Melodijas siunčiasi nemokamai

Autorinių teisių sargai kovoja su internetiniais portalais, siūlančiais įsigyti nemokamų melodijų, tačiau paaugliai naudojasi galimybėmis melodijas gauti veltui.

Prekiauja legaliai.
Dariaus Vaitiekūno, „Nordisk Copyright Bureau” (NBC) tarptautinės autorių teisių gynimo asociacijos vadovo teigimu, įmonėms, kurios yra sudariusios sutartis su NBC, būtų sudėtinga pažeisti pardavinėjamų polifoninių melodijų autorines teises, kadangi jos teikia ataskaitas apie pardavimus. „Įmonė, sudariusi sutartį su NBC, duoda internete prieigą prie jų apskaitos, kas mėnesį teikia ataskaitas, todėl kokius nors pažeidimus būtų sunku jiems nuslėpti”, – LŽ užtikrino D.Vaitiekūnas.

Pasak NBC vadovo, pažeidimų pasitaiko internetiniuose portaluose, kuriuose platinamos nemokamos melodijos. „Dabartinės technologijos leidžia paprastą muzikinį kūrinį naudoti kaip telefono skambutį. Tokių puslapių, suteikiančių galimybę parsisiųsti nemokamai įvairių muzikinių kūrinių, yra nemažai. Su Lietuvos serveriais mes daugmaž susitariame, ir jei jiems yra išsiunčiama informacija apie neteisėtai platinamą kūrinį, dažniausiai puslapis uždaromas. Didelių problemų turime su užsienio serveriais, nes kol kas neturime teisinių priemonių uždaryti tuos puslapius ar kažkaip apriboti vartotojams prieigą prie tų kurinių”, – pasakojo D.Vaitiekūnas.

NBC duomenimis, polifoninės muzikos kūrinio autorinis tarifas yra 0,35 Lt už vieną melodiją, arba 12 proc. nuo gautų pajamų, mp3 melodijos – 8 proc. nuo gautų pajamų, arba ne mažiau kaip 0,24 Lt už vieną melodiją. Praėjusių kelių mėnesių statistika rodo, kad yra kūrinių, kurių per mėnesį parsisiunčiama iki tūkstančio kartų. Vidutiniškai populiariausi kūriniai parsisiunčiami per mėnesį nuo 100 iki 400 kartų. Vidutinė tokių melodijų kaina – apie 2 Lt.

Vadinasi, jei vartotojai parsisiuntė tą pačią polifoninę melodiją 400 kartų, kūrinio autorius uždirbs apie 140 litų per mėnesį.

Populiariausi – Java žaidimai

Vienintelė į LŽ klausimus sutikusi atsakyti tarptautinės UAB „Aspiro Lithuania” svarbių klientų koordinatorė Janina Anusauskaitė sakė, kad šiuo metu bendrovės siūlomų paslaugų sąrašas susideda iš daugelio SMS sprendimų media partneriams, rinkodaros kampanijoms ir TV interaktyvioms laidoms visoje Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje. Pasak koordinatorės, geriausiai parduodami Java žaidimai bei melodijos.

Dažnai klientui, nupirkusiam mobiliųjų pramogų, tenka sumokėti daugiau, nei buvo parašyta instrukcijoje. Apie papildomas išlaidas vartotojas sužino iš gautos sąskaitos už suteiktas mobiliojo ryšio paslaugas. „Dažnai klientai moka daugiau dėl to, kad operatoriai apmokestina duomenų perdavimą siunčiantis mobilųjų turinį. Mes nekontroliuojame duomenų perdavimo išlaidų ir kiekvienas vartotojas turėtų pats apie jas žinoti priklausomai nuo savo operatoriaus tarifų”, – aiškino J.Anusauskaitė.

Erotika – ne vaikams

Europos Sąjungos valstybėse birželį buvo atlikta interneto svetainių, siūlančių mobiliesiems telefonams skirtas paslaugas, patikra. Tyrimo metu atsitiktinės atrankos būdu buvo patikrinta 20 interneto svetainių, siūlančių įsigyti mobiliesiems telefonams skirtų papildomų paslaugų: logotipų, skambučių melodijų, žaidimų, ekrano užsklandų ir kt. Daugiausiai nustatyta trūkumų dėl informacijos pateikimo reikalavimų nesilaikymo, taip pat netiksliai nurodomų kainų (neaišku, ar yra papildomų mokesčių, apie kuriuos vartotojas sužino tik gavęs sąskaitą iš mobiliojo ryšio operatoriaus) bei kai kurių interneto svetainių pateikiamos informacijos ne valstybine kalba.

Neringos Ulbaitės, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Tarptautinių ir ES reikalų koordinavimo skyriaus vedėjos teigimu, atliekant interneto svetainių patikrą taip pat buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad interneto svetainės, prekiaujančios erotinio pobūdžio logotipais, ekrano užsklandomis, paveikslėliais mobiliesiems telefonams, neriboja vaikų ir paauglių galimybės juos įsigyti.

Vienoje iš Aspiro svetainių www.inpoc.lt taip pat prekiaujama telefoniniais erotiniais paveikslėliais, kuriuos gali įsigyti bet kokio amžiaus asmenys. J.Anusauskaitė sutinka, kad taip neturėtų būti. „Greičiausiai buvo techninių problemų su turinio valdymu. Šiuo metu sprendžiame šią problemą ir ieškome geriausio sprendimo mums ir mūsų klientams, kuris atitiktų įstatymus”, – LŽ aiškino „Aspire Lithuania” atstovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Melodijas siunčiasi nemokamai"

  1. human

    jai noresim tai ir siusim melodijas nemokamai kam moket uz kaskokia melodija 5 LT ir dar ji dazniausiai buna ne i tema 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.