Sakūros sužydo J.Šalkausko fotografijose

Fotografijų parodą apie Japoniją sukūręs Juozas Šalkauskas itin vaizdžiai perteikė džiaugsmą, japonų išgyvenamą žydint sakūroms.

Pasidžiaugti Panevėžio apskrities viešojoje bibliotekoje atidaryta paroda ir pamatyti turbūt maloniausiu Lietuvoje balsu į mus kasryt prabylantį jos autorių – Lietuvos radijo ir televizijos diktorių J.Šalkauską – susirinko neįtikėtinai daug panevėžiečių. Išgirdę mylimo diktoriaus pašmaikštavimą „Labas rytas”, nors buvo pavakarys, žmonės pratrūko ploti.

Apie 36 savo kūrinius, kuriuose įamžintas pats japoniškų vyšnaičių sakūrų žydėjimas, šios šalies žmonių portretai, atspindėtos jų gyvenimo, buities detalės, autorius nedaug tepasakė. Kita vertus, žodžių nė nereikia, nuotraukose įamžinti vaizdai pasako išties daug.

Nuotraukas šiai parodai J.Šalkauskas teigė padaręs prieš metus, su žmona porą savaičių viešėjęs Japonijoje. Jis sakė, kad sakūros Japonijoje žydi vos savaitę, tačiau jam pavyko tą žavesį regėti net dvi savaites. Taip nutiko todėl, kad Šalkauskai keliavo iš Japonijos pietų į šiaurę ir džiaugėsi skirtingose juostose skirtingu laiku pražystančiomis vyšnaitėmis.

Japoniją parodos autorius teigė iš viso aplankęs tris kartus. Per pastarąją kelionę padaryta keliolika tūkstančių fotografijos kadrų, kurių geriausieji pristatyti parodoje.

Drauge su J.Šalkausku atidaryti jo parodos į Panevėžį atvykusi Japonijos ambasadorė Lietuvoje Miyoko Akashi parodos autorių pavadino irgi neabejotinu Japonijos ambasadoriumi – taip puikiai jis atskleidė tolimąją šalį, perteikė džiaugsmą, kurį išgyvena japonai žydint sakūroms.

Sakūrų žydėjimą M.Akashi palygino su Japonijos karių – samurajų – gyvenimu. Ambasadorės teigimu, samurajai savo gyvenimą privalėdavo įprasminti sužydėdami, tai yra nuveikdami ką nors neįtikėtinai reikšmingo, o tada baigti savo karjerą. Nužydėjusios sakūros taip pat pamirštamos iki kitų metų.

„XIX a.viduryje Japonija buvo priversta atsisakyti 250 metų trukusios izoliacijos ir atverti savo sienas. Tuomet į šią šalį pradėjo plūsti svetimos kultūros. Kad apsaugotų dvasinį gyvenimą, Japonija ėmėsi skatinti patriotizmą, kurio simboliu pasirinko sakūrą”, – teigė ambasadorė. Anot jos, vyresniems japonams sakūra reiškia ne vien grožį, bet įprasmina gyvenimo patosą. „Kai žydi sakūros, žmonės išeina ne tik grožėtis žiedais, bet drauge stiprinami susirinkusiųjų ryšiai, užsimezga draugystė. Tad ir mes pasijuskime kaip viena draugiška bendrija, susirinkusi po Juozo sakūromis”, – panevėžiečius kvietė ambasadorė.

Beje, J.Šalkausko nufotografuotos sakūros būrin sukvietė ne vien panevėžiečius. Pasigrožėti jomis atvyko ir Joniškio rajono, už gerus darbus J.Šalkauskui suteikusio garbės piliečio vardą, meras Romualdas Gadeikis. Joniškiečių vardu parodos autoriui meras linkėjo tęsti savo gerus darbus ir kurti grožį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.