Rinkėjų viliotinis įgyja pagreitį

Nepaisydami įstatymo reikalavimų būsimieji kandidatai į Seimo narius apie nuveiktus darbus informuoja net užrašais ant tvoros.

Nemokamas populiarių artistų koncertas, per televiziją skambant estrados šlageriams lyg netyčia praslystantis partijos logotipas, saldainiai, ledai, varškės sūreliai būsimų rinkėjų skrandžiams pamaloninti, užrašai ant tvoros, kuriais informuojama, kieno lėšomis statomas vaikams skirtas objektas. Visa tai – jau ketvirtą mėnesį trunkančios politinės kampanijos ženklai. Sužiūrėti galimus pažeidimus sunku dėl įstatymų dviprasmybės: politinė kampanija prasideda gerokai anksčiau nei Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradeda registruoti partijų keliamus kandidatus.

Lėšų negaili.
Seimo rinkimų įstatymu griežtai draudžiamas bet koks rinkėjų papirkinėjimas nemokamais renginiais, dovanomis ar vaišėmis. Ir ne tik likus mėnesiui iki rinkimų agitacijos pradžios (šiuo atveju – iki rugsėjo 12-osios), bet per visą politinės kampanijos laikotarpį. Tačiau tai nė motais būsimiems kandidatams į Seimą. Štai vienas rajono laikraštis, pranešęs apie gražią Tarptautinės vaikų gynimo dienos šventę Skirmantiškėje (Raseinių rajonas), džiaugėsi, kad ją materialiai parėmė su dovanomis atvykęs Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatas į Seimą Edmundas Jonyla. Neseniai paaiškėjo, kad jis rinkėjus informuoja ir dar apie vieną kilnų savo darbą. Užrašas ant tvoros neleidžia abejoti, kad būtent E.Jonyla organizuoja ir finansuoja vaikų aikštelės įrengimą. Kalbama, kad buvęs rajono meras E.Jonyla negaili lėšų savireklamai. Kaip ir kitų partijų kandidatai.

Saldainiai – ne papirkinėjimas

Praėjusį šeštadienį per LRT iš Palangos transliuojant šlagerių karaliaus ir karalienės rinkimų koncertą ne kartą ekrane šalia kitų renginio rėmėjų sušmėžuodavo ir LSDP logotipas. Tačiau koncerto vedėjai, skaitydami rėmėjų sąrašą, partijos pavadinimo neminėjo.

Jau kurį laiką LRT eteryje skamba vaikų dainos festivalio „Laumės juosta” anonsas, informuojantis, kad renginio globėjas – Seimo narys Algis Rimas. „Apie rėmimą negali būti jokios kalbos, nesu davęs nė lito”, – LŽ tvirtino LSDP frakcijai priklausantis parlamentaras. Pasak jo, globėjiška veikla pasireiškia domėjimusi, kaip sekasi vaikų kolektyvams, vieno kito jų parengto numerio peržiūra.

LŽ turi duomenų, kad „Pieno žvaigždžių” produkcija būsimuosius Radviliškio rajono rinkėjus pamalonina šios įmonės valdybos narė Regina Kvaraciejienė. Jos kandidatūrą rinkimuose remia Valstiečių liaudininkų sąjunga. Teigiama, kad tame pačiame rajone saldainiais (net su firminiais Seimo popieriukais) žmones palepina ir parlamentarė, Darbo partijos atstovė Zita Žvikienė. „Ateina žmonės į priėmimą, pavaišinu saldainiais, arbata. Ir dabar ant stalo yra saldainių. Nejaugi manote, kad taip Seimo narys papirkinėja rinkėjus?” – retoriškai klausė Z.Žvikienė. Tikslo papirkinėti žmonių parlamentarė teigė niekada neturėjusi ir neturinti.

Pažeidėjų netrūks

Paklaustas, kaip reikėtų vertinti per televiziją koncerto metu rodytą LSDP logotipą, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sutiko, kad klausimas sudėtingas. Pasak jo, išorinė politinė reklama nedraudžiama (pavyzdžiui, kelią pajūrio link puošia partijos „Tvarka ir teisingumas” lyderio Rolando Pakso portretai), tačiau televizija neturėtų skleisti politinės reklamos. „Socialdemokratai į ataskaitą apie politinę reklamą turėtų įtraukti lėšas, kurias jie mokėjo už to logotipo rodymą. Nemanau, kad tai buvo dovana”, – svarstė Z.Vaigauskas.

Pasiteiravus, ką mano apie socialdemokrato A.Rimo globėjišką veiklą, VRK vadovas teigė, kad prieš rinkimus daugelis dalykų vertinama kitaip. „Politikai, esantys valdžioje, turi vieną labai didelį pranašumą – jų geri darbai daro jiems labai didelę politinę reklamą”, – sakė Z.Vaigauskas.

Iš LŽ sužinojęs apie raseiniškio E.Jonylos reklaminę veiklą VRK vadovas nepaneigė, kad pretendentas į Seimą, jei kas nors apskųs jo veiksmus, bus realus komisijos „klientas”. Z.Vaigauskas jam, kaip ir kitiems kandidatams, pataria rimčiau panagrinėti Seimo priimtus įstatymus.

„Gerai, kad žmonės nelieka abejingi, supranta, jog papirkinėjant rinkėjus nedera eiti į Seimą. Kai tą supras visi, jokių sūrelių niekas nedalys”, – pabrėžė VRK vadovas.

Nuo rugpjūčio 8-osios VRK pradės priiminėti kandidatų į Seimą duomenis. Rugsėjo 10-ąją registracija bus baigta, dar po poros dienų visi duomenys bus paskelbti viešai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.