Europos Komisija – tyrėjų taikiklyje

Europos Komisijai savo veikloje nepavyksta išvengti skandalų. Naujausia Europos Sąjungos (ES) kovos su sukčiavimu agentūros (OLAF) ataskaita skelbia, jog 2007 metais Komisija pirmavo tarp visų ES institucijų pagal pradėtų naujų vidaus patikrinimų kiekį.

Tarp ES valstybių narių daugiausiai priekaištų nusipelno ne tik sunkiai suvaldomos naujokės Rumunija ir Bulgarija, bet ir Bendrijos senbuvės Belgija, Vokietija ir nuolat skandalų šleifo lydima Italija.

Europos Komisijos pareigūnai praėjusiais metais sukčiavimu buvo įtarti 84 kartus, kai tuo tarpu ES Ministrų taryba sulaukė vos 7-ių, o Europos Parlamentas – 5-ių patikrinimų.

Komisijos pareigūnai padidinto OLAF dėmesio susilaukia ne be priežasties. Vienas tyrimas nustatė, jog neįvardytos Komisijos atstovybės užsienyje darbuotojas pasisavino lėšas, klastojo dokumentus ir bandė kolegas papirkti „dešimčių tūkstančių eurų” suma. Kitu atveju buvęs ES pareigūnas apsimetė gyvenąs kitoje šalyje, kad gautų didesnę pensiją. OLAF tyrėjui teko nemažai pakeliauti, kol pavyko išsiaiškinti, kur pretendentas iš tiesų praleidžia daugiausiai laiko.

Tyrimų rezultatai paprastai perduodami atitinkamų šalių teisėsaugos institucijoms. Tiesa, minėtose bylose nusižengėliai nukentėjo nežymiai – atstovybės darbuotojas netgi nebuvo atleistas, jam tik uždrausta ateityje administruoti ES fondų lėšas, tuo tarpu pensininkui nurėžta dalis jam priklausančių išmokų. „Kadangi Europos Komisija, lyginant su kitomis institucijomis, paskirsto didžiausią biudžeto dalį, be to, jai dirba didesnė ES pareigūnų ir kitų darbuotojų dalis, ji dažniau tampa tyrimų taikiniu”, – teigiama OLAF metinėje ataskaitoje.

Visų ES valstybių narių „lydere” praėjusiais metais tapo Rumunija, sulaukusi 95 tyrimų. Italija su 80 patikrinimų žengė antroje vietoje, Vokietija (75 patikrinimai) liko trečia, nemažai patikrinimų buvo pradėta ir Belgijoje (72), Bulgarijoje (52), Ispanijoje (42), Graikijoje (41) bei Lenkijoje (38). Lietuvoje buvo pradėti vos 8 tyrimai – tiesa, tai yra daugiau negu Estijoje (3) ar Latvijoje (2).

Vertinant pagal tyrimų santykį pagal valstybių gyventojų skaičių, Belgija, Liuksemburgas, Bulgarija, Rumunija ir Graikija sulaukė daugiausiai OLAF dėmesio. Dažniausiai buvo tiriami klausimai, susiję su žemės ūkio subsidijomis, cigarečių kontrabanda bei ES „išorinės pagalbos” lėšų paskirstymu.

OLAF anksčiau buvo ne kartą kritikuojama dėl esą nepakankamai aktyvaus vidinių ES sukčiavimo atvejų tyrimo. Vis dėlto praėjusiais metais agentūrą užplūdę pranešimai apie galimus sukčiavimo atvejus, pasak jos direktoriaus vokiečio Franzo Hermanno Brunerio, rodo didėjantį pasitikėjimą OLAF veikla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Europos Komisija – tyrėjų taikiklyje"

  1. TTT

    Pasirodo, kad nebaudžiami vagia visose demokratinėse valstybėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.