonės – tarp jų ir buvęs KT pirmininkas E.Kūris. Prodiuserio, žinomo TV laidų autoriaus, buvusio „Lietuvos ryto” televizijos” žurnalisto Rimo Bružo kuriamoje kas savaitę pasirodysiančioje laidoje, kuri veikiausiai vadinsis „Redakcija”, buvęs KT pirmininkas rengs interviu.

Kalbins pašnekovus.
Be E.Kūrio, būsimąją visuomenės aktualijų laidą ves anksčiau LTV reportere dirbusi Eglė Rašimaitė, žurnalistai Daiva Ulbinaitė ir Algimantas Čekuolis bei buvusi naujienų laidos „Panorama” vedėja Rita Miliūtė.

Vakar buvęs KT pirmininkas LŽ patvirtino ketinantis bendradarbiauti su Lietuvos televizija (LTV). „Televizija kuria kassavaitinę laidą, kurioje kažkiek minučių bus skirta vienai funkcijai, kurią turėsiu atlikti aš. Nesu laidos vedėjas, bent jau kaip aš tai vadinu. Turėsiu pašnekovą ir su juo kalbėsiu. Tikrai nesiimu jokių projektų, kuriuose būčiau pagrindinis ar vienintelis vedėjas”, – aiškino E.Kūris.

Kaip LŽ tikino prodiuseris R.Bružas, E.Kūrio dalyvavimo būsimojoje laidoje „nereikėtų akcentuoti”. „Jis bus vienas iš daugelio, komandos narys”, – kalbėjo laidos kūrėjas.

Visiškai nešališkas

Prodiuserio teigimu, E.Kūris buvo pakviestas, nes yra įdomus žmogus, turintis didžiulę patirtį ir savitą požiūrį. „Mes rinkomės E.Kūrį kaip vieną nešališkiausių žmonių, kuris gali dirbti šį darbą. Tai absoliučiai nešališkas, garbingas žmogus, kurio padorumu mes neabejojame, – aiškino R.Bružas. – Kiek jūs galite pasitikėti manimi kaip prodiuseriu – tai yra visiškai nešališkas dalykas.”

Vis dėlto E.Kūris negalėtų būti laikomas visiškai nešališku LRT atžvilgiu. Prieš pusantrų metų, 2006-ųjų pabaigoje, jo vadovaujamas KT priėmė sprendimą, įtvirtinusį LRT teisę ir toliau nacionalinio transliuotojo žiūrovus varginti komercinėmis reklamomis bei užsakomosiomis laidomis. Tąkart KT, E.Kūrio vadovavimo metais pagarsėjęs įstatymo dvasios paieškomis, nutarė, kad įstatymo nuostata, leidžianti LRT transliuoti reklamą ir gauti komercinių pajamų, neprieštarauja Konstitucijai.

Dabar šis sprendimas naudingas pačiam E.Kūriui. Komercinių pajamų gaunančios visuomeninės televizijos, kuri, nepaisant to, vis dėlto didžiąja dalimi yra išlaikoma iš mokesčių mokėtojų pinigų, laidų kūrėjai turi argumentą neatskleisti kviečiamų bendradarbių atlyginimų. Pasiteiravus, kiek uždirbs bendradarbiauti su LTV apsisprendęs buvęs KT pirmininkas, laidos prodiuseris pareiškė, kad tai yra televizijos vidaus reikalas.

R.Bružas tvirtina, kad būsimosios E.Kūrio veiklos televizijoje nereikėtų sieti su anksčiau jo vadovauto KT priimtais nutarimais. „E.Kūrio atėjime į laidą nereikėtų įžvelgti jokių nuostatų. Mes jį kvietėmės kaip kompetentingą mums rūpimais klausimais asmenį”, – sakė laidos prodiuseris.

Pokyčiai tęsiasi

Kaip žinoma, nuo šių metų balandžio 1-osios, kai LRT vadovauti pradėjo artimomis draugystėmis su aukščiausius postus valstybėje užimančiais asmenimis pagarsėjęs žurnalistas A.Siaurusevičius, visuomeninis transliuotojas išgyveno nemažai pokyčių. Į LRT vadovybę atėjo vadinamiesiems valstybininkams palankumo neslepiantys asmenys, tačiau nebeliko vietos radijo ir televizijos laidas vedusiam apžvalgininkui Dariui Kuoliui, nevengiančiam kritiško procesų vertinimo.

Pristatant naująjį LRT sezoną paaiškėjo ir tai, kad nuo rudens žiūrovai nebematys daugelio pamėgtų laidų. LTV atsisako „Kapitonų mūšio”, Vytenio Pauliukaičio ir Beatos Nicholson vestos „Reikia pakalbėti”, Žilvino Grigaičio ir Birutės Lavickienės – „Švaros misijos”. Gali būti, kad LRT nebeliks ir daugybę žiūrovų pritraukdavusio „Lietuvos šokių dešimtuko”, nes ši laida neva neatitinka nacionalinio transliuotojo misijos. Dėl kitos priežasties LRT naujo sezono tinklelyje nebeliko E.Jakilaičio „Forumo” ir „Žurnalistinio tyrimo”- šios populiarios „Lietuvos ryto” televizijos laidos persikėlė į „5 kanalą”, kurį įsigijo dienraštis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.