Daugiabučiai sodų bendrijose nebedygs

Pastaruoju metu sodų bendrijose vietoj šiltnamių dygsta gyvenamieji namai. Vyriausybė vakar nusprendė nebeleisti statyti kotedžų ir didesnių gyvenamųjų namų naudojantis įstatymo spraga.

Aplinkos ministerijos specialistų nuomone, pastaraisiais metais suintensyvėjusi gyvenamųjų namų, įskaitant ir daugiabučius, statyba mėgėjiškų sodų teritorijose – žemės ūkio paskirties žemėje – iš esmės neatitinka sodo teritorijos tvarkymo ir naudojimo režimo reikalavimų. Sodų sklypai tapo patrauklia statybų vieta, nes statant juose nereikia rengti detaliųjų planų.

Pagal dar galiojantį įstatymą mėgėjiško sodo teritorijose sodininkai, nekeisdami žemės naudojimo paskirties, savo sklype gali statyti vieną gyvenamąjį namą ir vieną jo priklausinį, t. y. kitą nesudėtingą statinį. O tai reiškia, kad sklype gali būti pastatytas ir kotedžas ar dar daugiau butų turintis gyvenamasis namas. Esant tokiam neaiškumui įstatyme, sodų bendrijos spėjo pavirsti priemiesčių rajonais.

Vakar buvo pritarta įstatymo pakeitimams, pagal kuriuos sodo sklype galės stovėti vienas nesudėtingas vasaros sezonui skirtas sodo namas kartu su priklausiniu arba vienas gyvenamasis vieno buto namas bei jo priklausinys. Taip bus bandoma sureguliuoti ydingą statybų praktiką sodų bendrijose.

Aplinkos ministerijos inicijuotų Sodininkų bendrijų įstatymo pakeitimų, patvirtintų Vyriausybės, likimas toliau bus sprendžiamas Seime.

Nauji reikalavimai bus taikomi naujiems statiniams ir tiems, kurių projektavimo sąlygų sąvadas jau patvirtintas arba pasirašyta projektavimo darbų rangos sutartis iki naujų nuostatų įsigaliojimo.

Sodų bendrijų asociacijos pirmininkas Eidigintas Germanavičius LŽ sakė, kad daugiabučių namų statybų soduose draudimas yra labai geras sprendimas, nes visų pirma sklypai yra per maži didesniems namams, antra – tokios statybos sukelia daug papildomų infrastruktūros plėtojimo problemų. „Tačiau, kita vertus, savotiškai grįžtame į sovietinius laikus. Aplinkos ministerija aiškina, jog sodų bendrijos buvo steigiamos, kad miestiečiai turėtų kur pailsėti, užsiauginti kokią nors daržovę. Tačiau laikai pasikeitė, dabar soduose labai daug nuolat gyvenančių žmonių. Todėl reikėtų patikslinti ir paskirtį – poilsiui ar gyvenimui. Pastebėtina, kad pataisos daromos žiūrint tik pro Vilniaus prizmę, o kitos problemos lyg ir užmirštamos, nors pataisoms pateiktos”, – dėstė jis. Pasak sodininko, reikėtų griežčiau reglamentuoti ir statinių aukštį, nes tas pats vieno buto gyvenamasis namas gali pridaryti žalos tiek socialinei gerovei, tiek aplinkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.